2.8 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

Pri založbi Nova obzorja izšla nova knjiga Janeza Janše: VSTALI IN OBSTALI, Analiza prelomnim osamosvojitvenih dogodkov in vojne za Slovenijo 1991

Piše: Janja Strah

Pri založbi Nova obzorja, ki izdaja tudi revijo Demokracija, je izšla nova knjiga Janeza Janše – Vstali in obstali. V njej so na enem mestu zbrana temeljna besedila za razumevanje osamosvojitve in vojne za Slovenijo.

Založba Nova obzorja je 30-letnici samostojne Slovenije med drugimi izdala tudi knjigo Janeza Janše, leta 1991 ministra za obrambo, danes predsednika vlade, z naslovom Vstali in obstali. V njej so na enem mestu zbrana temeljna besedila za razumevanje osamosvojitve in vojne za Slovenijo.

Prvi tekst je analiza prelomnih osamosvojitvenih dogodkov in je bilo prvič objavljeno v Beli knjigi. V njem avtor podrobno opiše čas med letoma 1990 in 1991, ko je bila Slovenija v svojih osamosvojitvenih težnjah mednarodno osamljena, in dogajanje na notranjepolitičnem področju, kako je leva opozicija v tistem času metala polena pod noge Demosu in paktirala z zvezno vlado tedanje Jugoslavije.

»Enotnost naroda, pogum njegovega oboroženega dela, trdna politična volja vladne koalicije Demos pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika ter samoiniciativnost množice posameznih poveljnikov taktičnih enot TO in policije so skovali zmago v vojni za Slovenijo. Zmago, povzdignjeno v svoji končnosti na slovenski Olimp, zmago, pomembnejšo od vseh bitk, ki so jih naši predniki mnogokrat žal tudi za tuj račun bojevali skozi vrtince nehvaležne zgodovine preteklih stoletij.« Iz knjige Vstali in obstali. (Foto: arhiv Demokracije)

Drugo besedilo je analiza vojne za Slovenijo in je bilo prvič objavljeno kot spremna beseda h knjigi Vojna za Slovenijo. V njem avtor analizira vojaški spopad, ki se je zaradi enotnosti naroda končal s porazom agresorske JLA. Tretji tekst je predgovor k III. izdaji knjige Premiki, ki je bila prodana v skoraj 100 tisoč izvodih. Uvodno besedilo Janeza Janše so avtorjevi spomini in analiza dogajanja od njegove aretacije (1988) do mednarodnega priznanja nove države. Posebnost uvoda in III. izdaje je, da avtor spregovori in razkrije nekatere dokumente, ki v času prve izdaje (1992) še niso bili znani, a so zelo pomembni za razumevanje slovenskega osamosvajanja.

»Gre za neprecenljiv dokument nekega časa. Zanamci morajo vedeti, kako smo gradili suverenost, kako smo čutili ljubezen do domovine in kako smo bili temu trenutku zgodovine hvaležni. Toda vedeti morajo tudi, kdo je temu nasprotoval. Ne zato, da bi kogarkoli obsojali ali preganjali, preprosto zato, ker so dejstva taka. Dandanašnje romantiziranje zgodovine, da je Slovenija brez težav prišla do suverenosti, je izkrivljanje dejstev in služi kot opravičilo tistim, ki so v ključnih trenutnih sabotirali vse, kar je delala Demosova vlada. Res je, narod je bil enoten, toda politična tranzicijska levica je v tistem času delala vse, da Slovenija ne bi dobila svoje vojske, da se Slovenija sploh ne bi osamosvojila, ampak bi ostala v balkanskem kotlu,« je v predgovoru zapisal Jože Biščak, direktor založbe Nova obzorja in urednik revije Demokracija in zaključil:

Jože Biščak, direktor založbe Nova obzorja in urednik revije Demokracija, v predgovoru: »Gre za neprecenljiv dokument nekega časa. Besedila Janeza Janše, ki so v knjižici Vstali in obstali, so napisana berljivo in poučno. Temeljijo na dejstvih in dokumentih, zato bi jih vsekakor morali vključiti v izobraževalni proces.« (Foto: Nova24TV)

»Besedila Janeza Janše, ki so v knjižici Vstali in obstali, so napisana berljivo in poučno. Temeljijo na dejstvih in dokumentih, zato bi jih vsekakor morali vključiti v izobraževalni proces.«

Knjigo lahko naročite na [email protected] ali pokličete na (01) 24 47 200.

Knjiga je izšla v slovenskem in angleškem jeziku, izšla bo tudi v španskem, francoskem, nemškem in poljskem jeziku.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine