16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Pričakovana dvoličnost slovenske levice: Vpad protestnikov v Kapitol obsodili, doma hujskajo k uporu proti vladi!; Janša: Sedaj, ko smo enoglasno obsodili nasilje v ZDA je napočil čas, da obsodimo tudi vsakršno nasilje in grožnje s smrtjo v Sloveni

Potem, ko je zaokrožila novica o tem, da so podporniki ameriški predsednika Donalda Trumpa nasilno vdrli v poslopje Kongresa, je večina dejanje ostro obsodila. To je edino prav, saj nasilje in grožnje s smrtjo ne bi smeli imeti prostora v naši družbi. Premier Janez Janša je preko Twitterja poudaril, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. “Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so vedno napačni.” Nasilje so med drugim obsodili tudi predsednik Državnega zbora RS, predsednik republike Borut Pahor in minister za obrambo Matej Tonin. Kritično so se oglasili tudi v opoziciji. Marsikoga je to morda presenetilo, saj so le ti molčali, ko se je na protivladnih protestih grozilo s smrtjo predsedniku vlade. 

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je zapisala, da napad na Kapitol predstavlja napad na demokracijo. “Prizori iz Washingtona so šokantni. Nasilje in uničevanje je nesprejemljivo. Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati.” Nekoliko kasneje pa je še pripisala: “Obsodbe vdora v kongres iz ust tistih, ki podpirajo Trumpa in so mu nekoč celo čestitali, so neiskrene in hinavske. Žal je med njimi tudi slovenski premier. Poveličevanje kulta voditelja slej ko prej pripelje do njegovega propada, a žal največjo škodo pri tem utrpijo ljudje.” S slednjim zapisom se je predsednica stranke SD podala v vlogo razsodnika, češ, da ona ve, da je čestitka Janeza Janše neiskrena in hinavska.

To, da se je Fajonova spustila tako nizko je zelo težko razumeti. Namreč, če bi bil njen prvotni in edini cilj, da nasilno dejanje v Washingtonu obsodi, zagotovo ne bi navajala prepričanja, da se ji zdi čestitka neiskrena. Morda se je za ta zapis odločila, ker jo jezi, da je Janša obsodil dejanje. Če ga ne bi, bi namreč zlahka postal kost za glodanje četverke KUL, ki na vsak način hlepi po oblasti, četudi sredi epidemije. Tako pa se zdi, da tisti, ki si želijo, da bi državi zavladala prej povsem skregana koalicija strank pod vodstvom predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca, samo čakajo ob kaj se bodo lahko obregnili, da se bo o njih pisalo pohvalno, o vladi pa negativno. Vse skupaj je seveda lažje ob dejstvu, da imajo na svoji strani večino osrednjih medijev.

Šarec Janšo označuje za slovenskega Trumpa

“Ukradene volitve- besede, ki so v demokratičnih državah neprimerne. In prav to je pripeljalo do tega, kar se je zgodilo v Washingtonu in to je nedopustno,” je napisala predsednica SAB Alenka Bratušek, s čimer se je na nek način obregnila ob Janšo, ker je ta že večkrat kritično poudaril, da so bile volitve 2014 ukradene z afero Patria. Medijska gonja je namreč vplivala na izid volitev. Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, ki se je sam odločil, da zapusti ladjo, ko je bil na poti vihar, je zapisal naslednje: “Vsi slovenski politiki, ki obsojate nasilno drhal v ZDA, hkrati pa sedite v vladi slovenskega Trumpa, ali pa ga drugače podpirate, ste simbolično del tega. Vključno s predsednikom republike. Na dan glasovanja o konstruktivni nezaupnici se bo pokazalo, kakšno družbo želite.”

 

Kot lahko vidimo je iz zapisa Šarca očitno, kam pes taco moli. Namen zapisa je bil namreč očrniti Janšo in na nek način ustvariti vtis, kako naj bi bil Janša in vsi, ki v vladi delajo v dobro državljank in državljanov medtem, ko opozicija prešteva glasove, podporniki nasilja. Le v primeru, če bi se odločili, da Erjavca podprejo za mandatarja, bi to po njegovo pomenilo, da si nasilja ne želijo. Zanimivo pa je, da je prej ravno obratno. Janša je namreč jasno obsodil nasilje v ZDA, Šarec, ki pa bi rad predstavljal sestavni del nove koalicije KUL, pa nasilja ni obsodil, ko se je grozilo s smrtjo na protivladnih protestih. Kar po eni strani ne čudi, saj ga je bilo tam mogoče tudi videti.

VEČ TUKAJ. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine