-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Premier Golob se je izogibal odgovorom o kraji identitete v Romuniji in poznanstvu s človekom, ki vzpostavlja paraobveščevalno službo

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Današnja seja DZ je bila namenjena odgovarjanju na poslanska vprašanja premierja Roberta Goloba in ostalih poslancev. Dejstvo pa je, da je seja minila predvsem v neodgovarjanju na vprašanja oziroma izogibanju odgovorom nanje, saj je Golob svoje odgovore uporabil za insinuacije in očitke poslanski skupini SDS. Na konkretna vprašanja, zakaj domnevne kraje identitete v Romuniji ni prijavil policiji, češ da bi moral biti zgled državljanom, se je izognil z odgovorom, češ da se ljudi njegovo osebno življenje ne tiče, medtem ko je izbris napotnic iz sistema komentiral celo, kot da je dobro, da se je to zgodilo, saj so zdaj oškodovanci “na boljšem”.

Začetek seje DZ je še pred poslanskimi vprašanji premierju Robertu Golobu zaznamoval neprijeten zaplet predvsem za Mojco Pašek Šetinc, poslanko Gibanja Svoboda in predsednico preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje pred letošnjimi volitvami v DZ, ki si je s svojim neprimernim manevrom prislužila opomin. Premierju Robertu Golobu so bila postavljena konkretna poslanska vprašanja, vendar skoraj na nobenega ni odgovoril konkretno. Odgovarjanje poslancem je bilo bolj izogibanje odgovorom ne glede na predstavljena dejstva s strani poslanske skupine SDS.

Mojca Pašek Šetinc je prejela opomin takoj na začetku seje. (Foto: zajem zaslona)

Državni zbor je opoldne s poslanskimi vprašanji premierju Robertu Golobu in ministrski ekipi začel redno novembrsko sejo. Dve poslanski vprašanji so predsedniku vlade zastavili v največji opozicijski stranki SDS. Vodja poslancev SDS Jelka Godec je premierju zastavila vprašanje v zvezi z aktivnostmi na področju odkrivanja ter pregona bančnega in gospodarskega kriminala. Vprašanja so bila vezana tudi na napake v zdravstvu in brisanjem napotnic, vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je predsedniku vlade zastavil vprašanje o načrtih vlade za vzpostavitev stabilne, dolgoročne in razvojne stanovanjske politike. Poslanci bodo redno plenarno zasedanje nadaljevali v torek, ko bodo začeli obravnavati proračunske dokumente za prihodnji dve leti.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: zajem zaslona)

“Minister mora biti za vzgled svojim kolegom, strokovnim sodelavcem in predvsem državi,” je dejala Godčeva, ki je v svojem poslanskem vprašanju na premierja Roberta Goloba večkrat naslovila vprašanje o tem, ali je domnevno krajo identitete, ki naj bi se mu zgodila v Romuniji, prijavil policiji, saj kot je sama dejala, je tudi sama bila že žrtev spletne prevare, ki jo je, kot je bilo to potrebno, prijavila policiji. Golob je vseskozi razlagal definicije pravne države in se izogibal konkretnemu odgovoru, kar niti ne preseneča glede na njegove pretekle odgovore, česar je slovenska javnost vajena. Da namreč veliko govori, pove pa nič.

Golob je vesel, da je do napake prišlo
Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je v luči nedavnega izbrisa skoraj šest tisoč veljavnih terminov za zdravstvene storitve naročenih bolnikov Goloba vprašal, kaj namerava vlada storiti, da ljudem povrne zaupanje v zdravstveni sistem in v njegovo središče postavi bolnika. Golob se je strinjal, da je šlo pri brisanju napotnic za veliko napako, češ da so reagirali takoj, ko so napako zaznali. V prihodnje je napovedal spreminjanje odgovornega sistema, zaradi katerega je “napaka” prišla. Povedal je, da so napako odpravili, da pa so bili o tem obveščeni tudi vsi oškodovanci. “Bila je napaka, ampak iz nje smo se naučili”, je dejal Golob in dodal, da je do napake celo k sreči prišlo in da so zdaj vsi na boljšem.

Izogibanje odgovoru na vprašanje, ali pozna Milovića, ki je povezan s številnimi aferami
Z vprašanji na temo varovanja varovanih oseb je nadaljeval poslanec SDS Žan Mahnič. V zvezi z novo sprejeto uredbo varovanja lahko generalni sekretariat sklepa pisne sporazume tudi z drugimi organi in organizacijami in v povezavi s tem načinom varovanja se pojavlja tudi ime Miloš Milović, je dejal Mahnič. Ob tem je omenil zgodbo o fiktivnem poslu hčerinske družbe Slovenskih železnic, zaradi katerega sta bili pravnomočno obsojeni že dve osebi. V fiktivnem poslu je “izginilo” skoraj 400 tisoč evrov, denar naj bi si razdelile tri osebe. To trdi tožilstvo. Vendar eden izmed obtožencev, Miloš Milović (ki je nepravnomočno obsojen zaradi sodelovanja pri fiktivnem poslu), trdi, da je denar šel neposredno v roke Aleksandra Čeferina. Iz Odvetniške družbe Čeferin vse Milovićeve navedbe zavračajo kot neresnične. Mahnič je tako premierju zastavil vprašanja, zakaj je sprejel takšno novo uredbo, ali ne zaupa slovenski policiji in ali pozna Milovića in kakšen je odnos z njim. Zanimalo ga je, ali je on zadolžen za njegovo varovanje in ali se  v času njegove vlade vzpostavlja paraobveščevalna služba.

“Pri glasovanju o nezaupnici ministrici Bobnar se je pokazalo, da je za vas resnica priročna samo takrat, ko jo lahko izkrivite. Ministrica ima moje zaupanje. Interpelacije niso podprli niti vsi vaši poslanci,” je bil odgovor Roberta Goloba, ki se je ponovno skušal izogniti vsem odgovorom Mahniču, kot je to skušal skozi celotno odgovarjanje na poslanska vprašanja. Golob trdi, da vzpostavljajo sistem, ki je tudi nekoč deloval, na podlagi izkušenj iz preteklosti pa zagotavlja, da pri tem sodelujejo vsi izurjeni policisti in policistke, ki svoje delo opravljajo skladno z uredbo in zakonom. Prenos iz policije na generalni sekretariat je nekaj popolnoma normalnega, je dejal Golob in dodal, da vse ostaja enako, vzpostavljanje paraobveščevalne službe je zanikal.

Vse kadrovske poteze glede varovanja predsednika vlade vodi Miloš Milović,” je Mahnič ponovno zatrdil in dodal, da je to izvedel iz zanesljivih virov. To je bilo po tem, ko se je Golob že enkrat izognil odgovoru, ali Milovića sploh pozna, kasneje pa je ta vse zanikal, hkrati pa Mahniča sarkastično povprašal, ali ga res tako skrbi zanj in njegovo varnost ali je težava drugje. Mahnič je po vsem navedenem povedal, da se mu zdi pomembno, da se vprašamo, ali “se družba, ki je toliko let delovala skladno z zakonom, zdaj uporablja za neke paraobveščevalne zadeve”.

Žan Mahnič (Foto: STA)

Da so stranke vladajoče koalicije reševanje stanovanjske krize in vzpostavitev stanovanjske politike zapisale v koalicijsko pogodbo, je Goloba v okviru poslanskih vprašanj spomnil poslanec Levice Matej Tašner Vatovec“Država je 30 let praktično zanemarjala stanovanjsko politiko, rezultat je, da cene stanovanj letijo v nebo,” je dejal. Golob se je strinjal, da je položaj na trgu stanovanj v Sloveniji nedopusten. “Ne more si jih privoščiti velika večina Slovenk in Slovencev,” je dejal in dodal, da je dolžnost vlade v to poseči. Rešitev vidi v potrditvi zakona o vladi na nedeljskem referendumu in ustanovitvi novega ministrstva, eden njegovih glavnih ciljev bo reforma stanovanjskega trga. “Stanovanjski trg bomo lahko rešili blokade SDS,” je dejal in volivce pozval, naj se referenduma udeležijo v čim večjem številu ter glasujejo trikrat za. “Tudi zato, da bomo lahko v ponedeljek začeli učinkovito naslavljati stanovanjsko politiko,” je dejal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine