10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(PREJELI SMO) Izjava ZNP o zlorabi parlamentarne preiskovalne komisije

 

 

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) obsoja zlorabo parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc za obračun z demokratičnimi mediji.

Iz glavne pisarne Državnega zbora Republike Slovenije je bil namreč 10. oktobra 2022 poslan dopis št. 900-22/22-27/1 vsem občinskim svetom in županom občin, s katerim preiskovalna komisija pod vodstvom Mojce Pašek Šetinc od občin v 15 dneh zahteva dostavo dokumentacije, povezane s morebitno sklenitvijo oglaševalskih pogodb od marca 2020 do junija 2022 z 20 mediji, med njimi tednikom Demokracija, portalom Požareport in Novo24TV.

Seveda je jasno, da gre pri tem za nedopusten politični pritisk vladajoče koalicije na potencialne oglaševalce v teh medijih ter ustrahovanje le-teh. Takšna praksa je že sama po sebi sprevržena in zavržena, v času komunističnega režima se jo je oblast posluževala pri svojih posegih v medije.

Ob tem dodajmo, da je poslanska skupina SDS sredi septembra vložila zahtevo za razširitev parlamentarne preiskave. Med drugim zahteva preiskavo portala Necenzurirano.si in komercialne televizije POP TV. Zahtevali so tudi, da se iz parlamentarne komisije izloči Tomaž Modic, novinar portala Necenzurirano, ker je v konfliktu interesov, poslanka ter predsednica komisije Šetinc Paškova pa zdaj to očitno ignorira oziroma jo to ne zanima. Hkrati je evidentno, da zlorablja parlamentarno komisijo za ustrahovanje in utišanje do vlade kritičnih medijev.

Združenje novinarjev in publicistov ostro obsoja pritiske vladajoče koalicije, ki jih le-ta izvaja s pomočjo parlamentarne preiskovalne komisije pod vodstvom poslanke Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc. Hkrati ZNP poziva vladajočo koalicijo, naj se vzdrži vseh ravnanj, ki bi kakorkoli zmanjšali pluralnost slovenskih medijev, omejevali svobodo medijev in s tem krnili slovensko demokracijo.

Upravni odbor ZNP, 16. 10. 2022

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine