21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Premier Janša nalil čistega vina komisarki Jourovi: Direktor STA je zelo odvisen. Na položaj so ga postavili ljudje, ki so prepevali: EU je banda tatov!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Pozdravljamo hitrost in fleksibilnost Evropske komisije. Upamo, da boste ubrali enak pristop v primeru Načrta za okrevanje Evrope. Ampak dragi Věra Jourová in Margrethe Vestager, direktor STA je zelo odvisen. Na položaj so ga postavili ljudje, ki so prepevali: EU je banda tatov,” se je predsednik Janez Janša odzval na “materinsko” skrb Evropske komisije za STA, čeprav se slednja še vedno izogiba zakonskim dolžnostim. Evropska komisija zavlačuje pri nujnih stvareh, ne odlaša pa, ko gre za podporo “internacionali”. 

Predsednik vlade Janez Janša je Evropsko komisijo oziroma njeno podpredsednico Věro Jourovo in izvršno podpredsednico Margrethe Vestager opozoril, da so direktorja Bojana Veselinoviča na vrh STA postavili prav tisti ljudje, ki so pred leti prešerno skandirali, da je EU “banda tatov”. Marsikdo se tako vpraša, kako je mogoče, da visoka, ugledna evropska institucija, brez odlašanja, daje potuho agenciji pri neizpolnjevanju njenih zakonskih obveznosti, torej (posredno) ljudem, ki so EU zmerjali z “bando tatov, lažnivci, roparji, naši največji sovražniki, kravatarji, bando kravatarsko, cigani”, in vpili, da “naj jih vzame hudič”?

Dejstvo je, da delu evropskega vodstva za Evropo dejansko ni mar oziroma spadajo v kategorijo, kamor so jih pred leti uvrstili njihovi ideološki tovariši. V oddaji Faktor na TV3, je družbeno-politični komentator Boštjan M. Turk stvar pojasnil sledeče: “Věra Jourová je sedela. Ona ni sedela pod Gustavom Kusakom, ona je sedela pod Václavom HavlomZakaj je sedela? Ker je vzela podkupnino za obnovo nekega gradu in je sedela en mesec. In Věra Jourová nam danes bere lekcije iz demokracije, iz pravice in iz morale.” 

Jourová je podtuho Evropske komisije sicer že oklicala za “pomembno dobro novico” – da je bilo ugotovljeno, da je financiranje STA povsem v skladu s pravili o državni pomoči, in da bi bilo potrebno financiranje “Veselinovičeve” agencije obnoviti, njena “neodvisnost pa bi morala biti zaščitena”. Vestagerjeva pa je izrazila prepričanje, da bo odločitev Evropske komisije agenciji omogočila “nadaljevanje objavljanja visokokakovostnih neodvisnih novic za vse Slovence”. Situacija tudi z ozirom na evropsko politično grupacijo dejansko ni presenetljiva, saj sta obe predstavnici Evropske komisije članici Liberalne internacionalne, ki združuje stranke vseh celin. Kakšni moralni standardi pa so za “internacionalo” značilni pa vsi dobro vemo, zlasti ko gre za pravico, resnico in prilaščanje judovskega premoženja itd. Evropsko politično žlahto je po(ne)srečeno izvrstno pozicionirala, kar tovarišija iz Slovenije.

Vemo kam pes taco moli: Objavo Jourove je retvitala tudi “prevajalka” tranzicijskih novinarjev – Lili Bayer

Naša lokalna izpostava “internacionale” oziroma njeni ponosni dediči to še dandanes uspešno dokazujejo na številnih področjih. To s svojim ravnanjem nenazadnje dokazuje tudi sam Veselinovič, ki se je ponovno mastno okoristil na račun agencije, medtem, ko je eksistenca njegovih podložnikov resno ogrožena. Mimogrede: objavo Jourove je na retvitala tudi članica “internacionalne OF” slovenskih medijev, “nepristranska” družbeno-politična delavka Politica Lili Bayer, tako da vemo, kam pes taco moli. Spomnimo, kaj se je nazadnje zgodilo glede STA: Evropska komisija je odobrila nadomestilo Slovenije v višini 2,5 milijona evrov za opravljanje javne službe STA.

Razvpita novinarka Politica Lili Bayer je pridno retvitala objavo podpredsednice EK Věre Jourove. (Foto: posnetek zaslona)

Medtem ko pri Socialnih demokratih poudarjajo, da bi morala vlada pričeti s financiranjem STA pa je predsednik vlade zagotovil, da gre za sredstva za nazaj in so bila skladno s pogodbo tudi izplačana. Poudaril je še, da bo STA ponovno financiran takoj, ko bodo predstavniku vlade UKOM-u, ki z njimi tudi sklepa pogodbe, dostavili dokumentacijo in jo bodo po pregledu le-te z STA ponovno sklenili. Kljub očitkom direktorja STA Veselinoviča o slabem finančnem stanju, pa naj bi mu nadzorniki potrdili kar 16 tisoč evrov nagrade, kar znaša letno povprečno plačo zaposlenega na STA in se sliši absurdno ob kritikah, da STA nima nobenih sredstev. Kot je bilo mogoče kasneje slišati, naj bi se Veselinovič sicer nagradi naknadno ustno odpovedal, a je že sama odobritev le-te s strani nadzornikov nekoliko moralno nesprejemljiva ob dejstvu, da agencija dnevno razglaša svoj propad.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine