16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

(VIDEO) Premier Janša: Problemi so se začeli takrat, ko klasični dobavitelji v slovenskem zdravstvu niso dobili posla. Ti so imeli v času #koronavirus najvišje marže za opremo. Tako imenovani žvižgači pa so z njimi podpisovali milijonske pogodbe.

DZ na izredni seji obravnava vladno poročilo o nakupu zaščitne in druge opreme, potrebne v času epidemije novega koronavirusa. Premier Janez Janša je v predstavitvi med drugim napovedal preklic epidemije z iztekom prvih dveh protikoronskih ukrepov, torej 31. maja. V svoji predstavitvi v DZ je med drugim dejal: Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, s katerim se iztekata tudi prva dva protikorona paketa. Vlada je mnogo prej, preden se je postavilo kakršnokoli vprašanje o dobavah, pogodbe o dobavah javno objavila. Vlada je tudi sama pozvala Računsko sodišče, da se nabave preišče. Koalicija je zahtevala preiskavo dobav, ker opozicija v treh tednih te zahteve ni spisala. Problemi so se začeli takrat, ko klasični dobavitelji v slovenskem zdravstvu niso dobili posla. Ti so imeli v času #koronavirus najvišje marže za opremo. Takoimenovani žvižgači pa so z njimi podpisovali milijonske pogodbe. Apeliramo na #opozicijo, da preide iz faze nagajanja v fazo sodelovanja vsaj za ta čas, dokler smo v situaciji, ko je dejansko treba vsak dan ravnati inovativno, da se rešujejo tekoči problemi in delajo načrti za prihodnost.

Državni zbor danes na izredni seji razpravlja o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu. Z nagovorom jo je odprl premier Janša, ki je poudaril, da ne sedi na tem mestu, ker bi aktualna koalicija na vsak način rušila prejšnjo vlado in si želela oblasti, ampak zato, ker “je prejšnja vlada vrgla puško v koruzo na začetku epidemije in je bila to v tistem času verjetno edina konstruktivna možnost”.

“Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, ko se iztekata prva dva protikoronska paketa,” je povedal Janša. Slovenija tako po njegovih besedah prehaja iz obdobja epidemije v obdobje nevarnosti izbruha drugega vala.

Kar se tiče nabav zaščitne in kritične medicinske opreme, je Janša zatrdil, da so potekale v skladu z zakonodajo, ki v primeru epidemije omogoča skrajšane postopke. Ker se je vlada zavedala tveganj, povezanih s tem, je po njegovih besedah tudi poskrbela, da se vse pogodbe javno objavijo. Prav tako je sama pozvala računsko sodišče k preiskavi, koalicija pa je predlagala ustanovitev preiskovalne komisije, ki zajema tudi obdobje te vlade, je navedel.

Prve kritike so se pojavile zaradi avansov, zato so se na pristojnem ministrstvu odločili, da bodo skušali opremo nabavljati brez avansov. Janša ocenjuje, da ni evropske države, ki je plačevala avanse, pa bi v skladu z njimi dobila vso opremo.

Ob tem je premier povedal, da je Slovenija od Evropske komisije ta teden dobila prvo pošiljko, in sicer 30.000 kirurških mask. Danes pa so posredovali dopis, naj podarjenih mask ne delijo, saj so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki pa so neustrezni. “Evropska komisija, ki ima na desettisoče uradnikov,” je pripomnil.

V tem trenutku je bilo po njegovih informacijah plačanih za okoli 30 milijonov evrov dobav. “Vse, kar je bilo plačano, je bilo tudi dobavljeno,” je zatrdil Janša.

Ko avansi niso bili več problem, je nastal problem z maržami. A po informacijah Janše so bile te najvišje pri klasičnih, standardnih dobaviteljih slovenskemu zdravstvu. “Problemi so se začeli, ko mnogi od teh očitno niso prišli zraven,” je dejal.

Kot je še poudaril, se da preveriti vsaka pogodba. “Tu ni nobenega problema,” je zatrdil. Kar je skupaj s kolegi na drugih ministrstvih in na zavodu za blagovne rezerve v tistih razmerah naredil minister za gospodarstvo Počivalšek, je po besedah Janše “rešilo na desetine življenj”.

Janša je med drugim tudi opomnil, da je bila epidemije 12. marca razglašena nezakonito, saj bi jo morala vlada, ne pa pristojni minister. Vendar pa prejšnji premier Marjan Šarec tega ni hotel narediti, zato je tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder “to naredil na svojo roko”.

Dotaknil se je tudi ravnanja opozicijskih strank v zadnjih tednih. Kot je dejal, se v nobeni drugi državi ne dogaja, da “bi opozicija zganjala to, kar vi zganjate”. Kar se dogaja v okviru oviranja vladnih ukrepov in rušenja vlade, je po njegovem mnenju “izven razumnega okvira”.

Med drugim je opozoril na grožnje s smrtjo, tudi njemu osebno, ki se pojavljajo na protestih. Obenem pa je predstavnike opozicije vprašal, kakšen zgled dajejo ljudem s fotografijami s protestov “v gruči in v času, ko je to pač prepovedano”. Obenem pa je zatrdil, da so njihova vrata vedno odprta in da lahko koalicijo, če ima kdo dobre ideje in želi pomagati, vedno razširijo.

Epidemija se bo po njegovi napovedi verjetno formalno končala konec tega meseca, a kriza ostaja. Pred vrati je recesija in velike napore bo treba vložiti, da iz nje ne bo nastala depresija. Kljub temu pa Janša verjame, da, če “bomo znali pametno ravnati, blaginja ljudi v Sloveniji ne bo bistveno prizadeta”.

Dotaknil se je tudi zaostrovanja pogojev sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj. Opomnil je, da zaradi posameznikov, ki se razglasijo za nevladno organizacijo, stoji več sto projektov, ki predstavljajo na deset tisoče novih delovnih mest. Ko je gradbeno dovoljenje že dokončno, namreč vlagajo pritožbe in traja leta, da so pravnomočni, je opomnil in pozval k iskanju konstruktivnih rešitev.

Tukaj si lahko pogledate celoten govor Janeza Janše (VIDEO). 

V koaliciji trdno stojijo za navedbami iz poročila o zaščitni opremi

Poslanske skupine koalicije so v predstavitvi svojih stališč o vladnem poročilu glede zaščitne opreme v nadaljevanju izredne seje DZ pričakovano izrazile podporo poročilu. Poudarile so pomen, ki ga je imelo hitro ukrepanje aktualne vlade, s čimer je po njihovih besedah reševala tudi življenja državljank in državljanov.

Ko je aktualna vlada začela svoj mandat, zaščitne opreme proti epidemiji ni bilo, so izpostavili v SDS. Vlada Marjana Šarca ni pravočasno storila, kar bi morala, je dejala Suzana Lep Šimenko. Vlada Janeza Janše se je tako morala najprej soočiti s pomanjkljivo opremo v skladiščih. Šarec je po njenih besedah zavajal državljane z navedbami, da ima Slovenija dovolj opreme na zalogi in da ima pripravljen načrt za spopadanje z epidemijo. Vendar pa takega načrta ni bilo, je izpostavila.

Zaradi premalo zaščitne opreme ob izbruhu epidemije se je po njenih besedah denimo okužilo več osebja v domovih za starejše, večja pa je tudi premoženjska škoda zaradi epidemije.

Šarčeva vlada je po prepričanju NSi podcenila resnost grozeče epidemije, zato so bili potrebni strožji ukrepi za njeno zajezitev in zato bo tudi gospodarska kriza zaradi posledic epidemije večja, kot bi bila sicer. Iz obravnavanega poročila pa je razvidno, da je bila aktualna vlada zelo uspešna pri soočanju z epidemijo, je dejal Andrej Černigoj iz NSi. Medicinsko osebje je po njegovih besedah lahko pomirjeno, da takšnega pomanjkanja opreme kot pred epidemijo ne bo več.

Po poslančevih besedah pa bodo lahko problematiko temeljito raziskale pristojne inštitucije in podale končne ugotovitve.

Janševa vlada je po prepričanju DeSUS odločno pristopila k reševanju prebivalstva pred okužbami v času epidemije. Slovenja je pokazala, da lahko premaga tudi takšne izzive, je dejal Jurij lep. “Take situacije še ne pomnimo in kazanje s prstom je preuranjeno,” je menil. Sicer pa je po njegovih besedah nujna složnost. Ocenil je, da bomo za morebitni naslednji val epidemije bolje pripravljeni.

V SMC pa so zatrdili, da so bila proračunska sredstva porabljena racionalno. Opozicija vlado obtožuje korupcije, pri tem pa pozablja, da so bila skladišča ob prevzemu mandata nove vlade prazna in dobava opreme že otežena, je poudarila Janja Sluga. Reakcije prejšnjega premierja Šarca so bile prepočasne, čeprav so v SMC, ki je bila tudi v Šarčevi vladi, opozarjali na to, je dodala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine