-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Premislila si je: Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos odstopila od kandidature za predsednico republike

Piše: Sara Bertoncelj / Nova24tv

Marta Kos odstopa od kandidature za predsednico republike. Iz Gibanja Svoboda so poslali njeno pojasnilo, v katerem je navedla, da odstopa zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov. A v stranki je menda mogoče slišati več razlogov za njen odstop od kandidature – med njimi je tudi ta, da so ji javnomnenjska merjenja pokazala slab rezultat. Ne glede na razloge, pa je jasno nekaj. Gre za prvi veliki politični poraz Roberta Goloba. 

“Zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov odstopam od volilne tekme za predsednico Republike Slovenije,” je sporočila Kosova, za katero bi po zadnji anketi Mediane glasovalo zgolj 11,4 odstotka anketirancev, kar je vse prej kot dober rezultat, ki bi ga pričakovali v Gibanju Svoboda. V stranki je kot razlog za odstop od kandidature možno slišati tudi veliko drobljenje glasov na levi sredini, ki bi lahko vsaj v prvem krogu volitev največje število glasov prineslo Anžetu Logarju iz vrst SDS, poroča N1. Kosova je bila po informacijah tega portala znotraj stranke deležna tudi kritik, da se kampanje ni dobro lotila ter da se je tik po najavi kandidature za predsednico republike odpravila na dolge počitnice. Nad njeno kandidaturo naj bi bil menda vse manj navdušen predsednik stranke Robert Golob, so še zapisali.

“Odstop od kandidature ne pride v poštev, saj so prav vsi razlogi, ki so me vodili v odločitev zanjo, še vedno tu: pa naj gre za zanos naprednega Gibanja Svoboda ali podporo z vseh koncev Slovenije,” je za Delo Kosova komentirala junija, ko so jo vprašali o možnosti odstopa – a se je sedaj očitno premislila. Na kandidaturo Kosove se je precej ostro odzval nekdanji predsednik  Milan Kučan, ki je sicer podprl kandidaturo Nataše Pirc Musar. Kandidaturo Kosove je označil za sistemsko nesprejemljivo, saj bi z njeno zmago tri ključne položaje v državi zasedali trije vodilni pripadniki iste stranke. “To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo,” je ocenil Kučan, Kosova pa je nato komentirala, da zlorabo legitimnega predsednikovega pomisleka čuti kot premišljen poskus izločiti jo iz tekme, še preden se je ta sploh dobro začela.

Marta Kos (foto: sta)

Mešanje političnih kart
Odstop predsedniške kandidatke pa spreminja tudi dinamiko predsedniških volitev. Volivci trde levice, ki so se zbirali okrog Kosove bodo sedaj najverjetneje migrirali k Nataši Pirc Musar, ki jo bo stranka Gibanje Svoboda skoraj zagotovo podprla, saj je z njo v preteklosti že sodelovala kot pravna zastopnica nestrpne Faile Pašić.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine