18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Protestni shod upokojencev: Zbrani zoper ponorelo vlado, za višje pokojnine!

Piše: Vida Kocjan

V petek, 16. februarja, je v Ljubljani potekal vseslovenski protestni shod ter upor upokojencev in nezadovoljnih državljanov. Shod se je začel ob 14. uri pred zgradbo RTV Slovenija.

Udeleženci so se nato premaknili na Trg republike, pred stavbo državnega zbora, kjer je iniciativa Glas upokojencev Slovenije pripravila že deseti protest. Ta je bil tudi najštevilčnejši doslej, saj se je na trgu zbralo okoli 30 tisoč ljudi vseh starosti.

Zbrani zoper ponorelo vlado, za višje pokojnine

Poldrugo uro trajajoči protestni shod se je začel s slovensko himno, nadaljeval pa z govori in glasbo. Prvi govornik je bil Andrej Peterle. Dejal je, da so se zbrali zoper ponorelo vlado in zato, ker zahtevajo višje pokojnine. »Delajo slabo ali še to ne, plenijo in prevzemajo naše institucije proti volji volivcev in še posebno proti volji nas, upokojencev,« je dejal. »Nikoli več nas ne boste metali iz parlamenta. Naslednji boste vi leteli ven,« pa se je odzval na dogodke v državnem zboru, kjer je Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora, z balkona parlamentarne dvorane nagnala skupino upokojencev samo zato, ker so zaploskali. V državnem zboru so obravnavali predlog Glasu upokojencev za takojšnje zvišanje pokojnin. Predstavili so ga Pavel Rupar, Igor Černoga in Andrej Peterle. Klakočar Zupančičeva pa je vpila tudi nanje in pri tem poveljniško dvigovala prst.

Od vlade zahtevajo pošteno ravnanje

Andrej Peterle je na tokratnem shodu dejal: »Zbrali smo se, ker od politikov zahtevamo pošteno ravnanje, ne pa kot v primeru stavbe na Litijski kraje in korupcije.« Še posebej je pozdravil starostnike v domovih za starejše, tiste, ki so ostali doma, pa bolnike po bolnicah in trpeče. Sporočil jim je, naj upajo in potrpijo. »Molimo za vas, vztrajajte,« je dejal.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine