-2.1 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

Programski svetniki potrdili predlog programsko-produkcijskega načrta RTV Slovenija z zamikom za informativni program TV Slovenija

Piše: L. K. F.

Programski svet RTV Slovenija je po večurni razpravi danes potrdil predlog programsko-produkcijskega načrta zavoda za leto 2022, vsebuje pa dvomesečni zamik za predvidene spremembe v informativnem programu TV Slovenija, ki so bile v javnosti deležne številnih odzivov.

Programski svet RTV Slovenija je danes obravnaval predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) zavoda za leto 2022, ki je bil sicer deležen številnih kritik. Predlog je programski svet obravnaval že sredi oktobra, tokrat je bil s spremembami in dopolnitvami znova pred člani programskega sveta.

Na seji je glasovalo 26 članov programskega sveta. Predlog je podprlo 17 svetnikov, 5 jih je bilo proti, 4 so bili vzdržani.

Svetniki so s sklepi naložili vodstvu RTV, da del sprememb v PPN,  ki se nanašajo na  informativni program, uvede postopoma, do 1.3.2022, ko bodo načrtovane spremembe oddaj in programske sheme stopile v veljavo. Do takrat za ta del programa TV Slovenija velja programska shema leta 2021. Poleg tega je programski svet RTV vodstvo RTV in TV Slovenija še zadolžil, da pred uvedbo programskih sprememeb v največji možni meri komunicira in uskaldi s programskimi in produkcijskimi delavci, ki bodo ustvarjali nove programske vsebine. Ter da zagotovi ustrezne žanrske raznolikosti dvournega informativnega pasu na drugem sporedu TV Slovenija.

Predlogu programsko-produkcijskega načrta je pred odločanjem o njem nasprotoval večji del zaposlenih v informativnem programu Televizije Slovenija. Besedilo je nepremišljeno, deloma nestrokovno ter kadrovsko neusklajeno, hkrati pa vodi v zniževanje standardov in krnitev poslanstva javne televizije, so opozarjali novinarji informativnega programa TV Slovenija.

Vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija dr. Valentin Areh jr zavrnil očitke, da skuša predlog krčiti vsebine informativnega programa. Na prvo mesto želijo postaviti predvsem interes gledalcev, navaja. Informativni program TV Slovenija je po njegovih besedah v resni krizi. Večini oddaj že leta pada gledanost, med njimi tudi Dnevniku in Odmevom. Areh poudarja, da predlog prinaša velike spremembe za televizijo, saj so na novo opredelili njeno vizijo na podlagi vizij najuspešnejših evropskih radiotelevizij. Sicer naj bi primanjkljaj javnega zavoda prihodnje leto znašal 5,2 milijona evrov, je povedal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

15 novih oddaj, 70 ur več programa, nov informativni blok

V PPN za leto 2022 predlagajo, da bi informativni program ustvaril približno 70 ur več programa kot letos, precej se krči vsebine na tretjem programu, občutno več pa naj bi jih bilo na drugem. Načrtujejo 15 novih informativnih oddaj, med katerimi se jih bo veliko nanašalo na državnozborske, predsedniške in lokalne volitve, ki bodo prihodnje leto.

Na drugem programu je predviden nov informativni blok od 20. do 22. ure, rubrične oddaje, kot sta Točka preloma in Koda, prav tako pa tudi poročila s področja zabavne kulture. Umakniti pa nameravajo denimo oddaje Politično s Tanjo Gobec, Dnevnikov izbor, Slovenija v letu in Svet v letu. Po novi programski shemi naj bi bile vsebine o kulturi bolj poudarjene, več novosti pa se obeta tudi na področju razvedrilnih oddaj.

V.d. direktorja Televizije Slovenija dr. Valentin Areh je sredi minulega tedna v izjavi za javnost izpostavil, da je generalno vodstvo RTV Slovenija pri pripravi predloga PPN za prihodnje leto na prvo mesto postavilo predvsem interes gledalcev. Ob tem je Areh poudaril: “Informativni program TV Slovenija se nahaja v resni krizi. Večini oddaj že leta pada gledanost, samo Dnevnik in Odmevi so od leta 2003 izgubili kar 250.000 ali polovico nekoč zvestih gledalcev. Zato smo se odločili za spremembe programa in se zgledujemo po oddajah najuspešnejši javnih televizij, kot so BBC, ZDF in ORF. Žal nam je, da del zaposlenih na TV Slovenija nasprotuje vsem predlaganim spremembam in na zadnjem sestanku so celo postavili zahtevo, da se kljub drastičnemu padanju gledanosti ne sme nič spremeniti. Torej na eni strani množično izgubljamo gledalce, na drugi strani nas pozivajo, naj ne ukrepamo. Mi se s tem ne strinjamo in menimo, da smo dolžni upoštevati predvsem želje in interese gledalcev, ki kot davkoplačevalci financirajo naš program.”

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine