8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Profesor Boštjan M. Zupančič o svojem študentu Igorju Šoltesu: “Da bi bil tak človek minister za pravosodje, je žalitev prava (in morale)”

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Nekdanji predsednik računskega sodišča in politični nomad Igor Šoltes je v stranki SD postal predsednik strokovnega sveta za pravosodje, kar pomeni, da bi lahko ob morebitni zmagi stranke SD postal minister za pravosodje. Po mnenju enega izmed njegovih profesorjev, nekdanjega ustavnega sodnika in sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu Boštjana M. Zupančiča, pa bi to bila žalitev prava in morale. “Okay, Šoltes je bil moj študent, tega prej nisem omenjal. Takrat so bili izpiti še ustni. To je bil najbolj mučen izpit v moji profesorski karieri … Da bi bil tak človek minister za pravosodje, je žalitev prava (in morale),” je tvitnil Zupančič. 

Vnuk “slavnega revolucionarja” Edvarda Kardelja, ki mu je po mnenju Reporterja precej podoben, če bi mu dodali očala in brke, Igor Šoltes je tekom svoje kariere zamenjal kar nekaj strank. Potem ko je z lastno stranko kandidiral za evropske volitve, je Šoltes sedaj našel svoj pristan v stranki SD, kjer je nastopil s funkcijo predsednika strokovnega sveta stranke za pravosodje.

V primeru, da stranka SD nastopi v koaliciji, bi to lahko pomenilo, da bi Šoltesa lahko postavili kot ministra za pravosodje. Medtem ko se je Šoltes ob nastopu nove funkcije ponovno pojavil v medijih, pa je potrebno omeniti, da je zelo pozno diplomiral. Diplomiral je šele pri 27 letih na Pravni fakulteti v Ljubljani, kar je relativno pozno, saj je študij prava po starem sistemu bil dolg štiri leta. Nekateri njegovi sotrpini se ga še spominjajo iz časov študentskih let, Šoltes je takrat bil “razredni frajer”, saj je bil na nek način privilegiran zaradi svojega dedka, po katerem se je takrat imenovala tudi univerza.

Šoltes se na izpitu očitno ni izkazal
Šoltesa pa se iz časov študentskih let spominjajo tudi profesorji, med njimi tudi nekdanji ustavni sodnik in sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu Boštjan M. Zupančič, ki je ogorčen nad tem, da bi Šoltes postal minister za pravosodje. Tako je delil izkušnjo, ko je Šoltes pri njemu opravljal izpit iz kazenskega procesnega prava: “Okay, Šoltes je bil moj študent, tega prej nisem omenjal. Takrat so bili izpiti še ustni. To je bil najbolj mučen izpit v moji profesorski karieri … Da bi bil tak človek minister za pravosodje, je žalitev prava (in morale).”

dr. Boštjan M. Zupančič (Foto: STA)

Po poročanju Reporterja v članku z naslovom “Igor Šoltes, večni politični nameščenec in izbranec stricev iz ozadja” je Šoltes tako diplomiral šele leta 1991, od prvega dne kariere po diplomiranju na ljubljanski pravni fakulteti pa je Šoltesu politično karierno pot omogočila LDS in njeni kadroviki, na začetku mu je menda precej pomagal Janez Kopač in ga tudi pripeljal do Gregorja Golobiča.

Nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes (Foto: STA)

Nekaj let je vodil sektor za gospodarstvo v upravni enoti Ljubljana, leta 1997 pa ga je državni zbor v času vladavine LDS izvolil v prvo sestavo državne revizijske komisije za javna naročila. Kasneje je prevzel vodenje vladnega urada za javna naročila, potem je bil pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja. “S te pozicije ga je Golobič leta 2004 instaliral na položaj predsednik računskega sodišča,” so poudarili.

Šoltes je doktor znanosti s področja politologije
Glede na to, da je v stranki SD prevzel vodenje strokovnega sveta stranke za pravosodje bi pričakovali, da je slednji svoj študij nadaljeval na področju prava. Vendar Šoltes ni doktor prava, temveč je doktoriral na Fakulteti za družbene vede o pomenu in vlogi sistema javnih naročil pri delovanju države leta 2008 in je doktor znanosti s področja politologije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine