18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Predvidljivo in prozorno: Golob obljubil milijon za Bosno in Hercegovino ob novici, da bodo razkriti njegovi balkanski posli

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Slovenija želi biti največja zaveznica Bosne in Hercegovine, zato ji bo na njeni poti v Evropsko unijo nudila vso možno pomoč, je danes v Sarajevu napovedal predsednik vlade Robert Golob po srečanju s predsedujočo svetu ministrov BiH Borjano Krišto. Slovenija bo za tehnično pomoč BiH namenila dodatni milijon evrov iz državnega proračuna, je napovedal. Je zgolj naključje, da je z milijonom začel opletati ravno nekaj dni po tem, ko smo objavili, da naj bi bosanska tajna služba kmalu razkrinkala Golobove balkanske posle?

BiH je v zgodovinskem trenutku, da izkoristi spremenjene okoliščine,” je dejal premier Robert Golob, ki se mudi na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini – državi je na njeni evropski poti napovedal tako tehnično kot finančno pomoč Slovenije. “Slovenija ne želi biti samo prijateljska država, ampak največja zaveznica, zato bomo nudili vso možno pomoč, da to zgodovinsko priložnost izkoristi, od strokovnjakov do finančnih sredstev,” je še dejal in BiH ob tem svetoval, naj med 14 točkami najprej reši tiste, ki so najenostavnejše. To je po Golobovih besedah način, kako oblasti v Sarajevu Bruslju lahko najlaže dokažejo iskreno željo po napredku.

Golob je pojasnil, da je slovenska vlada za tehnično pomoč BiH v proračunu rezervirala dodatnih milijon evrov. “Z njimi bodo podprli prve aktivnosti, na področju državne statistike in pregona mednarodnega kriminala. Slovenska policija ima odlične odnose s policijo BiH. To sodelovanje bi radi dvignili tudi na raven pri usklajevanju zakonodaje,” je STA povzela njegove besede. Zahodni Balkan in kredibilno nadaljevanje integracijskega procesa EU je dolgoročna prednostna naloga slovenske zunanje politike in je bila zato tudi prednostna naloga Slovenije kot predsedujoče Svetu Evropske unije. Slovenija je tako leta 2021 gostila vrh EU-Zahodni Balkan, ki je predstavljal vrhunec predsedovanja Slovenije EU. Takratni premier Janez Janša se je na vrhu ves čas trudil za jasnejšo evropsko perspektivo Zahodnega Balkana – Slovenija si je prizadevala v izjavo vključiti zavezo, da bo EU vse države Zahodnega Balkana sprejela do leta 2030, kar pa se na koncu ni zgodilo. Je pa EU tej regiji pripravljena finančno pomagati. 30-milijardni sveženj, kar je največji znesek doslej, naj bi ji namenila v zameno za pospešitev izvajanja reform ter umirjanje napetosti na Balkanu.

Vrh EU-Zahodni Balkan, prejšnji slovenski premier Janez Janša (Foto: Vlada RS)

Golob se je danes v Sarajevu, na svojem prvem uradnem dvostranskem obisku v tujini, srečal tudi s predstavniki obeh domov parlamenta BiH in člani predsedstva BiH. S sogovorniki se bo med drugim pogovarjal o dvostranskih odnosih in možnostih za njihovo nadgradnjo. Predsedujoča svetu ministrov BiH Borjana Krišto je poudarila, da je v fokusu sveta ministrov BiH tudi regionalno sodelovanje z vzdrževanjem in krepitvijo dobrososedskih odnosov. Ponovila je, da ima BiH s Slovenijo tradicionalno dobre odnose v vseh segmentih življenja in da je Slovenija tudi med tremi največjimi tujimi vlagateljicami v BiH.

Dobri odnosi med državama torej niso nič novega, niti zavzemanje Slovenije, da se države na Zahodnem Balkanu čim prej vključi v EU. Je pa nekoliko nenavadno, da aktualni premier Golob obljublja milijon nekaj dni za tem, ko smo poročali, da je bosanska tajna služba sestavila “Informacijo” o poslovanju Golobovega Gen-I v BiH – v njej je veliko podatkov o nezakonitih transakcijah, smo izvedeli.

Foto: zajetje zaslona/Reporter

 

Golobu je tudi BiH sicer dobro poznana. Ko so ga po naznanitvi kandidature za predsednika vlade vzeli pod drobnogled mediji, je v javnost ponovno pronical inkriminirajoči posnetek pogovora o provizijah, ki naj bi si jih delili pri poslu gradnje dveh hidroelektrarn na reki Neretvi. Bosanska družba je bila preko vmesnega podjetja v 51-odstotni lasti IGES, katere direktor je bil prav Golob. V poslu naj bi bil udeležen tudi Robert Golob osebno mimo konzorcija Istrabenz in Gorenja v višini 15 odstotkov vrednosti posla. Poleg tega je Golobovo obljubljanje ponovno sprožilo nemalo negodovanja državljank in državljanov – v zadnjem času je v Sloveniji potekalo že kar nekaj stavk, vendar Golob za te ljudi denarja nikakor ne najde. “Pa kje je predsednik vlade Golob našel ta milijon evrov, ko ga nima za kmete, za šolske malice, za upokojence, invalide,” se je med drugim oglasil tudi poslanec Jože Tanko; nekateri pa so se pošalili, da imamo sedaj le še 99 milijonov za investicije v napovedan vesoljski program.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine