-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Preobrat? Šarec ob večino za kršenje ustave v primeru šolstva, SMC z zahtevo po pravičnosti v težave spravila celo Levico

Po napovedi SMC Mira Cerarja, da v sredo ne bodo podprli kršitve ustave in nepravičnega ravnanja, ki ga je predlaga vlada Marjana Šarca (LMŠ), so v težavah v Levici Luke Meseca, kjer se bodo težko še sprenevedali, da niso glavni podpornik še večje diskriminacije pri šolanju otrok iz pretežno vernih družin. Po razsodbi ustavnega sodišča bi morali politiki že pred tremi leti in pol za šolanje otrok na osnovni šoli Alojzija Šuštarja nameniti nekaj več denarja, da bi bilo financiranje šolanja teh otrok izenačeno z drugimi javnimi šolami. Razen pri pouku verouka, ki ga morajo starši teh otrok plačati sami in investicijskih stroških, ki niso bili predmet spora.

 

Vlada Marjana Šarca je na predlog ministra Jerneja Pikala iz SD uresničitev te sodbe predlagala tako, da bi financiranje osnovnega šolanja teh otrok še krepko znižali. O tem danes odloča državni zbor. Trditve vladajočih, da to znižanje omogoča ali celo zahteva sodba ustavnega sodišča sama, so povsem neresnične in celo lažnive. Podobno je čista propaganda govorjenje, da bo ta dodatek za enako osnovno šolanje otrok ogrozil sistem javnih šol. Obratno je res: nepravično in nepošteno ravnanje ogroža sistem javnega šolstva.

Kršenje ustave, ki ga je predlagal državnemu zboru, je premier Marjan Šarec včeraj podprl tako: “Glede na to, da zakon predlaga sto odstotno financiranje obveznega programa, verjamem, da bo s tem zadoščeno tej ustavni odločbi, kot pravi minister. Mi je pa seveda vseeno žal, da nismo odprli nove razprave in dosegli nekega kompromisa.”

O kompromisu premier govori zaradi financiranja dodatnih vsebin v teh šolah, denimo jutranjega varstva malčkov, kjer financiranje Šarec povsem ukinja. V parlamentu je skušal ob tem neustavnem in nepoštenem načinu uresničitve sodbe ustavnega sodišča, ki ga je sam predlagal, “doseči kompromis”. Da bi nekaj malega “vrnil” in jutranje varstvo plačal vsaj prvošolčkom. A mu je to v odboru za izobraževanje prejšnji teden propadlo, ker sta ga koalicijska partnerja SD in Levica, s katerima se ni nič dogovoril za kak kompromis, preigrala. Glasovala sta proti. Da bi bili za “nekaj manjšo kršitev ustave” v SDS in NSi, premier ni mogel niti računati.

Preobrat v SMC po vsem tem ni zelo presenetljiv. V prejšnjem mandatu vlada Mira Cerarja ni predlagala tako sramotne in nepoštene rešitve. Predlagali so, da bi izenačili financiranje obveznih programov, financiranje dodatnih vsebin (jutranje in popoldansko varstvo in podobno) pa bi ostali nespremenjeno (85 odstotno). Za to so se odločili z razlago, da povišanja v tem delu ustavno sodišče ni izrecno zahtevalo. Ta razlaga je sporna, poslancev SDS in NSi nikakor ni prepričala, a nikakor ni tako sramotna kot ravnanje Šarčeve vlade zdaj, ko bi financiranje v tem delu kar ukinila, da bi dosegli svoj cilj, ki je obraten od zahteve ustavnega sodišča. Šarec želi preprosto dati manj denarja za te osnovnošolce in s tem povečati in ne zmanjšati diskriminacijo otrok, kar je zahtevalo ustavno sodišče.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine