0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Premier Janez Janša s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom: Dogovor o svežnju za okrevanje mora biti čim bliže predlogu Evropske komisije

Slovenija ima v pogajanjih o prihodnjem večletnem proračunu EU in načrtu za okrevanje dva ključna cilja – da je končni dogovor čim bliže predlogu Evropske komisije in da se doseže čim prej, je poudaril premier Janez Janša v Bruslju po pogovorih s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

 

Vemo, da bodo nekateri kompromisi potrebni, a čim bliže bo končni dogovor predlogu komisije, bolje bo za Slovenijo in večino članic, je dejal Janša na novinarski konferenci po srečanju z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

Drugi ključni cilj je po premierjevih besedah doseči dogovor čim prej. Poudarja, da čas je denar in da vsi vemo, da pandemije ni konec, zato so hitri koraki zelo pomembni, da se pokaže spodobnost odzivanja in zagotavljanja rešitev.

Sveženj za obnovo Evrope, ki je zaradi pandemije v primežu zgodovinske recesije, je ena osrednjih tem današnjih pogovorov premierja z voditelji osrednjih institucij EU v Bruslju.

Od predsednika Evropskega sveta se v kratkem pričakuje nov pogajalski predlog, na podlagi katerega bodo voditelji članic unije konec prihodnjega tedna poskušali doseči kompromis. Cilja se na dogovor pred poletnim premorom.

Sveženj sestavljata prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1100 milijard evrov in načrt za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, pri čemer naj bi šli dve tretjini za nepovratna sredstva, tretjina pa za posojila.

Temelji na dvigu praga lastnih virov, ki bo komisiji omogočil zadolževanje na trgih in s tem financiranje okrevanja. Ta ukrep morajo ratificirati parlamenti članic.

Ključna odprta vprašanja se nanašajo na obseg večletnega proračuna in sklada za okrevanje, na razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili, na ključ za izračun nacionalnih ovojnic in na vprašanje pogojevanja teh sredstev.

Slovenija poziva k hitremu dogovoru. Podpira predlog Evropske komisije kot odlično osnovo za nadaljnja pogajanja, tudi predlagane alokacije tako pri nepovratnih sredstvih kot pri posojilih.

Janša se je danes že srečal s predsednikom Evropskega sveta Michelom, v kratkem pa ima predvideno tudi srečanje s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, a novinarskih konferenc danes ne bo več.

Michel je po Twitterju sporočil, da se je sestal z Janšo ob njegovem prvem obisku v Bruslju po prevzemu premierskega položaja ter da sta razpravljala o večletnem proračunu, skladu za okrevanje, prizadevanjih za močnejšo in odpornejšo Evropo ter slovenskih prioritetah za predsedovanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine