-0.2 C
Ljubljana
torek, 30 novembra, 2021

Premier Janša na otvoritvi razstave in na slovesnosti v Parku vojaške zgodovine v Pivki ter na proslavi ob dnevu suverenosti

Piše: C. R.

Predsednik vlade Janez Janša se bo v ponedeljek, 25. oktobra 2021, ob 17. 45 uri, udeležil  slovesnosti ob odprtju razstave “Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo”. Predsednik vlade bo ob tej priložnosti zbrane tudi nagovoril.

Slovesnost ob odprtju razstave bo potekala v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Razstavo z naslovom “Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo” so pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo. Razstava pred nas razgrne pregled slovenske osamosvojitvene misli. Na njej je predstavljen spomin osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda. Stavek, ki je tudi naslov razstave –  »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«  – je sicer že v petdesetih letih prejšnjega stoletja izrekel profesor Oton Muhr, ki je v svoje sanje tudi brezpogojno verjel in prav zato pooseblja mnoge posameznike in skupine, ki so razmišljali in delovali v smeri neodvisne Slovenije. Prelili so jih na papir, med knjižne platnice in jih zapisali v glasila in časopise.

Ob robu slovesnosti si bo predsednik vlade ogledal tudi razstavo “Ponosni na Slovenijo – 30 let” in se sprehodil skozi stalno razstavo “Pot v samostojnost”.

Slovesnost ob odprtju razstave Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo bo mogoče spremljati na vladnih družbenih omrežjih.

Istega dne ob 20. uri se bo premier udeležil državne proslave ob dnevu suverenosti, ki bo potekala v športni dvorani Osnovne šole Koper. Slavnostni govornik na državni proslavi bo minister za obrambo Matej Tonin.

Ministrovemu govoru bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga pripravljajo scenaristka in režiserka Katja Pegan in nastopajoči: Orkester SV in Policijski orkester, pevke Anika Horvat, Štefica Stepančević in Ana Dežman, igralec Mak Tepšič, Učiteljski pevski zbor Deve in ženska vokalna skupina Korala, Otroški pevski zbor OŠ Koper, Plesna šola Fiona in Plesno akrobatska skupina Flip.

Neposredni prenos proslave bo na I. programu Televizije Slovenija in na spletnem portalu MMC (pod zavihkom v živo na I. programu).

Zadnje novice

Sorodne vsebine