13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Preobrat? Minister Jure Leben premierju Šarcu ponudil odstop. Se je za to odločil sam ali so tako zahtevali »strici«?

Minister za okolje Jure Leben je premierju Marjanu Šarcu že včeraj ponudil svoj odstop, potem ko se je znašel pod plazom očitkom glede naročila makete za drugi tir iz časa, ko je vodil ta projekt, poroča STA. “Kljub temu, da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim,” je zapisal.

 

Šarec bo svojo odločitev glede ponujenega odstopa ministra za okolje in prostor sporočil danes popoldne, so ločeno sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Projekt drugi tir v minulih dneh in tednih javnost razburja predvsem zaradi makete, ki jo je prejšnja vlada predstavila marca lani. Leto dni pozneje so se namreč v medijih pojavila dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej.

Leben je v današnjem sporočilu za javnost navedel, da je okoljska politika zanj temelj vsake suverene države, zato je okoljsko ministrstvo ključen državotvoren resor. “Kot sem povedal ob prevzemu mandata, na področju varovanja okolja kot civilizacija pademo ali obstanemo,” je poudaril.

Ne želi, da bi ga pri izvajanju njegovega dela in poslanstva oviral dvom, ki se je sedaj umetno zasejal. “V zadnjih petih mesecih smo naredili ogromno in da bi naše projekte, ki so ključni za Slovenijo dolgoročno, ovirala senca dvoma, ni niti pošteno niti odgovorno. Zato sem včeraj, z vsem zavedanjem in čisto vestjo, predsedniku vlade ponudil svoj odstop,” je pojasnil.

Dodal je, da je od leta 2016 na povabilo SMC vsebinsko vodil ključni infrastrukturni in gospodarski projekt za Slovenijo. Prepričan je, da ga je vodil dobro, zakonito in v skladu s svojimi pristojnostmi ter predvsem z veliko mero odgovornosti. “Ker verjamem v ekipno delo, sem zaupal tako nadrejenim kot podrejenim, da ravnajo po enakih etičnih načelih kot jaz sam. Upam, da bo policijska preiskava dokazala, da imamo v tej zgodbi čisto vest prav vsi,” je zapisal.

Ob tem je navedel, da se dobro zaveda, da v politiki dejstva ne štejejo. “Razumem, da je politika v prvi vrsti umetnost možnega, očitno predvsem umetnost možne interpretacije in insinuacije. Razumem, da vsaka politika potrebuje prikladno tarčo in žrtev. Razumem tudi, da sem – četudi v jasni liniji poveljevanja – danes najbolj prikladna tarča in žrtev jaz, četudi nedolžen po svojih in policijskih kriterijih. Ponujam se na tkalo in nakovalo ter pozivam h koncu te za lase privlečene zgodbe. Naj zadnji vendarle ugasne luč,” je sklenil.

Posel v zvezi z maketo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom je sicer pod drobnogled vzela policija, ki preiskuje domnevna kazniva dejanja med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018. V preiskavi so se znašli direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in še trije uslužbenci direkcije.

O aferi z maketo, ki se je začela že lani in je ponovno izbruhnila na dan v prvi polovici februarja s policijsko preiskavo na direkciji za državne ceste, sta sicer najbolj izčrpno poročala portala Požareport in Škandal24. Ni pa skrivnost, da želijo botri iz ozadja žrtvovati ne samo Lebna, ampak tudi Cerarja in njegovo SMC, o čemer smo pisali že včeraj (več o tem TUKAJ).

Mediji pa so medtem poročali, da se je predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar že pogovoril z Juretom Lebnom, opoldne pa naj bi govoril še s Šarcem. Slednji naj bi svojo odločitev sprejel popoldne in jo razglasil na tiskovni konferenci ob 16. uri. Naši viri ob tem trdijo, da bo postopek zelo podoben kot pri izgonu prejšnjega ministra za kulturo Dejana Prešička 

Zadnje novice

Sorodne vsebine