19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Prevaljski gasilci kličejo na pomoč! Brez opreme, brez denarja, brez konkretnih navodil, odziv države pa strašansko počasen

Piše: G. B. 

Prevaljski gasilci po skoraj štirih tednih od katastrofalne ujme in ko jim dela ob novih nalivih ne zmanjkuje, opozarjajo, da nimajo več dovolj opreme za intervencije in tudi denarja za nakup ne. Postopki potekajo prepočasi, ni konkretnih navodil, je za STA dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje Andrej Stermec.

V zadnjem mesecu dni so v intervencijah z uporabo ali obrabili ali uničili veliko opreme in zaščitnih oblačil, nekaj opreme se je izgubilo, nekaj je niso dobili vrnjene, narasla voda jim je uničila tudi eno vozilo, za katerega še nimajo odgovora zavarovalnice, je naštel Stermec. Njihova skupna ocena vseh stroškov zaradi intervencij od začetka avgusta po zdajšnjih podatkih znaša okoli pol milijona evrov, tu je vštet tudi strošek uničenega vozila. Samo za nujne nakupe cevi, potopnih črpalk, oblek in škornjev za posredovanje pa bi trenutno potrebovali okoli 122.000 evrov, je še povedal predsednik prevaljskih prostovoljnih gasilcev.

“Čisto enostavno je to nabaviti, naročiti, a nimamo finančne slike take, da bi nam to omogočala, da bi lahko sami kakorkoli zalagali. Vsi govorijo, da bodo to povrnili, ampak navodil ni dobila ne občina ne mi,” je jasen Stermec. Dejal je, da je bilo v torek zelo hudo, ko bi ob novih nalivih morali posredovati na okoli 15 intervencijah, pa 35 aktiviranih gasilcev ni imelo črpalk, ki bi jih lahko posodili. Lahko so le polnili protipoplavne vreče.

Stermec je sicer potrdil, da je govoril tudi s koroškim poslancem SD Janijem Prednikom, ki naj bi nato klical obrambnega ministra Marjana Šarca, slednji pa je zagotavljal rešitev problema v kratkem. “Zagotovil je, da se bo vse skupaj povrnilo, ampak še vedno imam isto težavo. Občina nima likvidnostnih sredstev, jaz nimam likvidnostnih sredstev. Težava je naročiti,” je v zvezi s tem dejal Stermec. Dodal je, da se s podobno težavo soočajo tudi druga prostovoljna gasilska društva. “Verjamem, da bodo vse dobro naredili za nas, ampak vse nam je prepočasi,” je sklenil.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine