23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Prišla je na pogorišče najbolj uničujočega Kraškega požara; Fajonova ni skrivala navdušenja

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Ko se naveličaš naslikavanj s telefoni, pisarnami in Scholzi, greš na Kras in helikopterje,” je politični analitik Miran Videtič komentiral radostno fotografijo ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon v helikopterju, s katerim si je ogledala pogorišče najbolj uničujočega požara v zgodovini Slovenije.

Danes se je s požarom na goriškem Krasu ukvarjalo kar 2000 ljudi iz vseh segmentov. Okoli 14. ure je bilo na terenu 1479 gasilcev, skupno število s pripadniki drugih enot pa je 1999. Število sekačev se počasi zmanjšuje, saj so glavnino del že opravili.

Požar je po besedah vodje intervencije Simona Vedranina pod nadzorom, odprtih je le še nekaj žarišč na severnem delu pogorišča, kjer se podvajajo posamezne točke podtalnih požarov. Te odkrivajo s helikopterjem, opremljenim s termokamero, nato pa tja napotijo zračne enote, ki žarišča zalijejo.

Fajonova tudi ob tragediji ni skrivala veselja
Današnji dan je bil tudi v znamenju politikov, ki so prišli izkazati zaskrbljenost in podporo. Tam so bili minister za obrambo Marjan Šarec, predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Predvsem za slednjo se zdi kot, da je prišla na Kras zgolj po nekaj minut slave. Vozila se je namreč z avstrijskim helikopterjem, ki bi moral gasiti požar. Spomnimo, da požari še niso v celoti pogašeni. Celo sama je priznala, da je naredil tudi po 110 poletov na dan, ta dan pa je moral še peljati slovensko ministrico, ki je v helikopterju naredila še eno veselo fotografijo. Morda jo je v dobro voljo spravil pilot, toda zmotila je marsikoga, saj njeno veselje ni situaciji primerno. Izmučene gasilce, vojake, sekače in druge prostovoljce ter lastnike zemljišč, ki so ostali brez gozdov in pridelkov na njivah in poljih, prav zagotovo ne boste videli v podobnem stanju.

Kako resno je požar devastiral pokrajino, si oglejte kar v posnetku ministrice Tanje Fajon:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine