17.7 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

(PRVOAPRILSKA) Preobrat? Zorčič naj bi sedaj sam ponudil odstop zaradi načrtovanja predčasnih volitev

Piše: P. G.

Po tistem, ko je v prvem poskusu spodletela razrešitev Igorja Zorčiča, sedaj že nekdanjega člana SMC, s funkcije predsednika državnega zbora, je iz koalicije prišlo sporočilo, da bodo poskusili s ponovnim glasovanjem, ki naj bi se zgodilo 13. aprila.

Danes pa smo iz dobro obveščenih krogov dobili informacijo, da glasovanja o razrešitvi morda sploh ne bo, saj naj bi Igor Zorčič sam ponudil odstop, vendar pod pogojem, da SDS ne bo pristala na predčasne volitve. Če bi do njih prišlo, bi Zorčiču zelo ustrezalo, da bi ostal »trden steber« oz. človek, ki v očeh javnosti zna razmišljati s svojo glavo, zato naj bi se ga koalicija odkrižala. S tem pa naj bi javnomnenjsko postal eden najmočnejših osebnosti sedanje leve opozicije in eden od pretedentov za premierski stolček. Ker namreč morebitni drugi kandidati za »nove obraze« (Aleksander Čeferin, Tomaž Vesel) v tem trenutku še niso pripravljeni na volitve, je toliko bolj verjetno, da bi iz Zorčičeve nove poslanske skupine nastala nova stranka – ali pa bi se Zorčič po zgledu Janija Möderndorferja enostavno preselil v LMŠ, kjer bi lahko dobil celo vodilno mesto, stranki pa bi se pridružili še nekateri nekdanji vidni člani SMC. Po drugi različici pa bi se odcepljena skupina iz SMC skupaj z odpadniki iz DeSUSa pridružila novi ekološki stranki Jureta Lebna.

Za zdaj še ni znano, ali bodo koalicijske stranke to ponudbo sprejele. Jasno pa je, da se Zorčiču ne bo splačalo vztrajati na funkciji predsednika državnega zbora na dolgi rok, saj bi bilo to zanj prenaporno – razen če bo uspel s svojim ravnanjem izsiliti predčasne volitve. Toda če mu to ne bo uspelo pravočasno, bo njegov ugled v javnem mnenju splahnel. Vsekakor mora to izsiliti v časovnem roku, ki še omogoča izvolitev nove vlade še pred začetkom predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Kar pomeni, da se zelo mudi. Če ta projekt ne uspe, potem je za Zorčiča bolje, da se umakne že zdaj, kar je ugotovil že sam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine