10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Premier Janez Janša: Od petka v veljavi strožji ukrepi pri prehodu meje za vse iz držav z večjim z tveganjem za okužbo z novim koronavirusom; Hojs: BiH, Kosovo in Srbija na rdeči listi, za vstop v Slovenijo iz teh držav obvezna karantena

Premier Janez Janša je na Twitterju napovedal, da bodo s petkom začeli veljati strožji ukrepi pri prehajanju meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja za okužbo z novim koronavirusom.

Ob tem pa poudarja, da je za preprečitev širjenja okužb nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Da bo vlada razpravljala o strožjih ukrepih pri prehodu meje, je danes povedal tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je pred sejo vlade sestal z vodjo strokovne skupine za covdid-19 Bojano Beović in direktorjem NIJZ Milanom Krekom.

Ukrepi sicer sledijo vse več primerom novopotrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. Krek je v sredo za STA dejal, da bi lahko spreminjali odlok o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija. Ta določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevno karanteno za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav. Po njegovih besedah večina primerov okužb v zadnjih dneh pride iz tujine prav na podlagi teh izjem.

Beovićeva pa je danes pred vladnim poslopjem dejala, da bo treba pregledati, kakšna so zdaj pravila igre za prehod meje ter to poskušati ustrezno spremeniti, “da bomo bolj na varnem”. Na vprašanje, kakšne ukrepe sama priporoča, je odgovorila, da je treba točno pogledati, kaj je najbolj smiselno.

Gantar: Za zdaj težko govorimo o drugem valu epidemije, se pa nanj pripravljamo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci, namenjeni aktualnim informacijam glede novega koronavirusa, opozoril, da se Slovenija sooča z naraščajočim številom okuženih. Za zdaj gre predvsem za vnesene okužbe iz tujine, ne pa za širjenje virusa znotraj države, zato o drugem valu epidemije še težko govori. Se pa nanj pripravljajo. Tako Gantar kot direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek sta danes poudarila, da ne želijo, da bi število okužb z novim koronavirusom spet naraslo do točke, ko ne bi več mogli spremljati širjenja virusa in kontaktov okuženih. Ob tem sta opozorila na relativno majhno število epidemiologov v državi, zato po besedah Kreka zdaj na hitro izobražujejo dodatne strokovnjake, ki bi lahko delali na terenu in poskušajo s tem povečati kadrovske zmogljivosti.

Po Gantarjevih besedah opažajo, “da se obnašamo preveč sproščeno, kot bi pozabili, da smo z velikimi napori uspeli premagati epidemijo”. Kljub temu se za zdaj še ne odločajo za zaostrovanje ukrepov znotraj države. Če bo to potrebno, pa bo eden prvih ukrepov znova omejevanje zbiranja na javnih krajih z zdajšnjih 500 na 200 oseb, po potrebi pa bi to še stopnjevali.

Vlada sicer vsakih sedem dni ugotavlja strokovno utemeljenost omejitev in ravno danes se je seznanila s strokovno oceno skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje ter odločila, da se trenutne omejitve zbiranja uporabljajo še naprej, je razvidno iz sporočila po seji vlade.

Oba s Krekom sta tudi pozvala k doslednemu izvajanju vseh priporočil NIJZ, namenjenih preprečevanju okužbe, torej k držanju medsebojne razdalje ali uporabi maske, kjer to ni možno, ter dosledni higieni rok, kašlja in kihanja. 

Po Gantarjevih besedah pa ostaja v veljavi tudi navodilo, da je treba testirati vse z znaki respiratornega infekta, četudi nekatere informacije s terena pričajo, da se vsi osebni zdravniki ne odločajo za kaj takega.

Minister je sicer danes izpostavil, da se vzporedno pripravljajo tudi na morebitni večji obseg okuženih, predvsem v domovih za starejše in v zdravstvu, kjer je bilo v prvem valu epidemije največ težav.

Kot je dejal, sta danes govorila tudi z ministrom, pristojnim za socialne zadeve, Janezom Ciglerjem Kraljem, ki je “ponovno sprožil navodila” domovom starejšim. Tako še vedno veljajo ukrepi, kot so nadzor nad obiski, uporaba mask in spremljanje zaposlenih, želijo pa tudi okrepiti ekipe in poskrbeti za dodatno šolanje. Govoril je tudi z nekaterimi direktorji bolnišnic, da bi morebitne nove, prve okužene lahko namestili v negovalne oddelke bolnišnic, za čas, da se dom lahko prilagodi, vzpostavi cone za okužene oskrbovance, potem se lahko oskrbovanca vrne v dom, oziroma zdravnik odloča, ali rabi bolnišnično oskrbo.

Po ministrovih besedah iščejo za morebitni drugi val tudi rešitve, da ne bi bilo treba ustavljati gospodarstva.

Krek je danes sicer opozoril, da so od 3. do 17. junija potrdili 34 primerov novih okužb. Od tega sta bila dva primera vnesena iz Rusije, devet iz BiH, trije iz Srbije, po eden iz Švedske in ZDA, za štiri pa izvor ni znan. Sekundarnih okužb od teh so zabeležili 14. Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem dodal, da je glede na inkubacijsko dobo v prihodnjih dneh še pričakovati naraščanje zaradi sekundarnih okužb.

Gantar je ob problemu sledljivosti kontaktov dejal še, da se še vedno pogovarjajo tudi o možnosti aplikacije za sledenje okužbam, ki bi bila na prostovoljni osnovi.

Hojs: BiH, Kosovo in Srbija na rdeči listi, za vstop v Slovenijo iz teh držav obvezna karantena

Slovenija je podaljšala seznam držav na rdeči listi, za katere veljajo omejitve za vstop v državo zaradi poslabšanih epidemioloških razmer zaradi covida-19. Na rdeči listi so po novem Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop iz teh držav bo poslej obvezna karantena. Spremembe bodo veljale od polnoči, je sporočil notranji minister Aleš Hojs. 

Kot je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 ob tem pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, se je vlada odločila, da zmanjša nevarnost in možnost vnosa in širjenja novega koronavirusa iz tujine na kar najmanjšo možno mero, zato je podaljšala seznam držav na rdeči listi in državljanom teh držav otežila vstop v Slovenijo.

Poslej bo tako zanje za vstop v Slovenijo zahtevano aktualno potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom, ki bo moralo biti izdano znotraj EU in ne bo smelo biti starejše od treh dni. Hkrati se slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v te države, je danes še dejal Kacin. Napovedal je, da bo zanje ob vračanju v Slovenijo prav tako veljala obvezna 14-dnevna karantena.

Na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko je sedaj skupno 34 držav; Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Srbija in Kosovo.

Še naprej bodo lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopali državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja.

Minister Hojs je danes še pojasnil, da je Slovenija hkrati na zeleno listo – seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev – dodala Dansko, Luksemburg, Malto Španijo, Irsko in Francijo, in s tega seznama umaknila Bolgarijo, ki pa ni pristala na rdeči, ampak je na t.i. rumeni listi.

Na seznamu varnih držav bo tako od petka 24 držav, in sicer Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Črna gora, Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija.

Države, ki jih ni na teh dveh seznamih, so na t.i. rumeni listi, ki pa ne bo posebej objavljena, je še pojasnil Hojs.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je ob tem pojasnil, da je država uvrščena na rdečo listo, če v zadnjih 14 dneh beleži 40 novih primerov okužb na 100.000 prebivalcev. Ob tem je dodal, da sta bili v zadnjih dneh dve okužbi z novim koronavirusom vneseni iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije, po ena iz Švedske in ZDA, za štiri pa izvor ni znan. Sekundarnih okužb od teh pa so zabeležili 14.

Ob tem je opozoril, da gre v primerih vnesenih okužb za ljudi, ki so v Slovenijo vstopili skozi določbe o izjemah, ki jih omogoča odlok, ki omejuje prehode meje z namenom zajezitve pandemije. “Zato smo kot NIJZ odreagirali in predlagali vladi, da dokument na novo postavimo,” je še dejal.

Odpravljena je tako izjema, ki se je nanaša na bližnjega sorodnika državljana Slovenije ali tujca s stalnim bivališčem v Sloveniji oziroma živi z njim v skupnem gospodinjstvu in ima stalno ali začasno bivališče v državi EU ali drugi državi schengenskega območja ter v Sloveniji lastništvo nepremičnine ali registriranega zračnega ali vodnega plovila.

Slovenija tudi ukinja možnosti prehajanja meje brez omejitev za tedenske delovne migrante, ki bodo poslej morali prav tako imeti pri sebi negativen test na okužbo z novim virusom, ki bo izdan znotraj EU in ne bo starejši od treh dni. Za dnevne migrante sprememb prehajanja meje zaenkrat ni, je še pojasnil Hojs.

Zadnje novice

Sorodne vsebine