20.4 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Predsednik vlade Janez Janša se je cepil s cepivom AstraZeneca

V Sloveniji se dan po odločitvi Evropske agencije za zdravila, ki je včeraj sporočila, da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito, nadaljuje cepljenje.

Prav s tem cepivom se je danes cepil tudi politični vrh. Tako so odmerek cepiva AstraZeneca prejeli predsednik vlade Janez Janša, predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Politični vrh se je danes cepil skladno z nacionalno strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada.

Osnovni cilj strategije cepljenja je zmanjšati umrljivost zaradi COVID-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi krize omejene.

Samo z zaščitnimi ukrepi namreč ni mogoče dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi.

Še vedno pa je do precepljenosti populacije potrebno upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja 2 metra, pogosto zračenje prostora in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka.

Vir: gov.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine