15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Predsednik vlade Janez Janša: Svetovni slovenski kongres je močna povezovalna vez med Slovenci v zamejstvu in po svetu in matično domovino

Piše: UKOM

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slovesnosti Svetovnega slovenskega kongresa ob 30. obletnici ustanovnega zbora. Na današnji dan pred 30. leti se je namreč zbralo več kot 500 ustanovnih članov, ki so si zadali, da se Slovenke in Slovenci doma in po svetu povezujejo na področju znanosti, kulture, demokracije. V času osamosvajanja pa so se Slovenke in Slovenci, ki živijo izven meja naše domovine, še posebej zavzeli za priznanje naše države v tujini.

Predsednik vlade je na dogodku slavnostno odkril spominsko ploščo v spomin na pot prizadevanj Svetovnega slovenskega kongresa, njegovih članov in prijateljev, da so pomagali uresničiti sanje o samostojnosti naše države. Predsednik vlade je ob tej priložnosti prejel tudi zlatnik Svetovnega slovenskega kongresa. Slovenski svetovni kongres podeljuje zlatnik zaslužnim posameznikom in institucijam, ki s svojo dejavnostjo krepijo narodno zavest pri rojakih doma in po svetu in povezujejo Slovence v zamejstvu in po svetu. Kot so izpostavili ob podelitvi zlatnika, se je predsednik vlade Janez Janša že pred osamosvojitvijo povezoval s Slovenci v sosednjih državah in po svetu, zavzemal se je ,da bi začutili, da pripadajo slovenskemu narodu. Predsednik vlade je podpiral organiziranje in ustanavljanje konferenc rojakov doma in po svetu, kar je bil tudi osnovni predpogoj za sklic ustanovnega zbora Svetovnega slovenskega kongresa. Na prireditvi je Svetovni slovenski kongres izrekel zahvalo predsedniku vlade in mu v imenu Slovenk in Slovencev po svetu podelil najvišje priznanje organizacije, ki povezujejo in združuje na temelju vzajemne pomoči Slovencem po svetu.

Predsednik vlade je ob prejemu priznanja zbrane nagovoril, pri čemer se je sprva iskreno zahvalil za prejeto priznanje. “Ko se danes spominjamo tistih dni pred 30 leti, čutimo veliko hvaležnost zato, ker je Slovenija takrat stopila skupaj in ko so naši rojaki v zamejstvu in po svetu pomagali pri tistih stvareh, kjer komaj nastajajoča slovenska država svojih institucij za ta namen še ni imela,” je uvodno povedal premier.

“Člani Svetovnega slovenskega kongresa smo po razglasitvi samostojne slovenske države 26. junija zvečer na kratko proslavljali prav v Cankarjevem domu. Številne danes omenjene sem tu srečal prvič in to je bilo čudovito doživetje, ki je bilo žal kratko in prekinjeno, ker smo dobili sporočilo o prodorih enot JLA in izpadu tankovskega bataljona iz vrhniške vojašnice,” je spomine na dogodke ob ustanovitvi SSK opisal premier ter izrazil obžalovanje, da se prav zato takrat tudi ni mogel udeležiti širšega zasedanja SSK, ko se je kongres konstituiral.” Z ustanovitvijo Svetovnega slovenskega kongresa je neka razpršena energija, ki je takrat po vseh celinah podpirala zgodovinski slovenski korak, dobila svojo organizacijo. Ugledni slovenski posamezniki so z neposrednimi osebnimi zvezami do vlad, ministrov, predsednikov držav, predsednikov regij, županov pomembnih mest, nato neutrudno bodisi iz Ljubljane, ali domovine, kamor so se vračali v kaotičnih razmerah, kajti JLA je nekatere mejne prehode že zasedla, delali na tem, da je resnica o dogodkih v Sloveniji prišla v svet in da se je svetovno javno mnenje glede osamosvojitve Slovenije v roku enega tedna popolnoma obrnilo v našo korist in da smo postali subjekt, dejavnik na mednarodnem zemljevidu,” je poudaril predsednik vlade. Dodal je, da Slovenija v tistem času ni imela svoje diplomacije, niti uradnih mrež po svetu “in vse to ste nadomestili naši rojaki. To je bila silna energija takrat.” Spomnil se je tudi, da je informacijska skupina, ki je usklajevala obrambo, dobivala na tisoče telefaksov, telegramov in telefonskih klicev podpore. “Še sedaj ne vem, kako so do naših telefonskih številk prišli naši rojaki iz Avstralije, Clevelanda, Argentine, Amerike,… klicali so tudi mladi fantje iz različnih celin, če lahko pridejo pomagati in če se lahko pridejo boriti za Slovenijo,” je svoje spomine še opisal premier.

Kot je dejal, je Svetovni slovenski kongres v 30 letih šel čez različne čeri, “kljub temu pa je stal in obstal in je močna povezovalna vez med Slovenci v zamejstvu in po svetu in matično domovino.”

“Tako kot so se nekateri rojaki vključili v prizadevanja za osamosvojitev in konkretno pomoč, ko je prva slovenska vlada potrebovala strokovnjake, skušamo to energijo in to znanje organizirati tudi sedaj z oblikovanjem Strateškega sveta za digitalizacijo, v katerega se je z veseljem vključilo nekaj izjemno sposobnih, uglednih, prodornih rojakov, ki delajo po svetu, ki so v svetu uspeli, ki so ustanovili visoko vredna tehnološka podjetja in ki sedaj pomagajo Sloveniji pri digitalizaciji. Tudi to je neposreden dokaz, da Slovenski svetovni kongres služi svojemu namenu,” je dejal predsednik vlade Janez Janša.

“Ne glede na to, da so časi danes drugačni kot so bili tisti pred 30 leti, ko je šlo za biti ali ne biti, je pomen povezovanja Slovencev doma in po svetu danes enako velik. Ogromno slovenskega znanja ja danes po svetu v vseh panogah in vseh strokah, tudi v multinacionalkah, podjetniki, športniki, … in seveda si želimo, da mladi ne bi odhajali v tujino ali pa, če že odidejo, da pridejo nazaj, razširijo svoje znanje. Mnoge, ki so odšli iz Slovenije, iz domovine in so mislil, da se v domovino ne bodo nikoli več vrnili, vseeno vabimo, naj razmislijo in se vrnejo nazaj. Sprejeli jih bomo z odprtimi rokami,” je še dejal premier Janez Janša, ki je obenem tudi čestital ob 30. obletnici naše skupne domovine, ki je pred 30 leti postala država.

“Naj živi Slovenski svetovni kongres, naj povezuje še naslednjih 30 let in še naprej in Bog živi Slovenijo,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine