11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

(PROTEST) Janković ne spoštuje osnovnih civilizacijskih vrednot – “Gre za mafijska posla!”

 

 

Piše: Andrej Žitnik, Nova 24TV

 

Samo Zoran Janković v naši državi dobi nezakonito gradbeno dovoljenje, ki ga izda nezakonit organ,” je izpostavil vodja protestov proti županu Zoranu Jankoviću, Aleš Primc. “To so čisto navadna mafijska posla,” je dogajanje komentiral poslanec Branko Grims. Da Janković ne spoštuje niti življenja niti mrtvih, kar bo pripeljalo do njegove politične smrti, pa ocenjuje Mihael Jarc.

Peti shod za čisto pitno vodo pred Mestno hišo se je pričel s slovensko himno Zdravljico, nato je vodja Aleš Primc pozdravil vse prijatelje in borce za čisto pitno vodo, za dostop do zdravnika in borce proti Jankovićevem nasilju. Na prejšnjem shodu je bila ustanovljena civilnodružbena skupina Miroljubni protestniki za zaščitno čiste pitne vode. Njihove zahteve so, da se zagotovi čista pitna voda za vse prebivalce Ljubljane; da se takoj konča gradnja kanalizacijskega kanala preko največjega vodonosnika pitne vode; da se zemljišča takoj vrnejo v prvotno stanje; da se oblikuje skupina iz stroke, civilne družbe in politike vseh barv in skupaj poiščejo rešitve za čiščenje kanalizacijskih odplak. S shodi bodo nadaljevali toliko časa, dokler ne bo odpravljena gradnja škodljivega kanala.

Upokojena zdravnica Bojana Kos je pojasnila, da bi v primeru okvare kanalizacijskega kanala C0 prišlo do obolenja mase ljudi, glede na katastrofalno zdravstveno stanje, pa se kar 50 odstotkov ljudi ne bo moglo niti hospitalizirati zaradi posledic zastrupitev. Kosova je pozvala vse zbrane, naj pozovejo Ljubljančane in pridejo na proteste v čim večjem številu. “Vodo potrebujemo za našo generacijo in za naslednjih 100 let. Hodite pred magistrat, edino tako bomo dosegli konec temu kriminalu.”

Primc je ponovno izpostavil, da je agencija za varstvo okolja sklenila, da mora župan Zoran Janković pridobiti okoljevarstveno soglasje in predložiti presojo vplivov na okolje. Janković po preteku pritožbenega roka ni osporaval Arsu. Namesto, da bi Janković pridobil obe dovoljenji, je vložil zahtevo za gradbeno dovoljenje na Upravno enoto Ljubljana. Po zakonu bi moral vložiti integralno gradbeno dovoljenje na okoljsko ministrstvo, ki bi odločalo skupaj z okljevarstvenim soglasjem. Namesto tega se je obrnil na Upravno enoto Ljubljana, ki je nato izdala nezakonito gradbeno dovoljenje. Ko je ministrstvo za okolje pod nekdanjim ministrom Andrejem Vizjakom ustavilo gradnjo z izdajo ničnosti odločbe, je Janković na upravnem sodišču sprožil upravni spor za razveljavitev dovoljenja. Upravno sodišče je reklo, da je res, da je gradbeno dovoljenje izdal nepristojen organ, ter da ga je izdal v nezakonitem postopku, vendar proti temu ne moremo nič.  Sodnice, ki so se podpisale pod to sramotno odločbo, bodo soodgovorne za okoljsko katastrofo, meni Primc in dodaja, da samo Zoran Janković v naši državi dobi nezakonito gradbeno dovoljenje, ki ga izda nezakonit organ. “Samo on si lahko to privošči v naši državi. Komurkoli drugemu bi že upravna enota zavrgla vlogo za dovoljenje.” Primc je izpostavil, da vlada ne bo zaščitila naše pitne vode. Prav tako ne ministrstvo za naravne vire. Direktorja, ki je izdal nezakonito gradbeno dovoljenje, je župan Janković nagradil z direktorskim mestom v ljubljanskem javnem podjetju. Nagradil je tudi nekdanjega ministra Boštjana Koritnika s podžupanskim mestom. “Pitno vodo lahko zaščiti samo ljudstvo,” je pozval Primc.

Zdravnica Tina Bregant je začela z mislijo ob 32. rojstnem dnevu naše domovine. Na državni proslavi, ki je bila posvečena varstvu narave je bilo po njeno izrečenih veliko velikih besed, tam pa so sedeli isti ljudje, ki menijo, da je gradnja C0 celo problematična, “a vendar pitne vode ne bodo zaščitili.” In kljub temu, da imamo zaščito vode zapisano v ustavi.

Tina Bregant

Strogi okoljski standardi zaradi kolesarske steze

Ljubljančan Peter Marc je iz Spodnjih Črnuč, kjer imajo obilo problemov, ki jih mestna oblast ne rešuje. Izpostavil je problem izgradnje kolesarske steze iz Mengša do Ljubljane, ki pa še danes ni dokončana, kljub obljubam župana Jankovića. Iz mestne uprave so dobili odgovor, da je bila gradnja zavrnjena, ker pot poteka v priobalnih in vodnih zemljiščih, saj prečka dva vodotoka. Iz tega sledi nedopustnost kakršnihkoli preureditev. “Kolesarksa steza ogroža okolje, kar je absurdno,” je izpostavil.

Predstavnik lastnikov zemljišč na območju C0 Brane Grad je pojasnil, da so dobili zavrnitev s strani ministra Uroša Brežana, dobili pa tretjerazrednega uradnika, od katerega ni bilo nobenih izpolnjenih obljub. Javnosti je predstavil primer iz Dola pri Ljubljani, kjer se jim pri gradnji kanalizacije lomijo cevi, izvajalec pa mora vse zamenjati.

To so čista mafijska posla

Nagovor je imel tudi poslanec SDS Branko Grims. Ljubljančanom in Slovencem je položil na srce, “naj se ne dajo“. Po njegovem gre v primeru gradnje kanalizacije za predimenzioniran projekt, da bi nekdo dobil čim več denarja in vleče nepotreben kanal na črno, s tem pa vse nas ter bodoče rodove žrtvuje za denar. “To so čisto navadna mafijska posla.” Ob tem je še izpostavil paradoks, da policija ščiti črnograditelje pred lastniki, ki branijo svojo lastnino, varovano v slovenski ustavi.

 

Branko Grims

V kakšni državi živimo, je Grims predstavil še pretresljiv primer vlade ki je brez predhodnega soglasja parlamenta dala soglasje Bruslju za obvezne kvote za ilegalne migrante. Po trdnem prepričanju poslanca gre za direktno ravnanje proti zakonu in ustavi. “To je veleizdaja.” Za konec je še dejal: “Bog vas živi in Bog živi našo domovino Slovenijo.

Nekdanji ljubljanski mestni svetnik Mihael Jarc: “Svet ni nevaren zaradi tistih, ki delajo zlo, ampak zaradi tistih, ki to gledajo, pa nič ne storijo.” Vsem zbranim je čestital za politični in civilizacijski pogum. Jarc je poudaril, da Janković ne spoštuje niti življenja niti mrtvih, saj ne želi pokopati niti okostij pobitih Romov. “Če ne bo spoštoval civilizacijskih vrednot, to pomeni njegovo politično smrt,” je še dodal.

Mihael Jarc

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine