18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Predstavniki koalicijskih strank zahtevajo parlamentarno preiskavo o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne medicinske opreme za boj proti covid-19

Skupina poslank in poslancev; prvopodpisani je Danijel Krivec, je na predsednika DZ RS g.Igorja Zorčiča naslovila Zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje okužbam z nalezljivimi boleznimi ter delovanju institucij in nosilcev javnih funkcij v zvezi s pravočasno zajezitvijo epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) za obdobje od 1. 2. 2020 do 30. 4. 2020.

 Namen parlamentarne preiskave je, da:

1.              ugotovi morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij na območju Republike Slovenije za stanje, gospodarnost in pravočasnost nabav in naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme, ki je potrebna za primere učinkovitega zoperstavljanja okužbam z nalezljivimi boleznimi, pred razglasitvijo epidemije COVID-19 dne, 12. 3. 2020;

2.             ugotovi morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij na območju Republike Slovenije za ukrepe, ki so bili sprejeti ali so bili neupravičeno opuščeni v času pred razglasitvijo epidemije COVID-19 dne, 12. 3. 2020, zlasti v primerjavi z ukrepi drugih držav EU nasploh in posebej tistih, ki so sosede žariščne evropske države Italije;

3.             ugotovi morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij o stanju v ustanovah, ki so zadolžene za proučevanje, svetovanje in izvajanje ukrepov, ki so potrebni za zoperstavljanje okužbam z nalezljivimi boleznimi, ter njihovih ukrepih v času pred razglasitvijo epidemije COVID-19;

4.             ugotovi morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij v ustanovah, ki so zadolžene za proučevanje, svetovanje in izvajanje ukrepov, ki so potrebni za zoperstavljanje okužbam z nalezljivimi boleznimi, ter njihovih ukrepih v času pred razglasitvijo epidemije COVID-19, zlasti z vidika njihovega praktičnega ukrepanja, v primerjavi z ukrepi drugih držav EU;

5.             ugotovi morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij in odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi z nabavami zaščitne opreme na območju Republike Slovenije za nabave zaščitne in kritične medicinske opreme, ki je bila nabavljena za potrebe učinkovitega zoperstavljanja okužbam z nalezljivimi boleznimi, po razglasitvi epidemije COVID-19, od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020.

Zahtevana parlamentarna preiskava je v javnem interesu, ker je življenje in zdravje ljudi zagotovo najvažnejša javna prioriteta.

novinarska konferenca zahteva za odreditev parlamentarne preiskave danijel krivec 1

Poslanec SDS, Danijel Krivec. FOTO: STA

Obrazložitev, ki so jo podali podpisniki zahteve za parlamentarno preiskavo pa so podali naslednjo obrazložitev:

Decembra 2019 je v Kitajskem mestu Wuhan izbruhnila epidemija virusa COVID-19. Epidemija se je iz Kitajske širila po celem svetu in zajela tudi evropske države.

Glede na hitro širjenje epidemije so se države članice EU (in tudi druge države po svetu) angažirale pri nabavi zaščitne opreme, potrebne pri spopadanju z epidemijo. Predvsem zaradi splošno znanih izkušenj iz Wuhana in Italije, kjer je bil epicenter epidemije, je bilo nujno potrebno zagotoviti zaščitna sredstva za bolnišnično in zdravstveno osebje, ki oskrbuje bolnike. Zaradi pomanjkanja ustreznih zaščitnih sredstev se je namreč tako na Kitajskem kot v Italiji okužilo, zbolelo in umrlo veliko število zdravniškega in bolnišničnega osebja.

Slovenija je mejna država z Italijo, kjer je bil največji epicenter COVID-19 v Evropi. V Italiji so že dne, 22. 2. 2020, odredili izolacijo desetih mest zaradi epidemije. Epidemija se je v Italiji zelo hitro širila in zahtevala ogromno število smrtnih žrtev, kar je bilo glede na poročanje v medijih splošno znano. Kljub temu, da mejimo z Italijo, da Slovenci v času šolskih počitnic množično odhajamo na smučanje v Italijo in da je tako obstajala velika nevarnost širjenja virusa iz Italije, prejšnja vlada ni pravočasno sprejela ustreznih ukrepov za omejitev  prenosa in razširitve virusa COVID-19 (kot je to storila v tistem času že večina sosednjih držav), kar bi bila vlada glede na določila 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (v nadaljevanju ZNB) dolžna storiti.

Da je prenos virusa Slovenijo iz Italije brez sprejema ustreznih ukrepov zgolj vprašanje časa, je bilo vladi znano najkasneje dne, 4. 3 .2020, ko je bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe s COVID-19 in sicer je bila okužena oseba, ki je po javno dostopnih podatkih pripotovala preko Italije v Slovenijo in se je zaradi suma okužbe sama zglasila v UKC Ljubljana. 

Okužbo so tako potrdili pri zdravniku, zaposlenemu v Zdravstvenem domu Metlika, ki se je glede na javno znane podatke okužil v Italiji. Po prihodu iz Italije je opravljal svojo delo in pri tem ni uporabljal zaščitne opreme. Posledica je bila okužba v Domu starejših občanov (DSO) Metlika, kjer so že dne, 6. 3. 2020, potrdili okužbe oskrbovancev in osebja. Dom starejših občanov Metlika je tako postal prvo žarišč okužbe s COVID-19 v Sloveniji. V istem obdobju  je bila potrjena okužba s COVID-19 pri zaposlenem v UKC Maribor, ki se je vrnil iz dopusta – smučanja v Italiji. Enako je v službo v bolnišnico v Šempetru prišel okužen zdravnik iz dopusta v Italiji prve dni marca in bil v stiku z osebjem v bolnišnici. Podobno se je zgodilo v UKC Ljubljana, kjer je prav tako zaposlena UKC Ljubljana prišla na delo po vrnitvi iz tujine in okužbo verjetno prenesla na nekatere ostale zaposlene.

Pomanjkanje zaščitne opreme in opustitev sprejema ustreznih ukrepov za zajezitev prenosa COVID-19 iz Italije je imelo za posledico, da je do prvih okužb in s tem tudi do najhujših posledic prišlo prav v zdravstvenih ustanovah in domovih starejših občanov.

Razmere, v katerih se je RS znašla zaradi pojava COVID-19, ne moremo primerjati z nobenimi drugimi v naši zgodovini. Krizne razmere so bile in so za našo državo velik izziv, ki smo ga z ustreznimi ukrepi aktualne Vlade RS tudi učinkovito obvladali.

V mnogih vidikih obvladovanja kriznih razmer smo delili usodo številnih, tudi neprimerno večjih držav. Še posebej to velja za področje nabav zaščitne opreme za potrebe zdravstva, gospodarstva in splošne populacije.

Zlom trga zaščitne opreme, nepredvidljive logistične povezave in povsem neučinkovito delovanje EU, so se odrazili v trenutno povsem zaustavljeni dobavi zaščitne opreme in v komaj obvladljivih nakupnih procesih.

Z velikimi napori in požrtvovalnim delom ljudi, ki so bili vpeti v nabave zaščitne opreme, donacijami in hitrim odzivom številnih domačih proizvajalcev, nam je kljub skoraj popolnoma praznim skladiščem na dan razglasitve epidemije dne, 12. 3. 2020, uspelo zagotoviti vso potrebno opremo in s tem omogočiti nemoteno delovanje vseh v epidemiji najbolj izpostavljenih ustanov in služb.

Konec aprila 2020, pa je zlasti v medijih prišlo do številnih obtožb, ki so se in se še nanašajo na domnevne nepravilnosti in zlorabe v zvezi z nabavami zaščitne opreme. Vlada RS je že napovedala obsežno posebno poročilo, ki se bo nanašalo na omenjeno problematiko, v obravnavo, ga namerava poslati Državnemu zboru, v proučitev in pristojno ukrepanje pa tudi  pristojnim institucijam, kot so policija, državno tožilstvo, Računsko sodišče in druge. Ne glede na to, pa ocenjujemo, da je nujno potrebna tudi samostojna parlamentarna preiskovalna komisija, ki naj v okviru svoje pristojnosti ugotovi morebitno politično in vse druge oblike odgovornosti nosilcev javnih funkcij.

Zahtevo pa so podpisali naslednji poslanci:

Danijel Krivec

Anja Bah Žibert

Nada Brinovšek

Boris Doblekar

Franc Breznik

Jure Ferjan

mag. Karmen Furman

mag. Branko Grims

Eva Irgl

Lidija Ivanuša

Alenka Jeraj

mag. Dejan Kaloh

Franci Kepa

Jožef Lenart

Suzana Lep Šimenko

Tomaž Lisec

Leon Merjasec

Janez Moškrič

Bojan Podkrajšek

mag. Marko Pogačnik

Marijan Pojbič

Franc Rosec

Mojca Škrinjar

Jože Tanko

mag. Elena Zavadlav Ušaj

Ljubo Žnidar

Janja Sluga     

Monika Gregorčič     

Gregor Perič  

mag. Branislav Rajić 

Mateja Udovč

Mag. Dušan Verbič

Igor Zorčič     

Gregor Židan 

Mojca Žnidarič          

Jožef Horvat

Aleksander Reberšek

Iva Dimic

Blaž Pavlin

Tadeja Šuštar

Mihael Prevc

Andrej Černigoj

Franc Jurša

Ivan Hršak

Jurij Lep

Branko Simonovič

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine