10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Pričakovano: Vlada Roberta Goloba bo denar raje kot za otroke namenila ‘nevladnikom z Metelkove’

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Medtem ko je Robert Golob ves čas pred volitvami vneto poudarjal, kako je potrebno pomagati mladim, pa dejanja vlade kažejo povsem drugačno sliko. Njegovi lastni poslanci so namreč glasovali proti predlogu novele zakona o šolski prehrani, ki bi učencem in dijakom omogočil brezplačno kosilo. Opozicija je upravičeno kritična, saj bodo v nasprotju z malimi otroki poskrbeli raje za “velike otroke” na Metelkovi. “Milijonarski levi NVO-ji bodo še naprej bivali zastonj v središču Ljubljane,” je opozoril politični analitik Mitja Iršič. Medtem pa poslanec iz vrst SDS Andrej Hoivik vlado kritično opozarja, da še ni do sedaj predlagala nobenega zakona. 

Vlada Roberta Goloba se ne strinja s predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o šolski prehrani, s katerim bi bilo šolsko kosilo brezplačno za vse učence in dijake, saj bi ga kril državni proračun, šolsko malico za vse učence in dijake pa bi država financirala v višini 50 odstotkov. Koalicija se na obljube očitno požvižga, saj je z 51 proti in tremi vzdržanimi glasovi zavrnila predlog novele zakona o šolski prehrani.

Koalicija pa bo očitno raje poskrbela za nevladnike na Metelkovi, ki bodo še naprej zastonj bivali na račun davkoplačevalcev. Stranka Levica je namreč z velikim zadovoljstvom sporočila, da je bil sestanek uporabnikov prostorov na Metelkovi 6 s kulturno ministrico Asto Vrečko več kot produktiven. Nevladniki bodo namreč lahko še naprej na državne stroške bivali v središču naše lepe prestolnice.

Več kot očitno je, da nevladniki predstavljajo prioriteto Golobove vlade, koalicijski poslanci so namreč glasovali proti brezplačnim malicam, čeprav so se v koalicijski pogodbi zavzeli za brezplačno šolsko prehrano za vse šolarje. “Milijonarski levi NVOji bodo še naprej bivali zastonj v središču Ljubljane. Stavba bo še naprej razpadala in ogrožala pešce. Muzejskega kvarta ne bomo zaključili s prirodoslovnim muzejem kot na Dunaju. Prostor okrog stavbe bo še naprej zbirališče narkomanov. Hvala Levica!”, je zapisal nekdanji svetovalec za odnose z javnostjo na ministrstvu za kulturo Mitja Iršič.

 

Golob je pred volitvami obljubljal, kako bi pomagal mladim, pa so koalicijski poslanci glasovali proti dohodninski noveli, ki bi vsem mladim do vključno 26. leta omogočila ukinitev plačila dohodnine. Z zakonskim predlogom SDS in SDM mladi lahko hitreje prišli do prepotrebnih finančnih sredstev v času draginje, imeli boljše izhodišče za vstop na trg dela in bili tudi po nedavno sprejetem Zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade kreditno sposobni ter bi tako lažje rešili svoje prvo stanovanjsko vprašanje. Očitno pa to koalicije, ki se vseskozi širokousti, kako naj bi bil v njihovem prvem planu dobrobit državljank in državljanov. Poslanci koalicije pa so očitno tudi brez sramu. Glede glasovanja si namreč niso premislili niti potem, ko jim je poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek predvajal posnetek, kjer Golob na veliko razlaga, kako moramo pomagati mladim in se širokousti, kako morajo biti davki in dohodnina za mlade nič. Poslanec je zato koaliciji še svetoval: “Zaprite ‘štacuno’ pa ‘pejmo’.”

Čeprav je minilo  že več 30 dni od prisege nove vlade, ta v državni zbor pa v tem času vlada ni poslala niti enega zakona. Kot kaže so si vzeli čas, čeprav so pred nami težki časi. Povsem drugače je bilo v času Janševe vlade, ko je že v prvih 30 dneh vlade že začel veljati obsežen prvi protikoronski paket, ki je v prvem valu epidemije pomagal slovenskemu gospodarstvu in prebivalstvu, z vsemi nadaljnjimi PKP-ji pa je Janševa vlada ohranila ter še izboljšala kondicijo slovenskega gospodarstva ter obdržala več sto tisoč delovnih mest.

Opozicijo skrbijo naslednji meseci

Poslanec Andrej Hoivik je med drugim te dni izpostavil, da v zadnjem času poslušamo, kako v opoziciji nagajajo vladi, ker so že prvi dan novega sklica vložili več zakonov. “Naj poudarimo, da smo vse te zakonske podlage predlagali v luči napornih mesecev, ki nas čakajo – predvsem na področju draginje, štipendijske politike in v luči debirokratizacije Slovenije. Nekatere zakone je vladna koalicija potrdila kot ustrezne, kar v naši stranki pozdravljamo,” je opozoril Hoivik. Dodal je še, da so v SDS razočarani in predvsem presenečeni, da je vladna koalicija kot neprimerna ocenila zakon o davku na dodano vrednost in zakon o štipendiranju. S prvim zakonom bi namreč znižali stopnjo DDV-ja za dobavo zemeljskega plina, električne energije in daljinskega ogrevanja s trenutnih 22 odstotkov na pet odstotkov. S tem bi državljani in državljanke finančno lažje prišli čez jesenske in zimske mesece, ki bodo predvsem z vidika podražitev električne energije velik izziv. Zavrnitev zakona o štipendiranju pa pomeni, da vladna koalicija ne želi, da bi mladi športniki in šahisti za njihove vrhunske športne dosežke lahko pridobili Zoisovo štipendijo.

Foto: Twitter PS SDS

“Pa so šla konkretna evropska sredstva, ki jih je vlada Janeza Janše namenila za novo strojno fakulteto v Ljubljani v podporo mehkim vsebinam. “Dobra dela” Luke Mesca. Ko tisti, ki so svojo poklicno kariero začeli v parlamentu, vodijo državo. Uničujejo pamet, želijo uničiti družino.. #Slovenijapleše”, je pred dnevi glede ravnanja nove vlade kritično opozoril nekdanji minister za kohezijo Zvone Černač.
Nevladniki se lahko upravičeno veseli, da je prišlo do zamenjave oblasti, saj se bodo lahko vnovič prisesali na državne jasli. Nihče na tem mestu ne govori, da so prav vse nevladne organizacije slabe. Dejstvo pa je, da se od njih upravičeno pričakuje, da delujejo v dobrobit družbe in so apolitične. Tega pa seveda ni mogoče trditi za nevladne organizacije na Metelkovi. Ker pa so ravno slednje tiste, ki so pripomogle, da je vladajoča koalicija prišla do oblasti, ne čudi, da sedaj sledi odplačilo tistim, ki so vdano služili kot orodje levičarske politične propagande. Toliko o tem, da naj bi bili otroci naši največje bogastvo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine