3.9 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

(PREJELI SMO) Država naj ne jemlje gasilcem zaradi nepoznavanja lokalne samouprave

 

 

 

Piše: C. R., SLS

 

Župani, Robert Smrdelj iz Pivke, Ivan Meglič iz Naklega in Franci Rokavec iz Litije, so skupaj s predsednikom SLS Markom Balažicem opozorili na nerazumevanje vlade pri pogajanjih o povprečninah ter pozvali pristojnega ministra Klemna Boštjančiča, naj k pogajanjem pristopi bolj odgovorno.

Robert Smrdelj je uvodoma predstavil situacijo, da mineva en teden, od kar so predstavniki občin protestno zapustili pogajanja o povprečninah. Stroški občinam so se samo v prvih osmih mesecih letošnjega leta zaradi inflacije ter nalaganja novih obveznosti s strani vlade povišali za 94 EUR. Vlada se je reševanja problema lotila z »barantanjem« in ponujanjem 20 EUR, namesto da bi prišla pred župane z realnimi podatki o stroških ter ponudila konstruktivno rešitev.

 

(foto: SLS)

Ivan Meglič je opozoril, da se občine lahko znajdejo pred težavo, saj bodo v primeru nerazumevanja primorane zmanjševati sredstva za pomembne lokalne naloge, ki jih v celoti krije občina, kot so denimo gasilska oprema in socialno varstvo starejših: »Nerazumevanje kažejo tudi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ko pošiljajo na občine grozeče dopise, naj se oskrbnine v domovih za ostarele ne povečujejo, hkrati pa ne ponudijo rešitve, kako naj amortiziramo višje stroške plač, ki so nastali z zadnjo vladno odločitvijo.«

Franci Rokavec je izpostavil, da višje plače podpiramo, a naj se s strani vlade ponudi rešitev, kako to udejanjiti v praksi: »Ne bi radi zmanjševali sredstev za opremo gasilcem, ki so tudi gasili na Krasu, zato ker nekateri v Ljubljani niso dobro premislili ukrepov.«Simboliko 212 zastav je predstavil Marko Balažic: »Namesto, da bi se država in vlada pohvalila z občinami, je občine ‘pospravila v škatlo’ in s tem pokazala nerazumevanje delovanja lokalne samouprave.« Prav tako je ministru Boštjančiču in predsedniku vlade RS Golobu priporočil, naj bolje prebereta zakon in z dejanji ne poglabljata težav.

V Slovenski ljudski stranki razumemo, da občine delujejo na nivoju, ki je najbližji ljudem. Če bodo na slabšem občine, bomo na slabšem vsi.

 

(foto: SLS)

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine