9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Prihaja evropska komisarka za šolstvo

Piše: Janja Strah

Mariya Gabriel, ki je bila dva mandata poslanka Evropske ljudske stranke (EPP) in njena podpredsednica, bo nagovorila konferenco Alma Mater Europaea

Alma Mater Europaea ECM organizira med 12. in 19. marcem 2021 mednarodno znanstveno konferenco z naslovom »Za človeka gre: Transformacija v znanosti, izobraževanju in umetnosti«. Več kot 500 udeležencev iz 30 držav bo iskalo  izzivov digitalizacije na področju izobraževanja in digitalnega sveta prihodnosti.

Med osrednjimi govorniki konference bo v petek 12. marca ob 10. uri nastopila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Mariya Gabriel. Med drugim bo spregovorila o spopadanju z učinki šolanja na daljavos katerim se v času pandemije COVID-19 srečuje tudi Slovenija. Po mnenju komisarke Gabriel je povezovanje izobraževanja in tehnologije učinkovit način za čimprejšnji izhod iz COVID-19 krize. Komisarka se zavzema tudi za tesno povezovanje med izobraževalnimi institucijami, podjetji in vladami, saj je to ključno za iskanje dobrih in delujočih rešitev, tako za izzive sedanjosti kot za izzive prihodnosti.

Mariya Gabriel je bila dva mandata poslanka Evropske ljudske stranke (EPP), tri leta njena podpredsednica in vodja bolgarske delegacije. Na Univerzi v Bordeauxu, kjer je bila pred politično kariero štiri leta raziskovalka, je magistrirala s primerjalne politike in mednarodnih odnosov.

V petek ob 18. uri bo na konferenci predaval profesor Jeffrey Sachs iz Columbia University, eden ključnih posameznikov pri nastajanju slovenskega tolarja. Osrednji dogodek prvega dne konference bo okrogla miza, posvečena 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, z naslovom »30 let monetarne suverenosti Slovenije«. Sodelovali bodo France Arhar, Boris Pleskovič in Laurence Hewick.

Glavni govorec konference bo predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti iz Salzburga in profesor na Tehniški univerzi v Münchnu Klaus Mainzer. 

Po brezplačni registraciji lahko konferenci sledi vsakdo.

To je že deveta mednarodna konferenca Alma Mater. Med udeleženci dosedanjih konferenc so bili Mark Tushnet, profesor univerze Harvard; Jacob Rowbottom, profesor na Oxfordu; nemški politolog Werner Weinfeld; član nadzornega sveta Facebook-a in Instragram-a in nekdanji podpredsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Andras Sajo; David Erdos iz Cambridge-a ter svetovno znani filozofi Alain Badiou, Jean-Luc Nancy in Srečko Horvat.

Alma Mater deluje pod okriljem Evropske akademije znanosti in umetnosti, ki združuje več kot 2100 uglednih znanstvenikov. Med njimi je kar 31 Nobelovih nagrajencev. Profesorji Alma Mater so sodelovali na dogodkih vodilnih univerz, kot so Harvard, UCLA, Yale. Njihova strokovna mnenja so objavili The Guardian, The Boston Globe in Wall Street Journal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine