14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Priče smo politični vojni med Kosi in Golobi, talec pa je država!

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv)

V stranki Gibanje Svoboda zelo radi navajajo, da gre pri odločitvah za osebne razloge, s čimer seveda zakrijejo, da v stranki očitno ne vlada najbolj harmonično vzdušje. Tudi tokrat je Urška Klakočar Zupančič poudarila, da je Marta Kos iz stranke izstopila iz osebnih razlogov, čeprav je Kosova v svojem pojasnilu zapisala vse drugo kot to. Še več, Kosova je jasno nakazala, da so določene razmere, ki se še zaostrujejo, botrovale tudi odločitvi, da je odstopila od kandidature za predsednico in malo kasneje še s funkcije podpredsednice stranke. Spomnimo, takrat naj bi ji Robert Golob “svetoval”, naj kot razlog odstopa navede “osebne razloge”.

Marta Kos je v sporočilu o svojem izstopu iz Gibanja Svoboda zapisala: “Razmere, ki so povzročile okoliščine, zaradi katerih sem odstopila od kandidature za predsednico države, zaradi česar sem pozneje odstopila tudi kot podpredsednica stranke, se niso spremenile. Nasprotno, ostajajo enake in se zaostrujejo. Na to kaže tudi trenutni konflikt glede Tatjane Bobnar in njen odstop z mesta ministrice za notranje zadeve.” Poudarila je, da je vedno zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. “Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom. Moj odstop je zato tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar,” je dodala.

Kosova je še poudarila, da je hkrati to tudi svarilo, da prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah – predvsem tistih, ki smo si jih v Gibanju Svoboda izbrali za najpomembnejše: spoštovanju, svobodi, odgovornosti in zaupanju. Zapisala je tudi, da to ni več njena stranka. V stranki Gibanja Svoboda pa so se na njen izstop odzvali z besedami: “Gre za osebno odločitev Marte Kos, zato je v stranki dodatno ne bomo komentirali. Članstvo v stranki je prostovoljno in veseli nas, da se Gibanju Svoboda zaradi naših dosedanjih dosežkov, izpolnjevanja predvolilnih obljub in zavezanosti našim vrednotam vsak dan pridružujejo novi člani.” Urška Klakočar Zupančič odstopa ni želela komentirati, češ da ne bo komentirala osebnih razlogov. Zanimivo, Kosova je v svojem pojasnilu namreč opisovala vse prej kot osebne razloge in kaže, da je bil prav konflikt z Bobnarjevo kaplja čez rob in povod za njeno odločitev.

Med Robertom Golobom in Marto Kos se je prvič zaiskrilo, ko je ta javno ponižal Milana Kučana, nato so se Kosovi na grd način odrekli v Gibanju Svoboda za predsednico države, ko so podprli Milana Brgleza. Zadnje dogajanje v policiji je maščevanje rodbine Kos premierju Robertu Golobu. (Foto: STA)

O razlogih se je sicer ugibalo že pri odločitvi Kosove, da izstopi iz tekme za predsedniški stolček. Poleg tega, da so ji javnomnenjske ankete precej slabo kazale, so bili problematični tudi podatki oziroma dokumenti o njeni preteklosti, ki so pricurljali v javnost. Mediji so takrat pisali, da naj bi Kosovo poklicala Golobova piarovka oziroma operativka Vesna Vuković in ji sporočila, da v Gibanju Svoboda pričakujejo njen odstop od kandidature. Nič kaj spoštljivo – in tako se je verjetno zdelo tudi Kosovi, ki je želela govoriti s predsednikom stranke Robertom Golobom. Po informacijah N1 naj bi ji Golob nato postavil ultimat: ali bo odstopila in navedla, da je to storila iz osebnih razlogov, ali pa bo svet stranke seznanil z obremenilnimi informacijami o njej, kar bo privedlo do umika strankine podpore njeni kandidaturi. Dva tedna po umiku kandidature je Kosova odstopila tudi s položaja podpredsednice stranke.

Jan Gerben je na Twitterju opozoril, da je družina Kos Golobu očitno obrnila hrbet – kar je razvidno tudi iz sinočnje oddaje 24ur Zvečer, kjer so dodobra obdelali dogajanje okoli odstopa notranje ministrice Bobnarjeve. Na POP TV-ju informativni program vodi Tjaša Slokar Kos, žena Draga Kosa, Martinega brata. Jasno je torej, da vsebina njihovih oddaj odraža klimo družine Kos. V oddaji 24ur Zvečer je profesor Rajko Pirnat s Pravne fakultete v Ljubljani med drugim povedal, da je šlo zagotovo za politične pritiske, ki pa si jih po Pirnatovem mnenju vlada Roberta Goloba ne bi smela privoščiti. “Funkcija generalnega direktorja policije je mejna funkcija med politiko in profesionalnim delom policije, a vendar se imenovanje generalnega direktorja ne sme pogojevati s pogojem, ki pomeni kršitev zakona. Pogojem, ki pomeni poseganje v strokovno kadrovanje v policiji. In to je glavni razlog. Neka določena meja usmeritev je sicer možna, a to ne pomeni usmeritve v kadrovanje znotraj policije. In to je nedvomno politični pritisk,” je Pirnat pojasnil, da Golobovi razlogi, da Boštjana Lindava ne potrdi za generalnega direktorja, niso nič drugega kot politični pritiski.

Foto: zajetje zaslona

Pirnat: To je absolutno nesprejemljivo in tu dajem prav ministrici Bobnarjevi
Pirnat je v oddaji tudi pojasnil, da predsednik vlade ne more zahtevati odpustitve določene osebe. “Vsak človek ima neko politično prepričanje. In s tem ni nič narobe, dokler tega političnega prepričanja ne uporablja pri izvajanju svoje politike. Kjer pa se zahteva, da se neki karierni policisti zamenjajo za druge zgolj zaradi njihovega političnega prepričanja, nakazuje na to, da naj policisti uporabljajo svoje politično prepričanje pri izvajanju svojega dela. To je absolutno nesprejemljivo in tu dajem prav ministrici Bobnarjevi. To je resna grožnja neodvisnosti policije,” je ocenil Pirnat in dodal, da policija ni organ, ki bi izvrševal vladno politiko, ampak je organ, ki izvršuje zakon – premier države pa po njegovih besedah nima skoraj nobenih pristojnosti za usmerjanje delovanja policije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine