6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Pri Mescu in v Mladini si želijo še več (zdravstvenega) denarja!

V tedniku Mladina pišejo hvalospeve Levici pod vodstvom Luke Mesca. Navajajo, da danes razen Levice nihče ne govori o nezadostnem financiranju zdravstva. »Vsi drugi politiki govorijo o zdravstvu bolj ali manj populistično, in sicer v povezavi s korupcijo,« pravijo in hvalijo Levico, ki je menda drugačna. Zahtevajo več denarja za zdravstvo.

Vendar pozor. Več denarja za zdravstvo je tudi več denarja za podjetje Distriest, lastnika Mladine, ki zdravstvu dobavlja tudi žilne opornice na primer.

Prav dobavam žilnih opornic pa je bilo v iztekajočem se mandatu namenjene veliko pozornosti, stvari je namreč preiskovala parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo je vodila poslanka Jelka Godec. Poročilo komisije je nedavno potrdil tudi državni zbor. Komisija je v poročilu zapisala, da obstajajo sumi, da naj bi direktorji, vodje nabav in nekateri zdravniki v UKC Ljubljana, UKC Maribor v letih 2007 – 2016 oškodovali javna sredstva in delovali negospodarno ter nezakonito. Ob tem naj bi večkrat kršili Zakon o javnem naročanju, pri čemer naj bi omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic. Določene osebe v slovenskih bolnišnicah naj bi od dobaviteljev zahtevale plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic ter s tem ravnale nezakonito.

Komisija je zato pristojnim organom predlagala, da raziščejo morebitne sume kršitve evropske pogodbe v delu pravila konkurence, in sicer z omejevanjem konkurence na slovenskem trgu, morebitno kaznivo dejanje pranja denarja preko nabave in prodaje lastniških deležev v Mark Medical, d. o. o., s strani KB 1909 v letih 2006 – 2015, davčne utaje zaradi transfernih cen pri verigi dobaviteljev Mark Medical, d. o. o., in Emporio Medical, d. o. o., od leta 2003 do 2016.

Organi morajo preveriti indice, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB1909 v podjetju Distriest, d. o. o. (lastnik Mladine d. d.) in za njegovo dokapitalizacijo v letih od 2007 – 2015. Preveriti morajo tudi indice, da naj bi se denar, pridobljen od prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB1909 v družbi Mladina, d. d., in za njeno dokapitalizacijo v letu 2007.

Prav tako bi morali organi raziskati, da naj bi se denar, pridobljen od prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetju Distriest, d. o. o., in Mark Medical, d. o. o., od družbe Vega Finanz s.a. v letih 2007 – 2015 in za dokapitalizacijo podjetij v Italiji in v Sloveniji.

In korupcija?

Če bi v zdravstvu ravnali drugače, bi v UKC Ljubljana lahko samo v letih 2012 in 2013 privarčevali okoli 2,6 milijona evrov. V UKC Maribor bi bil prihranek leta 2013 lahko več kot milijon evrov. Vse to pa le pri nabavi žilnih opornic DES2. Tudi v letih od 2014 – 2016 bi lahko bili prihranki visoki več stotisoč evrov.

Glede na sprejete sklepe na 35. redni seji Državnega zbora RS 22. novembra 2017 je preiskovalna komisija Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in Specializiranemu državnemu tožilstvu poslala obvestilo o naznanitvi sumov kaznivih dejanj zoper več oseb, med drugim tudi naslednje: mag. Simona Vrhunca, dr. Gregorja Pivca, mag. Bojana Urana, Darka Zormana, dr. Matjaža Bunca, dr. Vojka Kaniča in dr. Dragana Kovačića.

V zaključnem poročilu preiskovalne komisije je bil sprejet tudi predlog, naj pristojni organi raziščejo sume več kaznivih dejanj po kazenskem zakoniku za dr. Petra Weissensteinerja in sume kaznivega dejanja jemanja podkupnine za Harija Furlana, sume kaznivega dejanja dajanje podkupnine za Boruta Miklavčiča in morebitnega krivega pričanja za Janeza Zemljariča.

Hkrati pa obstajajo sumi, da je na področju zdravstva v zadnjih letih poniknilo kar 200 milijonov evrov. Denarja je bilo torej dovolj, le pravih gospodarjev je primanjkovalo.

V. K.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine