18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Prehajanje poslancev tekom mandata bi morali prepovedati, saj povzročajo politično nestabilnost!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Izvoljen poslanec  bi moral biti zvest programu, ki ga je predstavljal v času volitev do konca mandata. Če tega ne zmore iz kakršnih koli razlogov, bi moral odstopiti. Nadomestiti ga ima pravico le naslednji iz liste iste stranke glede na volilni rezultat. Le tako bi se ohranila volja volivcev in zagotovila z volitvami dosežena razmerja moči strank in politična stabilnost,” v luči napovedanih izstopov poslancev Igorja Zorčiča, Janje Sluga, Jurija Lepa in Branislava Rajića iz poslanskih skupin in strank, komentira bralec Franc Černelič.

Bralec Franc Černelič nam je poslal pismo, v katerem se mu zdi prehajanje izvoljenih poslancev med mandatom v drugo stranko zelo sporno. Kot pravi je vsak izmed njih izvoljen na listi določene stranke in s strani njenih volivcev.

Izvoljen poslanec bi moral biti po njegovem zvest programu, ki ga je predstavljal v času volitev do konca mandata. Če tega ne zmore iz kakršnih koli razlogov, bi moral odstopiti. Nadomestiti ga ima pravico le naslednji iz liste iste stranke glede na volilni rezultat. “Le tako bi se ohranila volja volivcev in zagotovila z volitvami dosežena razmerja moči strank in politična stabilnost,” ocenjuje Černelič in dodaja, da so prehodi dopustni le v predvolilnem času.

Anomalijo bi bilo potrebno urediti zaradi stabilnosti demokracije
Dosedanja praksa prehodov na osnovi prepričevanj, zamer in preračunljivosti posameznika in strank, bi morala biti v času mandata z zakonom prepovedana. Morda so že sedaj nezakonita, le nihče tega ne izpodbija. Oblikovanja nepovezanih poslancev so samovolja brez temelja v volivcih. Černelič izpostavlja, da bi moralo Ustavno sodišče RS samoiniciativno in brez prijave zadevo proučiti in dati smernice za preprečitev izigravanja volje volivcev med mandatom.

Odnosi znotraj stranke do izvoljenega poslanca v času mandata po njegovem mnenju ne smejo vplivati na njegovo delo v poslanski skupini. Pri odločitvah ostaja svoboden v skladu z programom, ki ga je zagovarjal. “Če se ta anomalija ne uredi, bo v državi nenehna politična nestabilnost. Dovolj je zvestih poslancev, da to zakonito uredijo,” še dodaja bralec Černelič.

 

Sorodne vsebine