3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

Primite se za denarnice, Šarčeva vlada vas bo prihodnje leto odrla z davkom na nepremičnine! Preberite si razloge, zakaj tega davka ne bi smelo biti!

Vlada Marjana Šarca za leto 2020 načrtuje uvedbo davka na nepremičnine, kar pomeni, da naj bi se tri dosedanje dajatve, to so nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na premoženje in pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest, ob tem odpravile.

 

Kot je na Facebooku opozoril kolumnist Demokracije Bernard Brščič, je ena temeljnih funkcij države varovanje zasebne lastnine, vključno z nepremičninami, to pa državi povzroča stroške. »Na prvi pogled se zdi logično, da če je funkcija države varstvo zasebne lastnine, naj se ta plačuje iz dotičnega vira, npr. davka na nepremičnine. Tisti, ki uživajo dobrobit varovanja lastnine, tj. lastniki nepremičnin, naj jo tudi plačajo.«

Kot pravi Brščič, obstaja več razlogov proti uvedbi nepremičninskega davka:

  1. Varovanju nepremičnega premoženja pripisljivi stroški države so zanemarljivi, z nepremičninskim davkom pobrana sredstva bistveno presegajo dobrobiti, ki naj bi jih uživali lastniki nepremičnin.
  2. Iz naslova lastništva nepremičnin že tako plačujemo tri davke. Davek od dohodka iz oddajanja premoženja v najem (25 %), 2 % prometni davek in davek od kapitalskega dobička zaradi potencialne apreciacije (do 20 %) nepremičnine ob prodaji.
  3. Davek na nepremičnino, ki ne ustvarja denarnega toka, pomeni ob dovolj visoki stopnji in dovolj dolgem časovnem horizontu dejansko konfiskacijo premoženja. Premoženje, ki ne ustvarja dohodka, ne bi smelo biti obdavčeno.
  4. Nepremičninski davek je diskriminatoren in ustvarja distorzije. Zakaj obdavčiti posest nepremičnine, ne pa posesti drugih oblik premoženja, npr. vrednostnih papirjev, bančnih vlog, gotovine, nakita, umetnin ali celo spominov na eksotična potovanja?
  5. Država se ne bi smela vmešavati v odločitve, za kaj davkoplačevalci trošimo denar. Če pa se že vmešava, naj spodbuja lastništvo nepremičnin, ker to rešuje stanovanjski problem ljudi in lajša breme javnih financ. Davek na nepremičnine pošilja napačen signal, vlada sporoča, da sta zasebna lastnina in lastno reševanje stanovanjskega problema nezaželena. Lastnina nepremičnin in domoljubje sta povezana, vzpostavljata neposredno povezavo z domačo zemljo in partikularen interes lastnika za blaginjo domovine. To socialiste moti, njihov ideal je vladanje obubožanim množicam, odvisnih od njihove blagohotnosti. Lastnina nepremičnin pa je tudi eden izmed temeljev svobode, dodaten razlog za gnev socialistov.

Iz navedenih razlogov bi morali uvedbo nepremičninskega davka zavrniti, pravi Brščič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine