4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Primitivizem na kvadrat: ko napovedovalec javnega (!) radia Dejan Kaloper odgovorno urednico TV Rebernik poimenuje v “Jebernik”

V današnji Jutranji kroniki na Radiu Slovenija je prišlo do lapsusa, ki je bil več kot očitno nameren – radijski napovedovalec Dejan Kaloper je namreč prebral, da je direktor televizije Uroš Urbanija odgovorni urednici informativnega programa naročil, naj Saši Krajncu in Vesni Pfeiffer določi druge naloge. Ob tem pa se je dolgoletni špiker “zmotil” pri priimku Jadranke Rebernik in jo preimenovar v Jebernik. S svojo primitivno uporniško zmoto je seveda požel val odobravanja aktivistov RTVS.

Boris, takšno norčevanje iz žensk, na poniževalen in seksističen način, je sramota. Lahko smo v sporih in različnih pogledov, a tega se ne počne. Sploh se s tem ne bi smeli hvaliti novinarji domnevno javnih medijev in pomembnih mest,” je odgovorni urednik Siola Peter Jančič podučil novinarja Večera Borisa Jaušovca, ki je – originalno sicer v narečju – zapisal: “Ali ste slišali zjutraj, v drugi radijski kroniki, ko je legendarni Dejan Kaloper nekje v deveti minuti rekel “ebernik – oprostite Rebernik”? Meni je všeč, ko te politkomisarske bulije zaposleni na RTV-ju tako prefinjeno jebejo. Drugače pa štrajk, itak!”

Nad Kaloperjevim lapsusom se je navdušila tudi Vera Kozmik Vodušek, ki so jo mediji omenjali v povezavi s Polzelo in vprašljivimi donacijami ter piarovskimi posli v davčnih oazah. “Verjamem, da sta vam kot deklarirani levičarki zelo všeč primitivizem in moralna sprevrženost, ki sta gonilni sili vaše politične usmeritve in vašega načina življenja,” se je glasil eden izmed odgovorov na njeno navdušenje.

Mobing zaposlenih nad svojimi šefi. Zelo prefinjeno, ni kaj. Leta samoupravljanja RTV-ja so pač naredila svoje. Vsak dela, kar se mu zahoče, ker vedo, da ne bo posledic,” je komentirala ena od uporabnic Twitterja. Dejan Kaloper je sicer sin dolgoletnega televizijskega in radijskega napovedovalca Slobodana Kaloperja, ki je v 30 letih delovanja na RTV Slovenija postal eden bolj prepoznavnih slovenskih glasov. Tudi v tem primeru kot v mnogih drugih je bila torej Kaloperjeva služba na RTV-ju dedna. “Sta direktor in odgovorni urednik Radia Slovenija že na Zavodu za zaposlovanje? V disciplinskem postopku? Ne? Zato pa je tako,” se je s svojo oceno odzval politični komentator Edvard Kadič.

 

 

“Težko sodim, ali je bila napaka ali ‘napaka’, lahko pa rečem, da ni vsako delo za vsakega in da pridejo trenutki, ko je delo prezahtevno, pritisk previsok, ali pa je bil morda večer preveč vesel ali noč predolga. Takrat je treba znati izpreči,” se je za Slovenske novice odzvala Rebernikova, Urbanija pa je poudaril, da se takšne zadeve ne bi smele dogajati. “Ni vprašanje, ali gre za napako ali lapsus. Gre za stvari, ki se ne bi smele zgoditi. Tako kot se zdravnik ne more izgovarjati, da je šlo za lapsus in je bolnik umrl, se tudi novinar v takšnih primerih ne more izgovarjati in mora prevzeti odgovornost. Če se ne ve, kako je potrebno v takih primerih odreagirati, pa je dovolj, če si pogledamo, kako bi v takem primeru ravnali na BBC,” je komentiral.

Poročali smo že, da direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija od odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik pričakuje, da bo voditelju Dnevnika Saši Krajncu in urednici Vesni Pfeiffer določila drugačne naloge, razlog pa je napoved prispevka o odpovedi poslovnega sodelovanja z Mladino. Krajnc je namreč pri napovedi prispevka o Urbanijevi odločitvi za prekinitev poslovnega sodelovanja z Mladino dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu Rebernikove. Na tak način je pokazal, da omenjeni prispevek ni v skladu z ideologijo aktivističnega dela RTVS in da se z Urbanijevo potezo ne strinja. Krajnc in Kaloper pa nista edina, ki sta javno izkazala svoje nestrinjanje, oglasil se je tudi “neodvisni” montažer na RTVS Dejan Koban, ki je Urbanijo med drugim pozval k odstopu. Sodeč po objavah na družabnem omrežju je “neodvisni” Koban sicer simpatizer Levice.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine