24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Proceduralna zloraba tožilstva v zadevi Trenta: v čigavem imenu deluje tožilec Valenčič?

Piše: G. B. 

“Specialec GD /globoke države, op. ur./ tožilec Boštjan Valenčič se je spet pritožil na proceduralni sklep sodišča v zadevi Trenta. To počne že od leta 2014. In tako pelje sklic sodnih obravnav v čas pred volitvami ter nato v zastaranje, da se zadeva ne bi slučajno znašla pred ESČP,” je na omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša. 

Tvit predsednika SDS sicer izgleda takole:

Toda pozor, Boštjan Valenčič ni kdorkoli. Od leta 2021 je predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije. Našli pa smo tudi njegov FB profil, kjer med objavami, ki so dostopne vsem, najdemo tudi satirični video, ki ga je objavil Radio 1 na račun sedaj že nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, ki naj bi z mamo prišel na mejo s Hrvaško in moral obrniti (seveda gre za parodijo), v neki drugi, že precej starejši objavi pa je neka fotografija z zbadljivim komentarjem na račun Zorana Jankovića. Sicer pa političnih objav ni opaziti, saj velja načelo, da morajo sodniki in tožilci zelo paziti, kaj objavljajo – mimogrede, tudi tista “antijanša” objava Urške Klakočar Zupančič, zaradi katere je sploh postala slavna in dobila nagradno vstopnico za politiko, je nastala v času, ko je bila še okrajna sodnica. Šlo pa je za objavo posnetka zaslona privatne objave, ki ga je UKZ delila samo s prijatelji.

Toda bistveno je, da gre nedvomno za inteligentnega tožilca, ki se zna dobro zadržati, kljub temu pa ne gre spregledati, da je pred dvema letoma, tri mesece pred volitvami, Pravna mreža za varstvo demokracije objavila intervju z njim (TUKAJ), v njem pa je bilo mogoče zajeti sporočilo, da so tožilske vrste precej zredčene zaradi politike tedanje (Janševe) vlade. “Skrbijo pa določene zakonodajne spremembe pri nas, na primer spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki brez dvoma pomenijo politizacijo organa odkrivanja. V tem primeru je sicer ustavno sodišče začasno zadržalo izvrševanje nekaterih spornih določb zakona, a vendarle skrbi tendenca izvršilne veje oblasti, da še poveča svoj vpliv in nadzor nad delovanjem organov odkrivanja, pa tudi nesporna želja po nadzoru nad delom organov pregona in sodišč,” je med drugim dejal.

In če smo rekli, da gre za inteligentnega tožilca, to ni samo kompliment, ampak tudi oznaka velike odgovornosti – dvomimo namreč, da Valenčič ne bi vedel, kakšna bo časovnica sodnega poteka v zadevi Trenta in kako so bili do sedaj številni sodni postopki zlorabljeni zaradi njihovega usklajevanja z volitvami – afera Patria je tu najbolj očiten primer, saj je moral Janša tako rekoč tik pred volitvami oditi v zapor, kar je bil jasen signal volivcem, naj ne podprejo pravnomočno obsojenega politika – ne glede na to je ustavno sodišče pravnomočno obsodbo razveljavilo, a škoda državi je bila vmes že storjena in je ni mogoče popraviti.

Ob tem naj povemo, da je Požareport leta 2022 poročal o tem, da je Valenčič pod močnim vplivom tožilca Hinka Jenulla, čigar sin je znameniti “politkolesar” Jaša Jenull. Zato ni mogoče izključiti političnega motiva pri proceduralnih zvijačah za potrebe javnomnenjskega inženiringa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine