-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Pri belem dnevu in vsem na očeh Tanja Fajon spet zavaja in laže!

Piše: Peter T.

O današnji resoluciji o vladavini prava v Sloveniji, ki so je sprejel Evropski parlament v Strasbourgu, sta se na N1 soočili evropski poslanki Tanja Fajon in Romana Tomc. Fajonova je dejala, da so evropski socialisti in socialni demokrati takrat, ko so na Malti umorili preiskovalno novinarko Daphne Caruano Galizio, podprli resolucijo o Malti.

Fajonova je trdila, ko so sprejemali podobno resolucijo o Malti, kjer so bile tudi kršene evropske vrednote, so jo podprli in so bili zanjo sposobni glasovati, čeprav je bila na Malti levičarska vlada.

Očitno je predsednica SD mislila na letošnjo resolucijo o Malti, pozabila pa je na veliko bolj pomembno resolucijo iz leta 2017. Takrat so levičarji v Evropskem parlamentu pripravili celo svojo resolucijo, in to kljub zahrbtnem umoru novinarke. Tanja Fajon se je takrat pri glasovanju vzdržala, njen govor pa je šel v smeri, da Evropska ljudska stranka glede umora novinarke pretirava.

Tanja fajon se je pri glasovanju o resolucijo o Malti leta 2017 vzdržala. (Slika: PrintScreen/EP)

V torek, 14. novembra 2017, ko je Evropski parlament sprejemal resolucijo Malti in zaradi umora novinarke Carauno Galizie izražal zaskrbljenost nad delovanjem pravne države in oženjem svobode medijev, je Tanja Fajon v svojem nastopu med drugim dejala:

»Kljub temu pa ne morem pozdraviti močno pretiranih reakcij kolegov, predvsem iz EPP, ki po umoru novinarke naznanjajo, da je na Malti prišlo do kolapsa pravne države in sistema. S tem se, kolegi, ne strinjam.« V ihti branjenja malteške vlade, ki je bila dokazano vpletena v umor, je napadla Madžarsko in Poljsko, češ da sta ti dve državi tisti, kjer pravna država ne deluje in imata težave s temeljnimi pravicami.

Kot v posmeh je Fajonova izrazila prepričanje, da (prvič) »malteška vlada transparentno izvede in predstavi preiskavo umora ter z državami članicami in EU institucijami sodeluje pri naslavljanju vseh omenjenih skrbi, in drugič, da smo v boju za vladavino prava in skrbi za državljane enotni in v vseh državah uporabljamo enake vatle.«

Povedano drugače. Fajonova je zaupala vladi, ki je bila vpletena v umor novinarke, hkrati pa pozvala, da je treba za vse države uporabiti enaka merila. No, če bi se tega držala, bi danes predlagala resolucijo še o kateri državi: Nizozemski, Nemčiji in še kateri.

In še zanimivost. Po škandaloznem govoru v Evropskem parlamentu leta 2017 ji je evropski poslanec Paulo Rangel postavil vprašanje, a je Fajonova z dvigom modrega kartončka vprašanje zavrnila.

Govor Tanje Fajon novembra 2014 si lahko preberete spodaj. Mnenje si ustvarite sami.

Škandalozno branjenje levičarske in morilske malteške vlade leta 2017. (Slika: PrintScreen/EP)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine