-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Prevara o opičjih kozah: Teorije zarote se širijo po družbenih medijih zaradi najnovejšega širjenja epidemije

Piše: Andrej Potokar

Ker so okužbe z opičjimi kozami zabeležili že v več kot 20 državah je zadnji izbruh povzročil napačne teorije, da so bili izbruhi načrtovani in da jih je povzročil človek.

Podobno kot v primeru COVID-19 se je tudi pri širjenju opičjih koz na družbenih omrežjih pojavila vrsta napačnih informacij o tem, kako in zakaj se je izbruh začel.

Že marca 2021 je organizacija The Nuclear Threat Initiative (NTI), ki se osredotoča na zmanjševanje strateških groženj, ustvarila simulacijo izbruha patogenov v svetu. Izbrali so virus opičjih koz. V njihovi simulaciji je teroristična skupina iz laboratorija izpustila njegovo spremenjeno različico, ki se je nato razširila po vsem svetu.

Za datum izbruha so izbrali 5. junij 2022, kar so nekateri napačno uporabili in trdili, da to pomeni, da ne gre za simulacijo ampak, da se to dogaja zdaj.

Zaradi širjenja lažnih teorij na družbenih omrežjih je bila agencija NTI prisiljena objaviti izjavo.

NTI je zapisal: “V sporočilu je navedeno, da je bilo v času, ko je bila objava objavljena v javnosti objavljeno naslednje sporočilo: “Po nedavnem odkritju primerov opičjih koz v več državah se je poročilo NTI o vaji pojavilo v številnih družbenih medijih pri čemer je bilo ugotovljeno, da je povezani izmišljeni scenarij vseboval izbruh opičjih koz z datumom začetka, ki približno sovpada s trenutnim potekajočim izbruhom.”

V izjavi je bilo še navedeno, da je “dejstvo, da se v več državah trenutno pojavlja izbruh opičjih koz zgolj naključje”.

Izid simulacije je pokazal, da je v pripravljenosti držav na izbruh opičjih koz, podoben pandemiji, in da je potrebno odločnejše ukrepanje mednarodne skupnosti.

Simulacije nevarnosti pandemij so precej pogosta praksa. Pogosto se izvajajo, da se preveri kako so države pripravljene na boj proti prihodnjim virusom.

NTI je ponovila, da je bila njihova vaja ustvarjena, “da bi višje svetovne voditelje opozorila na nujno potrebo po izboljšanju mednarodnih zmogljivosti za preprečevanje pandemij in odzivanje nanje”.

Velik del simulacije je bil očitno izmišljen. Na primer, opisano je bilo, da so se po napadu iz laboratorija sprostile opičje koze. Simulacija NTI se je vrtela tudi okoli izmišljene države z imenom Brinia, ki se je iz laboratorija razširila po vsem svetu.

Agencija NTI je zavrnila tudi trditve, da so opičje koze nova bolezen in ponovila, da so v Afriki in v državah kot je Nigerija krožile že od nekdaj. O uvoženih primerih pa so poročali tudi v ZDA in Združenem kraljestvu.

Čeprav je izbruh še na začetku strokovnjaki za nalezljive bolezni še naprej pozorno spremljajo najnovejše širjenje okužb.

Svetovna zdravstvena organizacija je v torek nedavne izbruhe označila kot “obvladljive” razmere in da je verjetnost hitrega porasta okužb na splošno še vedno precej majhna.

V sredo so okužbe z opičjimi kozami zabeležile še tri države. Združeni arabski emirati (ZAE) so postali prva zalivska država, ki je zabeležila primer. V Evropi sta o primerih poročali tudi Češka republika in Slovenija.

Celotno poročilo NTI si lahko preberete TUKAJ.

Vir: euronews.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine