9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez krčevito brani Mateja Accetta zato, ker je sam počel enako – delal je za SMC!

Marsikdo se je vprašal, zakaj je predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez tako krčevito branil sodnika Mateja Accetta. Odgovor je, ker je tudi sam počel enako – delal za SMC.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je danes v posebni izjavi za javnost (TUKAJ) zapisal, da sodnik (in podpredsednik ustavnega sodišča) Matej Accetto sodnikov in sodnic ni zavajal ter da pozivi k odstopu niso utemeljeni. Accettu se namreč očita, da je sodeloval pri pisanju programa stranke Mira Cerarja, da pa se pri odločanju v »političnih« zadevah, kjer je bilo zelo vpeto vodstvo tedanje vladne stranke SMC, kot sodnik ni izločil, čeprav bi se moral (TUKAJ).

No, ravnanje Kneza je razumljivo, saj je tudi sam počel isto. Delal je za SMC, hkrati pa odločal v zadevah, kjer je bila vpletena stranka SMC. Kako?

Lani je portal Siol poročal, da je bil Aleksander Kešeljevič (pisec gospodarskega programa SMC) lastnik podjetja Oeconomus, ki ga je pol leta pred volitvami 2014 prodal ameriškemu poslovnežu Michaelu Glazerju. Slednji je tudi lastnik podjetja 3 Summits Capital Corp, d. o. o., kjer pa je v preteklosti direktorski stolček zasedal sedanji predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez. »Ta je za SMC pripravil vpis pravice do vode v ustavo, z njeno podporo pa leta 2017 zasedel mesto ustavnega sodnika. Navedbe so na ustavnem sodišču zanikali,« je poročal Siol.

Bojan Dobovšek, nekdanji član SMC, je lani te gospodarske, politične in druge povezave za Siol komentiral, češ da gre za »sistemsko korupcijo« in »konflikt interesov«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine