9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

(PREJELI SMO) Apel ministrici za kulturo dr. Asti Vrečko: “Tako umazano je to, gospa ministrica. Zganite se tudi vi!”

 

 

Piše: Vlasta Doležal Rus, Za Civilno iniciativo Prebudimo Slovenijo

 

Ob zadnjih dogodkih v kulturi se je zganila vsa slovenska javnost. Zganila se je in tudi hitro potihnila, kar je še bolj nenavadno.

Ker ste na čelu pomembne oblastne institucije in odgovorni tudi za to, komu namenjate denar ter tako posredno vplivate na duhovno in duševno zdravje slovenskih državljanov, zahtevamo, da se zaradi zadnjih izpadov nekaterih prejemnikov, ki izražajo skrajno zavržno, plenilsko mentaliteto svojih umetniških združb, jasno opredelite in ukrepate. Kot kažejo zadnji dogodki, v teh krogih ni zbranih prav malo ljudi. No, tu so tudi mladi iskalci resnice in umetniškega navdiha, ki so padli v kremplje predatorjev (Fran: plenilec) in tako izgubljajo kriterije, kaj je umetnost, kaj so vredna sporočila človekovega duha. Nasilje, blodne prakse in zaradi opojnih substanc bolna mlada telesa so le zadnja faza dekadence neke umetniške poti.

V poletnih mesecih se je po Sloveniji v čudovitih ambientih zvrstilo mnogo presežnih umetniških dogodkov: Poletni Festival Ljubljana, Festival Radovljica, Piranski večeri, Tartini festival, Lent, poletna gledališča za odrasle in otroke … Koliko znanja, leta in leta resnega študija in mojstrenja v umetnosti! Tudi to se dogaja v naši domovini.

Zaradi povedanega apeliramo na vas, da skrbno pregledate projekte in njihove izvajalce, ki uživajo podporo ministrstva in so deležni javnega denarja. Zahtevamo, da vsem, ki so s svojo bedno dejavnostjo in ravnanjem zlorabili privilegij podpiranca, takoj odtegnete sredstva.

Ne dvomimo, da so tudi v vaših pravilnikih zapisani kriteriji, kaj je umetnost in kaj je le njen nezadosten približek. Ti kriteriji morajo veljati tudi za t. i. eksperimentalno in urbano umetnost. Prav vi ste poklicani, da ob predložitvi projekta z vso odgovornostjo kritično presodite njegovo vrednost.

Ugledni in cenjeni strokovnjaki s široko izobrazbo in kompetencami so že v preteklosti opozarjali na nižanje kriterijev za ocenjevanje kulturnih produktov, a so jih vedno preglasili podli komentarji in mnenja, ki so krčevito branila obskurna jedra. Zaradi lagodnega preživetja in denarja! In danes stojimo pred grand finale te predstave: sprevržena seksualna orgija, pobeg v smrt in brisanje sledov za sabo. Tako umazano je to, gospa ministrica. Zganite se tudi vi!

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine