30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Približno 300 prednikom v Poljanah vrnili dostojen grob

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

“Ponovno smo jih sprejeli, jih pokopali v blagoslovljeno zemljo in jim vrnili dostojen grob, kjer čakajo vstajenje skupaj z drugimi poljanskimi rajnimi. Naj počivajo v miru!” je po pokopu najdenih okostij prednikov v Poljanah nad Škofjo Loko prek Facebooka sporočil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. 

Ko so se leta 2008 v Poljanah lotili prenove ceste, ki vodi od centra naselja vse do pokopališča, je obstajalo zavedanje, da bodo pri delih naleteli tudi na ostanke nekdanje baročne župnijske cerkve sv. Martina, ki ji je bil kasneje dozidan že zvonik. V času II. svetovne vojne je bila stavba po navedbah Družine minirana, nato pa je bila ta obnovljena in je ostala v uporabi vse do leta 1954, ko se je oblast odločila, da vse skupaj poruši.

Pokopanih je bilo približno 300 okostij
Na tem kraju so sodeč po izsledkih raziskav stale kar tri cerkve, in sicer najprej romanska, nato pa gotska in baročna. V času arheoloških izkopavanj so naleteli na kup stoletja starih grobov. Sprejeta je bila odločitev, da se v Poljanah pripravi pokop približno 300 okostij, ki so bila najdena v bližini stare cerkve.

Župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež je najprej nagovoril prisotne pri poslovilni vežici in v strnjeni obliki predstavil, kakšne so bile dejavnosti v zvezi z izkopavanji v bližini nekdanje župnijske cerkve. Pojasnil je tudi, da so zaenkrat njene temelje pokrili s streho, a da gre zgolj za začasno rešitev. “Ponovni pokop vaših prednikov, ki so jih skozi stoletja pokopavali okrog cerkva v Poljanah, je znamenje, da je v vas življenje,” je pred zbranimi izpostavil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je tudi vodil slovesni pogreb.

Foto: Facebook Jože Plut Šorc

S tem pietetnim dejanjem so po besedah Zoreta poskrbeli za to, da njihovi predniki ne bodo izločeni iz vašega občestva. “Želim si, da bi se za ta dogodek razvedelo, da bi tudi naš narod prišel do spoznanja, da moramo sprejeti vse svoje pokojne in jim dati prostor v svoji sredi. Sicer ne bomo imeli življenja,” je poudaril. Sprevod je nato tudi skupaj z domačim župnikom Jožetom Plutom, pevci in verniki krenil proti pokopališču, kjer so bila okostja položena v blagoslovljeno zemljo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine