27.1 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Programski svetnik RTV Slavko Kmetič napovedal, kdo bo zapolnil mesto odgovorne urednice informativnega programa RTVS Manice J. Ambrožič

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Programski svet RTV je z veliko večino potrdil spremembe produkcijsko-programskega načrta za leto 2022. Na seji je glasovalo 26 članov Programskega sveta, predlog je podprlo 17 svetnikov, pet jih je bilo proti, štirje pa so bili vzdržani. Spomnimo. Spremembe produkcijsko-programskega načrta so sprožile pravi revolt med novinarskih cehom, češ da naj bi slabile vlogo javnega medija. A svetniki so menili drugače. Vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Valentin Areh je zavrnil očitke, da poskuša predlog krčiti vsebine informativnega programa. Na prvo mesto želijo postaviti predvsem interes gledalcev, je navedel Areh. Informativni program TV Slovenija je po njegovih besedah v resni krizi, večini oddaj namreč že leta pada gledanost. Med njimi tudi Dnevniku in Odmevom.

Informativni program bi po predlogu ustvaril približno 70 ur več programa kot letos. Precej bi skrčili vsebine na tretjem programu, občutno več pa bi jih bi bilo na drugem. Načrtujejo 15 novih informativnih oddaj, med katerimi se jih bo veliko nanašalo na državnozborske, predsedniške in lokalne volitve, ki bodo prihodnje leto. Na drugem programu je predviden nov informativni blok od 20. do 22. ure, rubrične oddaje, kot sta Točka preloma in Koda, prav tako pa poročila s področja zabavne kulture. Umakniti pa nameravajo oddaje Politično s Tanjo Gobec, Dnevnikov izbor, Slovenija v letu in Svet v letu.

To je velika zmaga za RTV kot za slovensko demokracijo
Programski svetnik RTV Slavko Kmetič je potrditev sprememb označil za veliko zmago za slovensko demokracijo, tisti, ki so spremembam nasprotovali, so namreč vključili vso možno civilno družbo in drugo družbo v Sloveniji. “Od univerz do prašičerejcev, ki so nasprotovali novemu programskemu načrtu, ob tem, da ga sploh niso poznali,” je bil jasen. Tako so po besedah Kmetiča tri dni uzurpirali informativni program RTV, ki je postal privatni program Manice Ambrožič, 90 odstotkov časa je šlo namreč za tiste, ki nasprotujejo spremembam, zelo malo časa pa vodstvu, ki je pojasnjevalo, zakaj so spremembe potrebne. “Kljub obširni debati na Programskem svetu, je bila velika večina za sprejetje sprememb. To je velika zmaga tako za RTV kot za slovensko demokracijo,” je prepričan Kmetič.

Kmetič je zavrgel očitke tistih, ki bi radi vse skupaj označili za politični prevzem Programskega sveta RTV. “Gre za floskulo. Z mesecem januarjem se bo namreč menjalo 18 svetnikov, kar pomeni, da je bilo sedaj le 8 novih svetnikov. Mi novi z drugačnim pogledom na informativni program smo razširili obzorja tistim svetnikom, ki so verjeli, da je ta program normalen. Iz naših debat so sprejeli našo tezo in potem hvala bogu tudi novo vodstvo, ki nam je nalilo čistega vina, ko je razkrilo, v kakšnem finančnem položaju je RTV, in navedlo tudi podatke o gledanosti.”

foto: Nova24TV

Ene oddaje po besedah Kmetiča imajo skoraj nič gledalcev, informativni program pa je v dvajsetih letih izgubil več kot 250 tisoč gledalcev. “Odnosno 50 odstotkov, kar je grozljivo. Delno je do tega prišlo tudi zaradi konkurence. Dejstvo je, da se RTV ni prilagajal modernizaciji te Slovenije, konkurenci itd. Novinarji in uredniki informativnega programa so vzeli televizijo za njihovo, da lahko delajo, kar želijo, in lahko živijo v mehurčku.” Kdorkoli jim je po besedah Kmetiča nastavil ogledalo, je bil za njih nebodigatreba in sovražnik. “To je potrebno preseči. Mislim, da bo to mogoče z novim vodstvom, da bo RTV taka, kot si jo vsi želimo.”

Ker so se omenjali celo neki protesti v primeru, če bo prišlo do potrditve sprememb, je Kmetič dejal, da je v zvezi s tem treba razumeti, da je večina ljudi lojalnih in normalnih. “Vmes pa je nekaj troublemakerjev (v prevodu zdraharjev), ki iz takšnih ali drugačnih razlogov ali z vidika njihovih vrtičkov malo delajo. Konkretno za Berganta smo izvedeli, da poleg tega, da ima sedem oddaj na mesec, potem zasluži še 40 tisoč evrov preko tega, da dela, kar koli dela. To se bo končalo, ker ti ljudje bodo morali začeti delati. Problem tistih, ki se upirajo, je v tem, da so danes ali nič ali premalo delali, jutri pa bodo morali za ta denar, ki ga zaslužijo, tudi začeti delati. To je nek osnovni problem,” je zatrdil Kmetič.

Potrebno je dati času čas
Na vprašanje, zakaj bodo spremembe nastopile z dvomesečnim zamikom, je Kmetič pojasnil, da ima vodstvo v urednikih in novinarjih mogoče deset odstotkov takih, ki razumejo nujnost sprememb. “Ostali bi delali po starem. Da to presežeš, je potrebno dogovarjanje, pogovarjanje in pa argumenti. Potrebno je dati času čas”. Kot je povedal Kmetič, so novinarji v prvi fazi govorili, da se bodo pogovarjali, v naslednji fazi pa je po njegovem mnenju prišla neka komanda iz ozadja (s strani globoke države) in je to postal politični boj.

Glede očitkov nekaterih, da se bodo politična soočenja prestavila na drugi program, je dejal, da v tem ne vidi problema. Čeprav so bili ljudje navajeni, da so soočenja na prvem programu, se bodo sedaj navadili, da prestavijo na drugi program. “Človek se lahko marsičesa novega navadi. Tudi, ko so prišli na trg pametni mobilni telefoni, smo se morali navaditi nanje.” Kmetič je prepričan, da bo sedaj na strankam na voljo več časa, da se predstavijo. Včasih je bilo namreč prek 10 strank v soočenju, ki so imele na voljo le par minut za predstavitev, kar pa ni omogočilo, da bi se misli sploh razvile in da bi ljudje vedeli, kaj stranke prinašajo. “Pomembno je, da ljudje vedo, komu dajo glas, saj ti v njihovem imenu vodijo državo,” je poudaril.

Ne more biti urednik sam sebi namen
Kmetič je poudaril, da je nujno, da začne javni medij odpirati pomembne teme, kot je bančni rop itd. “Uredniška politika mora slediti stanju duha v državi. Ne more biti na Luni, mi pa živimo na Zemlji. Smo dvamilijonski narod in ta urednik mora dihati z narodom. Ne more biti urednik sam sebi namen in imeti v glavi eno zgodbo, ljudje pa pričakujejo drugo,” je bil jasen in dodal, da tega ni nikjer. Tudi BBC se namreč prilagaja občinstvu. Kmetič je napovedal, da bo v kratkem imenovana nova odgovorna urednica informativnega programa, in sicer Jadranka Rebernik.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine