18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Prikrivanje podatkov: Golobovi onemogočajo javno sledenje številu cepljenih!

Piše: Tanja Brkić / Nova24tv

Potem ko je Golobova vlada na socialnih omrežjih prenehala objavljati podatke o covidu-19, so začeli določene podatke odstranjevati tudi s spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Namesto tega smo lahko spremljali razna “priporočila strokovnjakov” brez oprijemljivih številk itd. Glede na to, kako pogosto je vlada poudarjala besedo “strokovno”, je ostalo le pri besedah, pri nestrokovnem spopadanju s koronakrizo, ki se po zadnjih podatkih krepi. 

Vlada je s svojimi spornimi potezami večkrat dokazala, da je svetlobna leta daleč od “strokovnosti”, ki jo tako strastno zagovarja na vseh področjih. In pričakovano je bilo, da bo sledil tudi NIJZ s svojimi potezami, čeprav bi ravno od njih pričakovali, da bi koronakrizo vsaj oni vzeli bolj resno. Koronakriza se po zadnjih podatkih STA zaostruje, Golobovi, z novim direktorjem NIJZ Brankom Gabrovcem na čelu pa skušajo prikrivati resnost zdravstvenega stanja v državi. To je dokaj podobno kot vladna “priporočila”, pri katerih si navkljub slabšanju epidemioloških razmer še vedno nihče ne upa zapovedati ali vsaj neposredno priporočiti dejanskega “vedenja” v slabših epidemioloških razmerah.

“NIJZ je spremenil način prikazovanja podatkov, kar nekaj zadev so odstranili – mi pa še vedno “praskamo” podatke iz njihovih objav, a nam je enostavno zmanjkalo resursov, da še N-tič spremenimo model in orodje za praskanje”, so zapisali na Twiiterju iz profila sledilnika covid-19, ki že od začetka poroča o epidemiološkem stanju v državi.

 

Iz profila so se namreč odzvali na vprašanje enega od uporabnikov, in sicer, čemu je zamegljen podatek o cepljenih. Kot razlog so navedli vedno redkejše javljanje podatkov in informacij na spletni strani NIJZ, ki s kombinacijo prikrivanja informacij medijske servilnosti (POP TV, Odlazkovi mediji, RTVS itd.) in všečnih, dopadljivih vladnih ukrepov, skuša tako NIJZ kot koaliciji nadeti videz “bolj človeške od Janševe”. Samo vprašanje časa je, kako dolgo bo to trajalo in ali bodo pri tem vztrajali za ceno zdravja in življenj državljanov in državljank. Trenutno kaže, da so pri prikrivanju iz koristoljubja zelo vztrajni.

Nekdanji direktor NIJZ Milan Krek (Foto: STA)

Nekdanji direktor NIJZ dr. Milan Krek je še nedavno dejal, da stanje epidemiološke slike odraža aktualno vodenje epidemije. Že če samo preverimo, kakšne ukrepe nam priporoča posvetovalna skupina – če sploh katere, je odgovor praktično na dlani. Vlada je podala zgolj priporočila, za katera pa vemo, v kolikšni meri se v naši državi obnesejo.

In ker vlada na družbenih omrežjih ne deli več podatkov sledilnika covida-19, jih bomo objavili v našem mediju, saj je prav, da so prebivalci o zdravstvenem stanja v državi ustrezno obveščeni: po poročanju STA so v ponedeljek ob 1104 PCR-testih in 11870 hitrih antigenskih testih potrdili 3981 okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek je bilo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 89 bolnikov, na intenzivni negi pa 21. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

Skupno število v ponedeljek hospitaliziranih je bilo 325 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19 šest manj kot dan prej. Intenzivno nego je v ponedeljek potrebovalo 29 bolnikov. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2262, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1440 oziroma 28 več kot dan prej. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 30.336 aktivnih primerov okužb, kar je 588 več kot dan prej. NIJZ ob vikendih in praznikih že nekaj časa ne objavlja dnevnih podatkov o covidu-19.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine