5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Premier Janša v Bruslju aktivno v pogovorih z državniki za interese Slovenije: Tretja noč je bila dolga, dogovor bližje

Vse od petka, 17. julija 2020 v Bruslju potekajo trda pogajanja o svežnju za obnovo Evropske unije po pandemiji v višini 1074 milijard evrov. Ravno tako pa je tu tudi edinstvena prilika, kjer lahko voditelji držav članic EU najdejo čas za druženje, izmenjavo mnenj ter deljenje izkušenj. “Dolga tretja noč. Nekoliko bliže dogovoru. Nekoliko manj solidarnosti. Še vedno rabati,” je slovenski premier Janez Janša tvitnil neposredno po pogajanjih. 

Voditelji članic EU tudi po treh dneh in še eni neprespani noči niso dosegli dogovora o svežnju za obnovo. Pogajanja naj bi se nadaljevala v ponedeljek ob 16. uri. Po poročanju STA se pričakuje nov pogajalski predlog, po nedeljskih nočnih hudih bojih, pa naj bi bilo vzdušje tokrat bolj pozitivno. Kot smo na Nova24TV poročali že v nedeljo, se je izkazalo, da je sklicevanje na “vladavino prava” kot kamen spotike samo izgovor. Kot so zapisali pri STA, “največja ovira na poti do kompromisa naj bi bilo vztrajanje Nizozemske in Avstrije pri tolikšnem zmanjšanju nepovratnih sredstev v skladu za okrevanje, ki za večino preostalih članic ni sprejemljivo.”

Michel naj bi danes ob 16. uri predstavil nov predlog, ki vsebuje 390 milijard evrov nepovratnih sredstev, kar je vsekakor zmaga varčne četverice, ki jo tvorijo Nizozemska, Danska, Švedska in Avstrija ob podpori Finske. Prvotni predlog je vseboval pol bilijona nepovratnih sredstev in 250 milijard posojil. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po neuradnih navedbah obnašanje varčne četverice primerjal z obnašanjem nekdanjega britanskega premierja Davida Camerona pred brexitom.

Janša od začetka pogajanj aktivno v pogovorih z drugimi voditelji držav
Premier Janez Janša je na pogajanja prišel v družbi češkega premiera Andreja Babiša. Oba voditelja držav sta bila vidno dobro razpoložena in nasmejana.

Sledilo je druženje voditeljev držav članic EU. Premiera Janšo je bilo moč videti v družbi slovaškega premiera Igorja Matoviča in romunskega predsednika Klausa Iohannisa. Janša in Iohannis sta se kasneje menila tudi na štiri oči. Navkljub osebnim razhajanjem je bil Janša v stiku tudi z luksemburškim premierom Xavierom Bettelom. Janša je ravno tako spregovoril z irskim premierjem Michealom Martinom in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in bil v stiku tudi z avstrijskim premierjem Sebastianom Kurzom.

Na okrogli mizi v soboto, 18. julija 2020 so fotografi ujeli Janšo v družbi madžarskega premiera Viktorja Orbana, romunskega premiera Iohannisa ter slovaškega premiera Matoviča.

Iz videnega je zaznati, da je za Slovenijo poudarek na krepitvi vezi z državami, ki so del Pobude treh morij.

V nedeljo, 19. julija 2020 so se nadaljevala pogajanja. Za mizo s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom so bili zbrani generalni sekretar Sveta Evrope Jeppe Tranholm-Mikkelsen, hrvaški premier Plenković, romunski predsednik Iohannis, bolgarski premier Boyko Borissov, malteški premier Robert Abela in slovenski premier Janša.

Tretji dan pogajanj v Bruslju je potekalo tudi bilateralno srečanje slovenskega in hrvaškega premierja. Pogajanja okoli paketa za obnovo po pandemiji koronavirusa se nadaljujejo, dobra stvar za Slovenijo pa je, da je po katastrofi z Marjanom Šarcem, Janša dejansko v stiku z voditelji drugih držav EU. Mogoče z vsemi ni v najboljših odnosih, mogoče se z vsemi ne strinja, a edini način, kako doseči soglasje in preseči razlike, je s komunikacijo.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine