11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Projekt “Mini Stožice” v Trnovem: Kako so “teniški frendi” privatizirali ŠD Trnovo za večmilijonski nepremičninski projekt v Trnovem!

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Razkrivamo vam novo sumljivo poslovno zgodbo, ki se odvija v Trnovem. Peterokotnik, podžupan Ljubljane in zastopnik Športne Unije Slovenije – Zveze društev za športno rekreacijo in športno vzgojo (ŠUS) Dejan Crnek, generalni sekretar ŠUS-a in zastopnik ŠD Trnovo Janez Ovsenik, podpredsednik Olimpijskega komiteja in član izvršnega odbora ŠD Trnovo Janez Sodržnik, odvetnik in predsednik skupščine ŠUS pri volitvah 2016 Bojan Župevec in direktor družbe Trnovček ter član Kandidacijske komisije pri ŠUS-u pri volitvah 2016 Boštjan Gmajnar, želijo na športnem igrišču v Trnovem zgraditi večmilijonski sporni nepremičninski projekt. Njihova skupna ljubezen je tudi igranje tenisa, ki ga velikokrat igrajo skupaj. Proti njim se borijo člani civilne iniciative, ki o tem že dlje časa opozarjajo javnost. Zgodbo bomo predstavili še v enem delu, da boste lahko videli, kje vse so nastavljeni družinski člani omenjene peterice, da lahko ta svoj večmilijonski sporni posel mirno pelje naprej. Predstavili bomo tudi vsebino pisma zdravnika dr. Igorja Muževiča na Častno razsodišče ŠD Trnovo, ki je le eden izmed mnogih, ki poskuša preprečiti še eno izmed ljubljanskih nepremičninskih zgodb v slogu Stožic, ki se ravno tako odvija v času županovanja Zorana Jankovića.

Glede nove gradnje na zemljišču ŠD Trnovo so poročali nekateri osrednji mediji. Predstavili so protest prebivalcev Trnova, ki se borijo proti privatizaciji dolgoletnega javnega športnega igrišča, na katerem želi podjetje Trnovček zgraditi pokrito prenovljeno večnamensko dvorano, teniška igrišča, zasebni medicinskih objekt in podzemno garažno hišo. Podjetje je leta 2019 soustanovilo ŠD Trnovo in mu podelilo stavbno pravico na zemljiščih za obdobje 99 let.  Odgovorna oseba, direktor Boštjan Gmajnar, je za enega izmed medijev izjavil, da gre za star dolgoletni projekt, od katerega bodo imeli vsi koristi. Vendar gre za še eno klasično sumljivo nepremičninsko zgodbo poslovnega kroga ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Lastniki podjetja Trnovček so ŠD Trnovo (24,5 odstotka), Danilo Kodrin (12,4 odstotka), Boštjan Gmajnar (12,39 odstotka), Janez Ovsenik (12,38 odstotka), Bojan Župevec (8,55 odstotka), Jože Tkalčič (8,55 odstotka), Darja Rot (4,55 odstotka), Gregor Pečovnik (4,55 odstotka), Igor Rupar (4,56 odstotka), Marko Simončič (4,55 odstotka), Aleš Peršin (1,5 odstotka) in Bojan Zupančič (1,5 odstotka).

Sedaj si poglejte, kako je omenjena peterica tesno povezana med seboj. Podžupan Ljubljane Dejan Crnek je poleg vodenja ŠUS-a še predsednik upravnega odbora Narodnega doma Ljubljana. Na istem naslovu pa ima registrirano svojo zasebno družbo Mister FIT d.o.o. Prav tako je tudi član Izvršnega odbora Športne zveze Ljubljana. Predsednik ŠD Trnovo Janez Ovsenik je tako kot ljubljanski podžupan član izvršnega odbora Športne zveze Ljubljana. Desna roka Crneka na ŠUS-u je Ovsenik v vlogi generalnega sekretarja. Pri ŠUS pa je bil tudi predsednik Kandidacijske komisije v času volitev leta 2016. Ne smemo pa tudi pozabiti Gregorja Pečovnika, direktorja ŠUS Eurofitnes in tudi člana izvršnega odbora ŠD Trnovo.

Predsednik ŠD Trnovo Janez Ovsenik. (foto: Nova24TV)

Osrednji deležniki sploh ne skrivajo, kako so sporno povezani med sabo
Direktor družbe Trnovček  Boštjan Gmajnar je bil član Kandidacijske komisije na ŠUS-u skupaj z Ovsenikom na volitvah v organe zveze leta 2016. Poleg Ovsenika in odvetnika Bojana Župevca spada Gmajnar med največje družbenike Trnovčka. Po javno dostopnih podatkih je mogoče videti, da je Gmajnar večinski lastnik podjetja PRO-BONO z bonitetno oceno 1 in polovični lastnik podjetja I.T.P. Poleg delovanja v podjetjih I.T.P., PRO-BONO in Trnovček, zaseda tudi mesto direktorja v družbi Investicija d.d. Sedi pa tudi v nadzornih odborih družb Nika, Investicija in AZ. Kot so nam povedali dobri poznavalci dogajanja je Župevc močno vpet v delovanje Športnega društva GIB, ki se nahaja v ljubljanskem predelu Šiška. Zanimivo, na uradni strani ni mogoče najti njegova imena, a vedno omenjeno društvo zastopa v ŠUS-u, kjer je bil tudi predsednik skupščine ŠUS-a na zadnjih volitvah.

Poglejmo si povezanost sedanjega podpredsednika Olimpijskega komiteja, Janeza Sodržnika s preostalo četverico. Sodržnik je dolgoletni predsednik Športne zveze Ljubljana. Zanimivo pa je, da se celotna zadeva poveže v celoto. Vsi akterji se namreč znajdejo na vodstvenih položajih društva ŠD Trnovo. Predsednik je Janez Ovsenik, medtem ko so člani izvršnega odbora Boštjan Gmajnar, Bojan Župevc, Janez Sodržnik in zgoraj omenjeni Gregor Pečovnik. Zelo dobri poznavalci dogajanja so nam zaupali še en vidik sporne zgodbe. Gre za dolgoletne rekreativne športne prijatelje, ki skupaj igrajo tenis.

 

Ključno težavo, da jim projekt ne uspe, predstavlja ena izmed družin, ki živi na tem zemljišču. Omenjena družina na tem zemljišču živi že 50 let. Težava pa se je pojavila, ko je pred kratim umrla babica, ki je bila lastnica zemljišča. Člani civilne iniciative so nam zaupali, da se na tam živeče prebivalce vršijo nenormalni pritiski s strani peterice. Med drugim jim tudi grozijo, da bodo na njih poslali obritoglavce, ki bodo z njimi obračunali. Vse to jih čaka, če se ne bodo do konca maja izselili iz svojega zemljišča, so nam zaupali prestrašeni prebivalci Trnovega.

Podžupan Ljubljane Dejan Crnek. (foto: STA)

Ali se bo razkritjih v več slovenskih medijih končno zganilo slovensko tožilstvo in policija?
Omenjeno zgodbo bomo podrobneje predstavili v prihodnjem prispevku, kjer bomo predstavili ključne dokumente, ki razkrivajo, da gre za še eno poslovno prevaro na račun prebivalcev Trnovega. Predstavili bomo pismo znanega zdravnika in borca za pravično zdravstvo v Sloveniji dr. Igora Muževiča, ki je vse ključne deležnike v pismu Častnemu razsodišču ŠD Trnovo pozval, da izzove Ovsenika in Pečovnika, če si oba upata iti na poligrafski test in dokazati svoje navedbe. V celotno zgodbo je v ozadju vpleten še Jože Šircelj, lastnik družbe Trnovski projekt d.o.o.

Podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in predsednik Športne zveze Ljubljana Janez Sodržnik. (foto: STA)
Vsakomur z malo kmečke logike je jasno, da projekt v Trnovem preprosto ne more biti čist. Že povezave med vsemi ključnimi deležniki nakazujejo na prepletenost konfliktov interesov. Iz projekta, kjer sodelujeta dva športna funkcionarja (Sodržnik in Ovsenik), poslovnež (Gmajnar), odvetnik (Župevc) in politik (podžupan Ljubljane Crnek) je razvidno, da se v Trnovem dogaja zgodba “mini Stožic”.

 

Glede na dogajanje v celotni zadevi, bi se nedvomno morali sprožiti vsi alarmi na Mestni občina Ljubljana, slovenski policiji in tožilstvu, da bi se naredilo vse, da se sporni nepremičninski projekt ne bi izvedel v praksi.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine