0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Premier Janša apeliral na opozicijo, da se zgleduje po svojih političnih predhodnikih, ki so se bili pred tridesetimi leti pripravljeni usesti za skupno mizo

“Slovenija goji dobre strateške in partnerske odnose z ZDA ne glede na to, katera administracija je na oblasti. V vseh vladah, ki sem jih vodil, je bilo tako in tako bo tudi v prihodnje,” je premier Janez Janša odgovoril Marjanu Šarcu na poslansko vprašanje. Dodal je tudi, da  so se nekateri odločili, da bodo sledili medijskemu valu, on pa se je odločil nasprotno. “Bomo videli, kdo je imel prav, zagotavljam pa vam, da to na odnose med Slovenijo in ZDA v prihodnje ne bo vplivalo,” je dejal premier Janez Janša in dodal da sposobnost razmišljanja z lastno glavo ohranjajo še od časov sprejemanja določitve o osamosvojitvi Slovenije. Marjana Šarca pa je premier tudi vprašal, zakaj je, če je tako zelo pameten, vrgel puško v koruzo, ko je bilo jasno, da prihaja epidemija. 

Izredna seja Državnega zbora se je začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši. Premier je odgovarjal na vprašanja povezana z epidemijo, o aktualnem dogajanju v državi in  o ureditvi celovite uporabe konoplje. Marjan Šarec iz stranke LMŠ je postavil nekaj retoričnih vprašanj, v katerih se je dotaknil tudi domneve neuspešnosti vlade pri spopadanju z epidemijo. Najbolj pa ga je zanimalo, kako predsednik vlade Janez Janša razlaga, da podpira Donalda Trumpa, ki zanika koronavirus. Omenil pa je tudi to, da premier ni čestital Joeju Bidnu za zmago na volitvah, čeprav je večina sveta to storila. Janša je odgovoril, da bodo z veseljem čestitali tistemu, ki bo izvoljen za naslednjega ameriškega predsednika, vendar pa uradih rezultatov še ni.

“Slovenija goji dobre strateške in partnerske odnose z ZDA, ne glede na to, katera administracija je na oblasti. V vseh vladah, ki sem jih vodil, je bilo tako in tako bo tudi v prihodnje,” je pojasnil. Dodal je tudi, da so se nekateri  odločili, da bodo sledili medijskemu valu, on pa se je odločil nasprotno. “Bomo videli, kdo je imel prav, zagotavljam pa vam, da to na odnose med Slovenijo in ZDA v prihodnje ne bo vplivalo,” je dejal. Šarcu je tudi odvrnil, da upa, da bodo enotno podprli ponudbo Združenim državam za namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji in da bodo podprli zavezo Slovenije k bolj doslednemu izpolnjevanju svojih obveznosti v Natu.

Potrebno je sodelovanje opozicije
Janša pa tudi ni šel mimo dogodka, ko se je pred tridesetimi leti Demosov poslanski klub na Poljčah odločil za plebiscit o samostojni Sloveniji. “Če takrat tiste odločitve ne bi bilo, danes verjetno ne bi sedeli v tej dvorani, kot poslanci samostojne države,” je opomnil. Jasno je bilo, da osamosvojite uradno ni podpiral nihče izven naših meja. Vseeno smo se določili razmišljati z lastno glavo in zato imamo danes samostojno državo. “Zdaj to sposobnost razmišljanja z lastno glavo ohranjamo še naprej,” je poudaril Janša in s tem meril tudi na čestitke Bidnu. Šarca pa je tudi vprašal, zakaj je, če je tako zelo pameten, vrgel puško v koruzo, ko je bilo jasno, da prihaja epidemija. Šarec ni bil zadovoljen z odgovorom in je še enkrat ponovil svoje vprašanje ter dodal, kako lahko podpira Trumpovo politiko, medtem ko pri nas kritizira vsakega, ki nasprotuje ukrepom za zajezitev širjenja okužbe.

Janšo je vprašal, zakaj ni pozval Trumpa, naj reče svojim podpornikom, da si nadenejo masko, sam pa naj se začne ukvarjati z epidemijo. Premier je odgovoril, da ni mogel vplivati niti na njegovo ravnanje, v času ko je zanikal virus in ko je z Nino Pirnat ponavljal, da gre le za malo hujšo gripo, poleg tega pa je še grozil svojemu ministru za zdravje, ker je sprejemal nekatere ukrepe za zajezitev epidemije. “Smo sredi resnega spopada, apeliral bi na opozicijo, da se zgleduje po svojih političnih predhodnikih, ki so se pred tridesetimi leti bili pripravljeni usesti za skupno mizo, tako da se je na koncu zakon o plebiscitu sprejel z veliko večino. Nekaj takega potrebujemo tudi zdaj,” je sklenil Janša.

Država se spopada s problemi in ne s statistiko
Poslanec SD Franc Terček je premierju očital, da je Slovenija padla na izpitu in pripomnil, da je še celo predsednik Republike Borut Pahor dejal, da so tokrat ukrepe sprejeli prepozno. Naštel je nekaj napak, ki jih je po njegovem mnenju zagrešila aktualna vlada in vprašal, kako se bo Slovenija spopadla s to tragično statistiko. Janša je poslancu odgovoril, da se država spopada s problemi in ne s statistiko. Dejal je, da marsikdo le čaka na to, da vlada nekaj stori ali pa ne stori, da se potem to lahko kritizira. Pojasnil je, da je podobno stanje kot v Sloveniji tudi drugod po Evropi. Okužba pa se je pri nas razširila predvsem iz določenih okolij, kjer je bilo ljudem težko nositi masko. Tako je bilo na primer tudi v šolah, kjer se je virus začel hitro širiti.

Tudi naše stanje za kakšen teden prehiteva druge države zaradi šol. Če bi bila odgovornost večja, bi virus zajezili že prej in z milejšimi ukrepi, je opozoril Janša. Terčka je tudi vprašal, katere ukrepe so predlagali v njegovi stranki ali pa jih vsaj pozdravili. Dejal je, da bi se z vsakim z veseljem usedel za mizo in poslušal njegove predloge. Tudi Terček z odgovorom ni bil najbolj zadovoljen, Janši je očital kaotično komunikacijo, več ljudi mu je namreč omenilo, da ugasnejo televizijo, kadar nastopajo Jelko Kacin, Aleš Hojs ali pa Milan Krek. Omenil je še pomanjkanje sodelovanja med koalicijo in opozicijo. Na to je Janša odgovoril, da so sodelovanje ponudili že maja, vendar je to večina opozicijskih strank zavrnilo. “Ponudba je še vedno na mizi,” je ponovno povabil k sodelovanju premier. Zahvalil pa se je tudi Terčkovemu strankarskemu kolegu Dejanu Židanu, ki je dejal, naj se kritizira vlado, a obenem spoštuje ukrepe.

Dostavljalec hrane ni bil kaznovan po krivem
Luka Mesec, poslanec stranke Levica, je pokazal fotografijo Woltovega raznašalca prehrane, ki so ga čez vikend oglobili. Policija je poročala, da si ni želel nadeti zaščitne maske, sedel pa je na stopnicah Frančiškanske cerkve, sredi centra Ljubljane. Opozicija pa je iz tega seveda naredila tragično zgodbo o tem, kako delovni človek ne sme pojesti bureka, brez da bi mu napisali kazen. Janši je očital, da je za celotno krizo kriv prav on in zakaj za to ne sprejme odgovornosti. Predsednik vlade mu je odvrnil, da je dostavljalec hrane kršil odlok o nošenju maske. In da ni težava, ko to naredi ena oseba. Je pa težava, ko jih to naredi več. Janša je povedal, da tudi njegov najmlajši sin, ki hodi v drugi razred osnovne šole razume, da se je treba držati ukrepov in Meseca opomnil, da delajo heroja iz nekoga, ki je kršil odlok, ki varuje javno zdravje.

Ni res, da se ukrepe sprejema samo v Sloveniji, treba je malo pogledati okoli sebe. Še prejšnji teden so pisali hvalospeve Avstriji, kako nima tako strogih ukrepov, od jutri naprej pa bodo tam veljali še strožji kot pri nas. Meseca je Janša tudi spomnil, da je že bil v koaliciji in prispeval k temu, da je nekdo vrgel puško v koruzo. “Če bi bilo vse tako kot pravite vi, ne vem zakaj ne prevzamete vlade. Vaš nesojeni mandatar koalicije iz koruze je pred kratkim izjavil, da ima šestinštirideset glasov. Če imate šestinštirideset glasov, postavite svojo vlado, vse veste in znate, in boste delali naprej, kdo druga pa bo kazal kakšne slike,” je pripomnil premier. “Ne nas pozivati naj odstopimo, če nas lahko zamenjate,” je še predlagal Janša.

Koalicijska pogodba določa uporabo konoplje v medicinske in industrijske namene
Janja Sluga je na premierja naslovila vprašanje v zvezi z ureditvijo celovite uporabe konoplje. Zanimalo jo je, ali vlada podpira namere stranke SMC po celoviti ureditvi tega področja in katere korake lahko od vlade pričakujejo. Uresničevati je treba tudi ostale koalicijske zaveze, ki so zapisane v pogodbo, veliko težo pa dajemo ureditvi pridelave in rabe konoplje v industrijske ter medicinske namene, pa tudi v učne. Čas je, da se začne o tej temi pogovarjati. Spremeniti je treba okostenele birokratske poglede. Uporabe konoplje je vsestranska, od nje pa imajo koristi številne gospodarske panoge, je opozorila Sluga. V Sloveniji je zakonodaja glede tega zastarela, medtem ko je drugod to več milijardni posel.

Janša je odgovoril, da šesto poglavje koalicijske pogodbe pod 6. točko nalaga vladi ureditev rabe konoplje v medicinske in industrijske namene. Trenutna ureditev povzema ureditev konvencije Združenih narodov, teče pa o ureditvi že nekaj časa diskusija v OZN-u, znotraj večine držav. Ministrstvo za kmetijstvo pripravlja spremembo dveh pravilnikov-glede pridobitve dovoljenja za gojenje konoplje z možnostjo predelave konoplje in glede pravilnika o vzgoji sadik, ki bo določal pogoje za gojenje sadik ter nadaljnjo predelavo. Sprejem obeh pravilnikov je predviden spomladi naslednje leto, je še napovedal premier Janša in dodal: “Strinjam se, da so nekatere ureditve pretoge, slovenske pridelovalce postavljajo v nekonkurenčen položaj in da je treba to urediti.“

Sara Bertoncelj/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine