17.9 C
Ljubljana
torek, 24 maja, 2022

Pripravite se na zimo! Zelo hitro bo prišel sneg do nižin!

Piše: J.S.

»Lahko se zgodi precej hiter začetek zimskega vremena, že v zadnji novembrski dekadi tudi po nižinah,« so zapisali pri Ciklon.si.

Pred morebitnim snegom nas jutri najprej čaka prehod vremenske fronte, sledilo bo nekaj dni suhega vremena. »Nato se bo okrepilo nad območje Alp območje visokega zračnega pritiska, doline pa bodo napadale vzhodno polovico Evrope. No prva v seriji jo bo zagotovo, druga nas bo oplazila in prineslo suho ohladitev v nedeljo ali ponedeljek 15.novembra,« pravijo na Ciklon.si.

V torek in sredo bo vreme precej podobno, največ sončnega vremena bo na Primorskem, drugod se bo zjutraj in dopoldne zadrževala megla ali nizka oblačnost, še bo pihal vzhodni veter, ki bo v sredo oslabel, prav tako burja na Primorskem. Najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C, na Primorskem v torek do 15 °C, v sredo do 19 °C.  V četrtek bo po jutranji megli čez dan deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, ki jo bo največ v zahodni polovici Slovenije, nekoliko topleje bo, najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C, na Primorskem do 19 °C.  V petek in ob koncu tedna se bo nadaljevalo deloma sončno in suho vreme z jutranjo meglo po nižinah, na Primorskem bo spet zapihala burja, temperature bodo primerne letnemu času.

In kako kaže za drugo polovico novembra? »Za drugo polovico novembra še naprej kaže precej več dinamičnega vremena, kot jo imamo v prvi. Skupinski izračuni vsi po vrsti dajejo precej mrzlo polovico zadnjega jesenskega meseca. Lahko se zgodi precej hiter začetek zimskega vremena, že v zadnji novembrski dekadi tudi po nižinah. Še enkrat poudarjam ne bi bil presenečen, če bi se to zgodilo tako hitro, glede na zelo ugodne vstopne pogoje, ki bodo v letošnji zimi. WPO bo šel pod vrednost -2, kar pomeni močan greben nad Aljasko, posledično dolino nad vzhodnim delom ZDA in greben nad severnim delom Atlantika, ki se bo nekaj časa obnavljal. V zadnji dekadi bodo zato pogosti atlantski oz. arktični prodori proti Sredozemlju,« so zapisali na Ciklon.si.

Sorodne vsebine