1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Premier Golob ukrepa v skladu s pisanjem Mladine? Posel Stojmenove Duh zagovarja, odgovornost za Litijsko 51 pa pripisal kar opoziciji?!

Piše: G. B. 

Nakup 13.000 prenosnih računalnikov ni bil nesmotrn, je danes v DZ zagotovil predsednik vlade Robert Golob in nakup označil za najboljši možni ukrep za povečanje digitalne vključenosti socialno najšibkejših. Od vpletenih ministrstev pričakuje, da se bodo kmalu uskladila in da se bo lahko razdeljevanje računalnikov v najkrajšem možnem času začelo.

Povedano drugače: premier Golob je ministrico Emilijo Stojmenovo Duh vzel v bran. Ob tem naj spomnimo, da Stojmenova Duh sodi v kvoto Gibanja Svoboda, čeprav je pred volitvami kandidirala za poslanko na listi SD. Očitno se je premier že odločil, da bodo ob glasovanju o interpelaciji “digitalno ministrico” v koaliciji branili do konca.

Po Golobovo je bil nakup računalnikov “smiselen”

“Gre za nakup opreme, ki je v Sloveniji še kako potrebna,” je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca Tomaža Lisca (SDS) ocenil Golob. Vlada bi ta nakup po prepričanju premierja morala izvesti že bistveno prej, v času epidemije covida-19, ko je bilo mnogo otrok iz socialno ogroženih družin izključenih iz učnega procesa, ker si niso mogli privoščiti računalnikov. Nakup računalnikov je bil izveden na podlagi novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Golob, kot pravi, do zdaj še ni slišal, da bi bilo s tem nakupom karkoli narobe, zato zavrača očitke, da je šlo za nesmotrn nakup. “Če je bilo javno naročilo izpeljano v skladu z vsemi postopki, se mi to zdi to res nenavadno,” je dejal.

Golob je ob tem zagotovil, da se vsi kupljeni računalniki nahajajo v skladišču v Logatcu in zavrnil namigovanja, da naj bi jih bilo tam manj. Od kupljenih 13.000 so jih do zdaj sicer razdelili 39. No, ministrica lokacije skladišča ni hotela razkriti, potem pa se je razvezal jezik državnemu sekretarju in izdal lokacijo.

Mehanizem za razdeljevanje računalnikov bi sicer moral zaživeti z letošnjim 1. januarjem, a se je zapletlo pri pripravi uredbe, ki podrobneje določa njegovo delovanje. Pri pripravi uredbe naj bi poleg ministrstva za digitalno preobrazbo sodelovalo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Računalniki so bili po zagotovilih ministrstva za digitalno preobrazbo kupljeni tudi za opremljanje vrtcev in osnovnih šol. A kot so ob vložitvi interpelacije zatrdili v SDS, na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje o tem niso vedeli nič.

“Moje sporočilo vsem ministrstvom, ki so v preteklosti izražali želje, da potrebujejo računalnike, je danes samo eno: čim prej, govorimo o stvari dnevov ali tednov, moramo priti do kriterijev in te računalnike moramo razdeliti,” je poudaril Golob. Pričakuje, da bo do dogovora med ministrstvi prišlo ta ali pa prihodnji teden. Stojmenova Duh je pretekli teden pojasnjevala, da so se z ministrstvom za delo dogovorili, da se pripravi spremembe zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katerimi bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih najbolj potrebujejo. Golob je tudi sam izrazil nezadovoljstvo, da kriteriji za razdelitev računalnikov niso bili pripravljeni pred 14 dnevi. A govoriti o morebitnih korupcijskih tveganjih pri delovanju ministrice, ker se za 14 dni zamuja s kriteriji, je po Golobovem mnenju smešno.

Ob očitkih o zmedi pri razdeljevanju računalnikov je Golob prst uperil v prejšnjo vlado. “Ravno pomanjkljivi kriteriji za razdelitev digitalnih bonov so bili razlog za zmedo takrat, ko smo poskušali vaše zakone uresničiti, zato smo zakon spremenili na način, da smo od digitalnih bonov in od zmede, ki jo je povzročila takratna zakonodaja, prešli v nakup tiste dobrine, v tem primeru računalnikov, ki jo ljudje dejansko potrebujejo,” je bil jasen premier. V SDS s pojasnili premierja niso bili zadovoljni, med drugim so pogrešali odgovor na vprašanje, če ministrica Stojmenova Duh še uživa njegovo zaupanje. Zato predlagajo, da se na naslednji seji opravi resno razpravo o tej temi.

Od Švarc Pipanove terja pojasnila, očitno bo njena usoda odvisna od SD

Nekoliko drugače pa je Golobovo ravnanje v primeru pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Kot je na današnji seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado. Pojasnila o tem pričakuje tudi od pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki da je najbolj motivirana, da najde odgovore. Glede njene usode bo počakal na odločitev SD.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je predsednika vlade med drugim vprašal, ali bo ministrico za pravosodje zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani pozval k odstopu. “Noben minister se objektivni odgovornosti v takih primerih ne more izogniti,” je dejal Golob. Kakšne bodo posledice objektivne odgovornosti še ni napovedal, zagotovil pa je, da dogajanja v ozadju ne bodo pometli pod preprogo. Glavni problem Golob vidi v izboru projekta. Potem ko je dvakrat zahteval poročilo o njegovi izvedbi, še vedno ne uspe dobiti podatka, kdo je ta projekt izbral. Slišati želi, kako je možno, “da nekaj ljudi na tretjem nivoju ministrstva take projekte porinejo naprej skozi državno upravo”. V vseh gradivih, ki so jih obravnavali na vladi, namreč piše, da so pripravljena v skladu z metodologijo in načeli dobrega gospodarjenja. Zato želi razčistiti, “kdo je tisti, ki je zavedel vlado”. Meni namreč, da gre za “zelo premišljeno in načrtno dejanje skupine oseb, ki je imela v svojih rokah aparat ministrstva za pravosodje”, pri čemer verjame, da so se “strankarske linije lahko celo zamazale”. Ob tem se boji, da se je to dogajalo tudi v preteklosti. “Mi imamo pogum, da o tem javno govorimo in bomo temu prišli do dna, ker se goljufije vedno začnejo na nižjem nivoju,” je dodal.

Premier se razprave v interpelaciji veseli, saj bo v njej “prišlo do izraza, kako so vidni predstavniki, člani stranke SDS aktivno ustvarjali ta posel”. Ob tem se bo “razblinila tudi megla”, kdo je tisti, ki bo na koncu prišel do denarja. Slednje bodo ugotavljali tudi sami, je dejal.

Od ministrice pričakuje odgovore na vprašanja, kdo vse je pri tem zavajal. Hkrati pričakuje, da bo ministrica sama poskušala oprati svoje ime, “in ne svoje objektivne odgovornosti”. Ključno vprašanje pa je, ali so posamezniki zlorabili njeno osebno stisko zato, da so se obogatili, je dejal. “Verjamem, da je prav ministrica Švarc Pipan najbolj motivirana, da najde odgovore,” je dejal. Glede njene usode pa je dejal, da ga je predsednica koalicijske SD Tanja Fajon večkrat prosila, naj počaka na odločitev stranke. “Meni je popolnoma normalno, da preden se sam izrekam, dovolim koalicijski stranki, da sama izpelje postopke glede svojih ministrov,” je dejal.

Prostorski problematiki sodstva se v preteklosti ni posvečalo dovolj pozornosti, ker zakon o stvarnem premoženju ministrstvu za pravosodje nalaga odločanje o tem, ocenjuje. Zato razmišljajo o spremembi zakona, s katerim bi to pristojnost prenesli na eno ministrstvo, ki bi se centralno ukvarjalo z investicijami. “Mogoče potem tudi kakšni odsluženi kadri iz prejšnjih vlad ne bodo mogli manipulirati ministric nove vlade,” je dejal. Pomembno je, da se z zadevo začnejo ukvarjati pravosodni organi, policija in tožilstvo, je dejal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine