14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Primc ljubljanskega župana Jankovića z majico opomnil, kaj Ljubljančani krvavo potrebujejo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Dolgoletni župan Zoran Janković, še posebej znan po mnogih aferah, ki se nanj lepijo, odkar je sedel na županski stolček, je na ponedeljkovi ustanovni seji Sveta Mestne občine Ljubljana zaprisegel za nov štiriletni mandat. “Sedeli bomo skupaj v tej sobi in sprejemali sklepe, ki so pomembni za razvoj mesta. Vsak od nas je odgovoren za to, da se bo Ljubljana razvijala,” je med drugim napovedal, se pohvalil z nekaj projekti, medtem ko kup Ljubljančank in Ljubljančanov sploh nima svojega zdravnika. Sam je sicer priznal, da so težave z zdravniki, a kot pravi, naj bi se delalo na tem. Marsikdo se tako upravičeno sprašuje, le kaj je počel doslej, saj težava ni od včeraj?! Med tistimi, ki se dobro zavedajo razsežnosti problematike pomanjkanja zdravnikov, je nedvomno mestni svetnik Aleš Primc, ki si je želel, da bi se lahko že na prvi seji lotili pereče problematike. 

“Ker danes na seji nisem smel predlagati rešitev za največje probleme Ljubljančanov, je na seji govorila moja obleka,” je ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc poudaril po prvi seji Mestnega sveta MOL v novi sestavi. Nosil je namreč več kot zgovorno majico z napisom: “Ljudje rabijo zdravnika”. Primca smo tudi sami povprašali za komentar včerajšnje seje. Ta nam je povedal, da je bil razočaran, ko je videl, da se na prvi seji ne bo mogoče pogovarjati o problemih in iskati rešitev za probleme v Ljubljani. Predvideno je namreč, da je to protokolarna seja, kjer se potrjuje mandate. “Nobene razprave ni sploh predvidene. Rekel sem si, če že ne morem govoriti,  naj govori moja obleka. Iz tega razloga sem se oblekel v majico, kjer je pisalo, da ljudje rabijo zdravnika. To namreč predstavlja največji problem v Ljubljani,” je bil jasen Primc.

Primc je že ob kandidaturi za župana poudarjal, naj se začne reševati zdravstveno problematiko v Ljubljani. “Obljubil sem, da se bom začel takoj s tem ukvarjati, zato sem želel že včeraj tudi spregovoriti. Žal nisem mogel. Predlagal bom takojšnjo ustanovitev odbora za zdravje v okviru Mestnega sveta MOL. Imam že tudi pripravljeno gradivo,” je poudaril in napovedal, da bo Zoranu Jankoviću še ta teden predlagal čimprejšnji sklic seje na temo zdravstvenih razmer v Ljubljani.

Ko je govora o ljubljanskem županu, ni mogoče mimo Stožic, ki so se končale z enormno bančno luknjo in propadlimi podizvajalci propadlih podjetij njegovih sinov, ki sta medtem živela na veliki nogi, pa afere farmacevtka. Medtem ko vztraja, da uspešnejšega projekta, ko se govori o ceni, ni, je mogoče videti, kako na pol zgrajen skelet trgovskega dela Stožic še naprej propada. Javni del projekta, ki še ni čisto končan, je na koncu stal 114 milijonov, GREP je zaradi sto milijonskih dolgov končal v stečaju, medtem ko so banke izgubile 135 milijonov evrov. Podizvajalci pa so ostali celo brez 30 milijonov evrov. Zoran Janković svojo krivdo zavrača in vse skupaj vali na na banke, predvsem na SID banko.

Dva sodna postopka proti Jankoviću sta še odprta
Glede na njegovo vnovično izvolitev pa je videti, da Jankovića ne gane, da so proti njemu tekli številni sodni primeri. Spomnimo. Najodmevnejši je bil zagotovo primer farmacevtka, v katerem je bil Janković osumljen, da je mlajši farmacevtki iz Ljubljane uredil zaposlitev, v zameno za to pa od nje zahteval in prejel spolne usluge. Okrožno sodišče je listine in prisluhe, ki so to dokazovali, zaradi napak tožilke Blanke Žgajnar izločilo iz postopka. Ker so bile pritožbe zavržene, je primer padel. Odprta pa sta še dva sodna postopka: v primeru Stožice 1, kjer se je novembra lani (več kot devet let po hišnih preiskavah) začelo sojenje Jankoviću in soobtoženim, ki se jim očita zloraba položaja oškodovanja evropskih sredstev in preslepitev bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športnega centra. Tožilstvo županu in peterici soobtoženih pri primeru Stožice 2 očita, naj bi Energetika Ljubljana po Jankovičevem posredovanju za 3 milijone evrov od GREPA kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah, čeprav ta sploh ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. V zapleteno izvedenih transakcijah so se znašla podjetja, povezana z družino Janković, nekaj denarja naj bi se po prepričanju tožilstva steklo neposredno na županov račun.

Zoran Janković na sodišču leta 2019 (Foto: STA)

Nemogoče pa je mimo pravcate kriminalke, ki se je odvijala v zvezi gradnjo nove plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni. Gre za projekt v vrednosti 118 milijonov, s katerim so želeli doseči, da se glavnina mesta po letu 2022 ne bi več ogrevala na premog. V finale javnega razpisa za izbiro dobavitelja glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni sta se uvrstila dva ponudnika: slovenska podružnica nemške multinacionalke Siemens in grška družba Mytilineos Holdings. Na koncu je bila izbrana družba Mytilineos Holdings, ki ji je pri pridobivanju posla pomagal srbski poslovnež Petar Komljenović, že od Miloševićevih časov naprej pomemben lobist. Vse skupaj deluje kot kriminalka, saj kriminalistični indici v tem primeru nakazujejo, da je srbski poslovnež na Hrvaškem dvigoval gotovino in jo nosil v Slovenijo, pri tem pa neprestano komuniciral s tehničnim direktorjem Energetike Ljubljana Markom Agrežem in s telefonsko številko na Mestni občini Ljubljana, ki pripada Zoranu Jankoviću. Zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) junija letos na sedmih lokacijah izvedli hišne preiskave. Preiskovali so ravno 118 milijonov evrov vredno naročilo javnega podjetje Energetika Ljubljana pri grški družbi Mytilineos Holdings. Osumljenih je pet fizičnih oseb, po neuradnih informacijah so med njimi: Samo Lozej, direktor Energetike Ljubljana, Marko Agrež, tehnični direktor, nekdanji prvi mož Termoelektrarne Trbovlje, Zdenka Grozde, direktorica Javnega holdinga Ljubljana, in Komljenović, srbski poslovnež, ki je lobiral pri poslu.

Janković igra na socialno noto in se navzven predstavlja kot levičar, čeprav mu v preteklosti ni bilo kaj veliko mar za tragedije podizvajalcev in njihovih družin v primeru Stožice. Kot kaže, pa mu afere preprosto ne pridejo do živega, saj je bil ta navkljub maslu na glavi izvoljen za župana Ljubljane. Janković županski stolček v prestolnici greje vse od leta 2006, a tokrat Lista Zorana Jankovića sama po sebi ne bo uživala večine v 45-članskem svetu. Lista je namreč osvojila 18 mandatov. Že ob izvolitvi v prvem krogu lokalnih volitev je Janković napovedal, da bi koalicijsko sodeloval z Golobovim Gibanjem Svoboda, ki ima osem svetnikov, in stranko SD, ki ima dva svetnika. Največja opozicijska stranka je osvojila šest mandatov, Levica štiri, stranka NSi dva mandata, po en mandat pa so osvojile Slovenska ljudska stranka, Glas za otroke in družine, Lista Šport za zdravje, Vesna – zelena stranka in Piratska stranka Slovenije.

Župan je v ponedeljek pred mestnimi svetniki napovedal, da jih čaka kup izzivov, kot pravi, pa računa tudi na sodelovanje z aktualno vlado. To seveda ne čudi, saj je bil vendarle prisoten ob ustanavljanju Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Si Ljubljana res želi tako kompromitiranega človeka? Marsikdo se sprašuje, če se ga bo volilo tako dolgo, dokler ne bo dejansko obsojen, ali pa mu morebiti, če se bo tako odločilo sodišče, celo odvzeta prostost? “Če bi pravosodje začelo opravljati svoje delo in če bi bili mediji nevtralni, bi Janković seveda izpadel iz igre,” pa je po izvolitvi Jankovića komentiral profesor in analitik dr. Boštjan M. Turk, za katerega Jankovićeva izvolitev nedvomno ni bila presenečenje.

Ljubljanski župan Zoran Janković in Robert Golob (Foto: STA)

Glede na to, da je zdravje najvišja vrednota prav vsakega, se lahko vprašamo, kdaj se bo vendar v prvi plan postavilo ljudi, ne pa polepševanje mestnega središča. To, da številni v letu 2022 nimajo osebnega zdravnika, je namreč naravnost sramotno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine