10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(PREJELI SMO) ZNP: Protest proti brisanju prispevkov in cenzuri na državnem portalu Siol.net

Piše: Združenje novinarjev in publicistov

Ali nas v primeru sprejetja novele zakona o RTV tudi na javnem mediju čakata cenzura in onemogočanje svobodnega novinarstva?

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) zgroženo ugotavlja, da novo uredništvo spletnega portala Siol.net, ki ga je preko družb v državni lasti nastavila nova vlada, izvaja cenzorske posega v svoje tekste celo za nazaj. V ZNP ocenjujemo, da gre za neprofesionalno, nedemokratično prakso, ki se je očitno vzpostavila pod novo oblastjo in predstavlja grožnjo svobodnemu novinarstvu. V ZNP izražamo bojazen, da se bo tovrstna praksa v primeru sprejetja novele zakona o RTV razširila tudi na javni medij, ki je še edini večji medij v državi, ki ni pod nadzorom vladajočih.

ZNP pričakuje od vlade, Telekoma in SDH pojasnila o cenzorskem posegu, ki ga navajamo v nadaljevanju. Po predčasnih političnih menjavah nadzornih svetov in uprav SDH, Telekoma, TSmedie in tudi odgovornega urednika Siola Petra Jančiča je novi urednik Mihael Šuštaršič umaknil članke in komentarje, ki so bili objavljeni pred njegovim prevzemom položaja in ki so bili kritični do sedanje oblasti. To je storil po tihem, ne da bi o tem obvestil avtorje.

ZNP protestira proti takšnemu ravnanju na mediju, ki ga preko državnih družb posredno financiramo vsi davkoplačevalci. Pričakujemo pojasnila SDH, družbe Telekom in uprave TSmedie, ali so morebiti zlorabili svoje funkcije upravljavcev državnih podjetij, da bi vplivali na medije in dosegli umik že objavljenih člankov, in to brez tehtnih razlogov in na nestrokoven način ter v korist političnih strank, ki so jih postavile na odgovorne položaje.

Od odgovornega urednika Siola tudi pričakujemo, da bo vse izbrisane oziroma “arhivirane prispevke”, kakor se je sam izrazil, vrnil v objavo. Med drugim tudi kolumno Petra Jančiča z naslovom  “Posilstva in droge afere Radiator”.

V ZNP pričakujemo tudi pojasnilo vlade, ali so takšni cenzorski posegi del njene medijske politike. Ob tem opozarjamo na izjavo vodje EPP Manfeda Webra pred referendumom, na katerem ljudje odločajo še o predčasni menjavi celotnega vodstva RTV Slovenija, kar tudi poskuša doseči vlada Roberta Goloba, ki je sporočil: “Finančno izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike, ostro zavračamo. Podobne poskuse smo že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili. Pozivamo slovensko vlado, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote ter zagotovi okolje, kjer bodo mediji lahko delovali svobodno in brez političnih pritiskov.”

V ZNP zaradi očitnih groženj medijski svobodi vnovič pozivamo slovensko javnost, naj na nedeljskem referendumu glasuje proti in s tem zavrne vladni zakon o RTV, ki predstavlja grožnjo nazorski pluralnosti javnega medija.

Upravni odbor ZNP, 25. 11. 2022

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine