18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Prihod Golobove vlade na oblast terja svoj davek: Slovenija na indeksu zaznave korupcije dosegla zgodovinsko dno!

Piše: STA, P. T.

Slovenija je v lanskem letu na indeksu zaznave korupcije (CPI) ponovno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno, ugotavljajo v nevladni mednarodni organizaciji Transparency International. Lani je država nazadovala za eno točko in se s 56 točkami uvrstila na enako mesto kot Italija, Gruzija in Češka.

“Ugotovitve letošnjega indeksa zaznave korupcije so zelo zaskrbljujoče in v Transparency International Slovenia menimo, da se bo, v kolikor vsakokratni odločevalci še naprej ne bodo izvajali ničelne tolerance do korupcije, trend nadaljeval,” je opozorila predsednica slovenske veje organizacije Neža Grasselli.

Dodala je, da “vsak posameznik lahko doprinese svoj del k večji integriteti v družbi tudi s tem, da zahteva to ničelno toleranco od odločevalcev”.

Že v letu 2021 je Slovenija doživela izrazit padec na lestvici držav, pred tem pa je več let stagnirala.

Med slovenskimi sosedami ostaja najslabše ocenjena Madžarska, ki je od leta 2012 izgubila že 13 točk in se tokrat z oceno 42 uvršča na 77. mesto. Nekoliko bolje sta uvrščeni sosednji Hrvaška (ocena 50, 57. mesto) in Italija (ocena 56, 41. mesto). Opazno boljšo uvrstitev pa je dosegla Avstrija, ki je z oceno 71 na 22. mestu, vendar je v zadnjem letu nazadovala za tri točke.

Transparency International Slovenia (TIS) je sicer že v prejšnjih letih zaznavala upad na lestvici zaznave korupcije, kar ne preseneča, saj je v delovanje omenjene organizacije vpleten prvi predsednik protikorupcijske komisije, sicer operativec globoke države in nekdanji kriminalist Drago Kos. Slednji je namreč preko mreženja povezan z društvom Integriteta, ki je bila predhodnica TIS, o čemer smo že večkrat pisali. Še več, Kos je bil vpliven stric iz ozadja v omenjenem društvu, ki je bilo ustanovljeno leta 2008. V članku iz leta 2011 pa Požareport navaja, da je bil takratni “podpredsednik društva nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, sekretar pa tedanji uslužbenec Generalne policijske uprave Robert Šumi. Blagajničarka Kosovega društva pa je bila Renata Jutriša, funkcionarka SD iz Radovljice. Nadzorni odbor Kosovega društva je vodil Jurij Žurej, tedanji direktor Urada za intelektualno lastnino in eden glavnih avtorjev na referendumu katastrofalno propadlega Šircinega zakona o RTV.
No, mnogi so pričakovali, da bo s prihodom Golobove vlade Slovenija napredovala na področju preprečevanja korupcije, kar pa se ni zgodilo. Morda se poanta skriva v tem, da se je premier Robert Golob vpletel v balkansko korupcijsko afero, pred katero si državni organi zatiskajo oči. Prav tako so po nojevsko tiščali glavo v pesek takrat, ko je prišlo do pranja iranskega denarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine