23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Predsednik vlade Janez Janša: Soočenje s koronavirusom bo toliko bolj uspešno, kolikor bolj bomo v tem času sposobni sodelovati

Danes so se v predsedniški palači v Ljubljani srečali predsednik vlade Janez Janša, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Namen srečanj, ki so postala redna in jih je uvedel predsednik republike Borut Pahor leta 2014, je izmenjava stališč o tistih zadevah države, ki za uspešno reševanje terjajo široko politično sodelovanje in podporo. Na letošnjem srečanju so se sogovorniki med drugim pogovarjali o soočanju z epidemijo covid-19, o uveljavitvi odločbe ustavnega sodišča glede volitev in o pripravah na predsedovanje Svetu EU.

Po srečanju je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije povedal, da kar se tiče epidemije, smo pred zadnjo tretjino spopada z virusom, pri čemer pa napovedi strokovnjakov, ki svetujejo Evropski komisiji kažejo, da sta pred nami dva meseca, ki bosta težja od mesecev, ki so za nami. “Kljub temu, da vidimo luč na koncu tunela v obliki cepiv, ki so že odobrena ali pa za katera pričakujemo, da bodo odobrena v prihodnjih tednih in mesecih, je jasno, da do pozne pomladi s precepljenostjo ne bo mogoče v popolnosti zaustaviti širjenja inačice virusa, s katero smo se spopadali doslej,” je povedal premier Janez Janša. Nadaljeval je, da so pred nami tedni in meseci, kjer bomo morali poleg izvajanja cepljenja in zaščite najbolj ranljivih skupin kombinirati tudi vse ukrepe, ki smo jih poznali letos, in to brez tega novega tveganja, ki postaja znano v zadnjih dneh, to je širjenja mutirane verzije koronavirusa iz domnevnega žarišča v Veliki Britaniji. “S tem se intenzivno ukvarjamo zadnje dva dni in koordiniramo tudi znotraj Evropske komisije in vse informacije doslej potrjujejo povečujejo tveganje. To pomeni, da je pred nami neka grožnja, ki se dejansko stopnjuje, ne glede na dobre informacije, ki smo jih bili v zvezi s cepljenjem deležni v zadnjih tednih,” je poudaril predsednik vlade.

“To je čas, v katerem bistveno bolj od nestabilnosti, potrebujemo stabilnost in strinjam se s predsednikom republike, da bomo koronavirus premagali ter da bomo naslednje leto v predbožičnem in novoletnem času živeli brez mask v bolj sproščenem ozračju, brez omejevanja obiskov in v situaciji, ko bo življenje spet normalno, a do takrat je še nekaj etap,” je dejal predsednik vlade.
Po njegovih besedah bo soočenje s koronavirusom toliko bolj uspešno, kolikor bolj bomo v tem času sposobni sodelovati. “Več bo sodelovanja, nižja bo cena, več bo izključevanja, višja bo cena. Vedno je bilo tako, tako v slovenski zgodovini, kot v zgodovini drugih držav,” je prepričan predsednik vlade.

“Glede na novo grožnjo, ki se sedaj pojavlja, pričakujemo, da se bo situacija čez današnji dan bolj razčistila, kljub temu pa je jasno, da nova inačica virusa ni le v Veliki Britaniji, temveč v številnih drugih evropskih državah, tudi v naš soseščini,” je povedal predsednik vlade in dodal, da so se ponoči usklajevali ukrepi za popolno zaporo meja. “Preden se bomo za to odločili, se bomo usklajevali znotraj Evropske komisije, kajti, ko gre za tako drastičen ukrep, je potrebno sodelovanje na obeh straneh meje, da ne bo še večjih težav za ljudi, ki bodo že tako ali tako nastale,” je povedal predsednik vlade. Ob tem je poudaril, da “že danes odsvetujemo vsem, ki načrtujejo nenujna potovanja do sredine marca, da jih ne načrtujejo, da jih odložijo v načrtovanje za poznejši čas. Tudi vsem, ki v tem času načrtujejo obisk Slovenije, svetujemo, naj ta obisk preložijo. Vsakega bomo dvojno veseli po tem, ko ta previdnost ne bo več dodatno potrebna.”

“Kar se tiče cepljenja, se je stroka poenotila glede prioritet, količine, ki so bile napovedane, pa naj bi ostale takšne kot so. Še posebej s hitrim cepljenjem najbolj rizičnih skupin pa bomo bistveno vplivali na najbolj tragične posledice epidemije. Vse to, čemur se moramo odpovedati, stikom, obiskom, druženjem, zabavam, javnemu življenju – vse to lahko v veliki meri kasneje nadoknadimo, tisto, česar ne moremo nadoknaditi, pa so izgubljena življenja, zato izrekam sožalje vsem, ki so izgubili najdražje v času spopada z epidemijo doslej,” je povedal predsednik vlade in dodal, da bo strategija cepljenja prvenstveno usmerjena v to, da se drastične posledice epidemije ne bodo pospeševale, temveč preprečevale.

“Kar se tiče volilnega sistema, menim, da obstaja elegantna rešitev za izpolnitev odločbe Ustavnega sodišča, s prilagoditvijo velikosti volilnih okrajev tem principom. Verjamem, da bo v Državnem zboru v kratkem oblikovana zadostna večina za to, da bo tak zakon sprejet,” je dejal premier Janša.

O predsedovanju Slovenije Svetu EU pa je predsednik vlade Janez Janša spomnil, da smo se intenzivno vključili v pripravo programa na samem začetku mandata. “Smo del tria z Nemčijo in Portugalsko, pri čemer Nemčija konec leta predsedovanje zaključuje, Portugalska pa ga z novim letom začenja. V skupen program smo naknadno dodali dve prioriteti – izdelavo strateškega načrta EU za spopad s pandemijo in izdelavo načrta za soočanje z grožnjo kibernetskih napadov. Od maja, ko smo to dodali v program tria, sta obe prioriteti ne le posvojeni, ampak se na tem intenzivno dela že sedaj, in se ne čaka s pripravami na naše predsedstvo, saj je jasno, da gre za permanentni grožnji. Evropska unija, kot se je najbolj izrazito pokazalo na začetku letošnjega leta, ne na eno ne na drugo ni bila pripravljena,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Dodal je, da je znotraj tega tudi ogromno dela, ki se ga ne vidi. “Ostale institucije v Sloveniji izvajajo priprave, tako da ne bo problemov, tudi, ker že imamo izkušnje,” je dejal premier. Dodal je tudi, da je ključni vprašaj nad časom predsedovanja povezan s koncem epidemije in z zmago, ki jo bomo v Evropski uniji lahko razglasili nad koronavirusom. “To se bo zgodilo, ko bo 70% Evropejcev uspešno precepljenih z učinkovitim cepivom. V kolikor se to ne bi zgodilo do začetka našega predsedovanja, bo spopad z epidemijo naša prva prioriteta,” je dejal predsednik vlade, saj je znotraj Evropske unije lahko v ospredju zgolj ena strateška prioriteta, “ker je treba vse korake koordinirati, in kar je najbolj aktualno, najbolj pomembno, kar nas najbolj ogroža, je prva točka, s katero se največ ukvarjamo.” Dejal je še, da so naša pričakovanja glede predsedovanja fleksibilna “in vzpostavljamo rezerve, če se pojavi kakšna nova grožnja v tem času.”

AVDIO posnetek izjav za javnost po srečanju štirih predsednikov z naslovom 2020-12-21_4P_izjava.mp3 lahko najdete na ftp://ftp.up-rs.si/ (uporabniško ime: mp3slika, geslo: mp3slika) oziroma na skupno [email protected]/“>ftp://mp3slika:mp3slika@ftp.up-rs.si/.

VIDEO posnetek začetka srečanja 4P z naslovom 2020-12-21_4P.mp4 in posnetek izjav za javnost po srečanju z naslovom 2020-12-21_4P_izjava.mp4 lahko najdete na ftp://ftp.up-rs.si/ (uporabniško ime: mp3slika, geslo: mp3slika) oziroma na skupno [email protected]/“>ftp://mp3slika:mp3slika@ftp.up-rs.si/.

Vir: Kabinet PV

Zadnje novice

Sorodne vsebine