15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

(PREJELI SMO) Izjava ZNP glede (ne)odločitve ustavnega sodišča o zakonu o RTVS

Piše: ZNP

V Združenju novinarjev in publicistov smo z zaskrbljenostjo sprejeli petkovo odločitev štirih ustavnih sodnikov, s katero so odpravili sklep ustavnega sodišča o začasnem zadržanju novele zakona o RTV Slovenija.

Odločitev namreč pomeni, da je ustavno sodišče dalo zeleno luč za uveljavitev novele, s tem pa tudi za politični prevzem RTV Slovenija s strani trenutne vlade, ne da bi pri tem sploh odločilo o ustavnosti novele. Tako je v veljavo stopil zakon, za katerega ni mogoče preveriti njegove ustavnosti, kar priznava tudi samo ustavno sodišče, čeprav naj bi bil to eden od temeljnih postulatov demokracije. Delovanje največje javne medijske hiše v državi tako po novem ureja zakon, nad katerim visi velik dvom o ustavnosti, kar se nam s stališča novinarske organizacije zdi nedopustno.

Z odpravo začasnega zadržanja je ustavno sodišče vladi Roberta Goloba omogočilo tudi dokončen političen prevzem RTV Slovenija, ki ga je premier brez sramu napovedoval že takoj po volitvah. Čeprav Golob in njegova vlada napovedujeta, da se s novim načinom sestave sveta RTVS politika umika iz upravljanja nacionalke, se to ne bo zgodilo. V resnici bo politika na RTVS prišla skozi stranka vrata. Vladna novela je namreč napisana na način, da člane novega sveta RTVS imenujejo organizacije in državne institucije, ki so načrtno izbrane tako, da bodo vladi oz. politični levici omogočile večino v svetu, s tem pa tudi nadzor nad vodenjem in delovanjem RTVS. Najboljši dokaz za to je prav nova sestava sveta RTVS, kar se bo pokazalo že kmalu.

Upravni odbor ZNP, 1. 6. 2023

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine