14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Propalestinska levičarska sekta očitno že prevzela politični nadzor nad ljubljansko univerzo

Piše: Gašper Blažič

Potem ko se je prejšnji teden zaključila okupacija predavalnic FDV in je postalo jasno, da se je podružnici Hamasa priklonilo tudi vodstvo Univerze v Ljubljani, se to sedaj kaže tudi zelo konkretno. 

Po univerzitetnih kuloarjih se praktično govori samo še o Palestini. Senat Univerze v Ljubljani je tako na dopisni seji – očitno zaradi pritiska levičarskih študentov in profesorjev – sprejel sklepe glede pomoči palestinskim študentkam in študentom ter sodelovanja z izraelskimi ustanovami. Navajamo jih v celoti:

Sklep 1:

Senat Univerze v Ljubljani obsoja vse kršitve mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic, na območju Izraela ter še posebej v Gazi in na drugih okupiranih palestinskih ozemljih.

Zavržno je vsakršno usmerjanje nediskriminatornih vojaških napadov na cilje, ki povzročajo škodo in žrtve med civilisti, še posebej otroci, ter uničevanje civilne infrastrukture, pri čemer kot izobraževalna inštitucija še posebej poudarjamo nesprejemljivost uničevanja izobraževalne infrastrukture. Zavzemamo se za polno spoštovanje vseh mednarodnopravnih obveznosti vpletenih strani, vključno s prizadevanji za takojšnjo prekinitev sovražnosti in dogovor o trajnem miru, ki bo omogočil vsem prebivalcem tega območja dostojno in mirno življenje. Pridružujemo se tudi pozivom številnih članov mednarodne skupnosti, da pristojna mednarodna telesa, kot je meddržavno sodišče, čimprej opravijo svoje delo, ustrezno prepoznajo dogajanje na tem območju ter zagotovijo spoštovanje človekovih pravic za vse prebivalce in trajen mir.

Sklep je bil sprejet s 27 glasovi, štiri osebe so se vzdržale glasovanja, nihče ni bil proti.

Sklep 2:

Univerzitetno raziskovanje in znanstveno sodelovanje ima znaten in pozitiven vpliv na krepitev družbe in mednarodnih odnosov. Spodbujanje inovacij, izobraževanja, mednarodnega sodelovanja in razumevanja globalnih problemov je ključnega pomena za bolj miren in povezan svet. Vse dokler se ti cilji uresničujejo, Univerza v Ljubljani sodeluje v obstoječih mednarodnih raziskovalnih projektih v okviru programa Obzorje Evropa, ki jih financira Evropska komisija, razen če bo prišlo do predloga prekinitve sodelovanja s strani EU. Pri morebitnih prijavah novih mednarodnih projektov bomo do nadaljnjega pred vstopom v konzorcij, v katerem bi sodelovala izraelska ustanova (kot tudi v primerih ustanov iz držav, ki izvajajo agresijo na tujih ozemljih ali kršijo človekove pravice v lastnih državah), preverili takšno prijavo projekta v luči morebitne povezanosti z vojaškimi strukturami ali zaznane podpore nasilju in k takšnemu projektu ne bomo pristopili.

Sklep je bil sprejet s 30 glasovi, ena oseba se je vzdržala glasovanja, nihče ni bil proti.

Sklep 3:

Univerza v Ljubljani že nudi in bo nudila vso potrebno pomoč, v okviru svojih zmožnosti, vsem študentom, kolegicam in kolegom s palestinskih zasedenih ozemelj, ki študirajo ali bi želeli študirati na Univerzi v Ljubljani.

Vlado RS pozivamo k vzpostavitvi štipendijskega sklada za palestinske študentke in študente, ki bi želeli študirati na Univerzi v Ljubljani.

Sklep je bil soglasno sprejet.

Sklep 4:

Na Univerzi v Ljubljani podpiramo miroljubne proteste akademske skupnosti po celem svetu in obsojamo njihovo neupravičeno omejevanje.

Sklep je bil sprejet z 29 glasovi, dve osebi sta se vzdržali glasovanja, nihče ni bil proti.

Ne glede na dokaj zadržano izjavo univerzitetnega senata, ki naj bi pomagal v Slovenijo uvoziti nove palestinske migrante, pa je jasno, da se “virus FDV” širi tudi na druge članice. Kot je opozoril na omrežju X Jože Biščak, bi moral jutri v prostorih Filozofske fakultete predavati hrvaško-ameriški profesor dr. Tom Sunić. “A ne bo, ker so militantni levičarski skrajneži zagrozili z nemiri. FF se je uklonila in zadevo odpovedala iz “varnostnih” razlogov,” je zapisal Biščak. Bo pa zato jutri organizirana javna tribuna pod organizacijo “ljubiteljev Hamasa”:

Mimogrede, Tom (Tomislav) Sunić je eden vodilnih svetovnih poznavalcev pojavov nacionalizma, avtor več knjig in priznan predavatelj na številnih univerzah po svetu.

Skratka, sramotno dogajanje tako za vladajočo politiko kot za univerzitetni prostor. V ZDA so organi pregona, čeprav pozno, vsaj ukrepali. Pri nas pa se ne zgodi nič, kljub grobim kršitvam statuta univerze ter zakonov. Povedano drugače: slovenski Hamasovi politkomisarji so de facto vzpostavili politični nadzor nad ljubljansko univerzo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine